Eskişehir'de Cumhuriyet kadınları 100 yıllık onurlu mücadeleyi konuştular
1859'da kurulan Mülkiye'nin (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) ilk kadın asistanı, ilk kadın doçenti ve ilk kadın profesörü olan, emekliliğini izleyen yıllarda Boğaziçi Üniversitesi'nde dersler veren, siyaset bilimi...
1859'da kurulan Mülkiye'nin (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) ilk kadın asistanı, ilk kadın doçenti ve ilk kadın profesörü olan, emekliliğini izleyen yıllarda Boğaziçi Üniversitesi'nde dersler veren, siyaset bilimi ve iletişim konusundaki akademik çalışmalarıyla alanında büyük bir iz bırakan hocaların hocası 102 yaşındaki Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın da katıldığı panelde, Av. Nazan Moroğlu, Prof. Dr. Gaye Erbatur ve TÜKD Genel Başkanı Meral Güler konuşmacı olarak yer aldılar.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera) gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptı.
Büyükerşen, “Bugün burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlerle beraber Ankara ve İstanbul’dan gelen çok değerli hocalarımıza ve bilgilerinden faydalandığım çok değerli hocam Nermin Abadan Unat’ın hepiniz adına izninizle elini öpüyor ve huzurunuzda ona olan saygı ve sevgimizi ömrümüzün sonuna kadar devam ettireceğimizi bilmesini istiyorum. Nermin hoca başta olmak üzere hocalarımızın bir an önce düşüncelerini ve söylemlerini dinlemek için çok uzun açılış konuşması yapmak taraftarı değilim. Türk kadınlarının, her bir kadınımızın, her birimizin biz erkeklerin annelerine olan sevgi saygılarını, hayatta olmayan annelerimizin ruhuna da şad olacak düşüncelerini ifade ederek huzurlarınızdan ayrılıyor, saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Hocaların hocası Prof. Dr. Nermin Abadan Unat ise konuşmasında, “Sevgili Eskişehirliler Başkanınız Yılmaz Büyükerşen buraya sihirli bir değnek ile muhteşem bir şehir oluşturdu, bu şehri değiştirdi. Karşımızda çok güzel bir şehir var. Benim hayatımda çok önem verdiğim kadın meselesinde de Yılmaz Büyükerşen çok katkı sundu. Eskişehir’de de bakıyorsunuz gündüz de gece de fark etmez kadınlar her yerde varlar. Bu harika bir şey bu çok kıymetli.” ifadelerini kullandı. Unat, daha sonra Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadın hakları ve kadınların toplumsal konumu hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.
Panelde Türkiye’de kadınların geçmişten bugüne hak mücadelesi ve yaşananlar ele alındı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.