Bakan Kurum: "5 ilimizde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık"
Bakan Kurum’un konuşmasından bazı satır başları şöyle: “Deprem felaketiyle sarsılan 11 ilimizde, Diyarbakırımızda ve diğer 10 ilimizde 85 milyon vatandaşımız seferber oldu. Hep birlikte afetin yaralarını sarmak için bir...
Bakan Kurum’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Deprem felaketiyle sarsılan 11 ilimizde, Diyarbakırımızda ve diğer 10 ilimizde 85 milyon vatandaşımız seferber oldu. Hep birlikte afetin yaralarını sarmak için bir mücadele ortaya koyduk. Diyarbakırımız sadece kendini değil bölgedeki depremden hasar gören illerimizi de düşündü. Diyarbakırlı kardeşlerimiz oraya da yardım elini uzattı.
Hızlı bir şekilde Diyarbakırımızda da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Geçici çadır kentlerin kurulumları tamamlandı ve şimdi artık konteyner sürecine geçişe ilişkin altyapı çalışmaları tamamlanıyor. Hasar tespit çalışmaları da eşzamanlı yürütülüyor. Burada hem hasar tespit çalışmaları tamamlanmasına müteakip sayılarımız netleşmiş olacak.
Buradaki çalışmaların gayretiyle Diyarbakırımızı hep birlikte yeniden ayağa kaldıracağız, tıpkı diğer 10 ilimizde olduğu gibi. Burada kalıcı konutlara ilişkin de yapılması gereken tüm çalışmaları da nasıl depremin ilk anından itibaren seferber olduysak aynı anlayışla yürüteceğiz.
Hasar tespit çalışmalarımızda artık sona geldik. 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Depremden etkilenen illerimizde bugüne kadar 5 milyon 4 bin bağımsız bölümden oluşan hasar tespit çalışmaları çerçevesinde 1 milyon 706 bin binada inceleme yapılmış durumda. İçerisinde 821 bin 302 bağımsız bölümden oluşan 279 bin binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk.
Diyarbakırımızda da 25 bin 97 bağımsız bölümden oluşan 6 bin 652 binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Diğer illerimizde de yine merkezde ağır hasar gören yerlerimizde hasar tespit çalışmalarını yüzde 90’ın üzerinde tamamladık.
Belirlediğimiz rezerv alanlarda vatandaşlarımızın kendi konutlarını yapabilmesi için iki katlı, şehrin kültürüne uygun, avlulu buradaki medeniyetimizi, ecdadımızın bize bıraktığı izleri yansıtacak anlayışla planlama yapacağız ve bu planlanmış arazileri de vatandaşlarımızın kendilerinin konut yapması talebine karşı yine satış sürecini de TOKİ başkanlığımızla birlikte yürütüyor olacağız.”
Bakan Bozdağ’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Hem Türkiyemizin deprem yaşayan diğer yerlerinde hem de Diyarbakırımızda Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna taahhüt ettiği üzere vatandaşlarımızın yaşam şartları daha iyi olan depreme dirençli konutlar oluşturma konusunda büyük bir seferberliği Bakanlığımız ve ilgili birimler tarafından yürütüldüğünü Diyarbakır’da da bir kez daha şahit olduk.
Bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza, TOKİ’mize, AFAD’ımıza, bürokratlarına, ekiplerine bu süreci çok hızlı ve teknik şartlara uygun yönettikleri için çünkü depremin hemen sonrasında çok kısa bir süre içerisinde 20 binden fazla konutun inşasının başladığını görüyoruz. Bu büyük bir başarıdır. İnşallah bu süreç içerisinde de kalan konutları hızlıca halkımıza teslim edeceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.