Sabah stratejisi
Dün ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar verisinin beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesi resesyon endişelerini artırdı. Faiz artışlarının da devam ettiği ortamda, ABD endekslerinde sert satışlar...
Dün ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar verisinin beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesi resesyon endişelerini artırdı. Faiz artışlarının da devam ettiği ortamda, ABD endekslerinde sert satışlar görüldü. Nasdaq teknoloji endeksi %3,2 değer kaybederek düşüşe öncülük etti. ABD on yıllık tahvil faizi de %,3,50'nin altına sarktı. Bu sabaha bakıldığında, ABD borsalarındaki kayıpların Asya'ya yansıdığını ve MSCI Asya Pasifik endeksindeki düşüşün %1'e yaklaştığını izliyoruz. ABD vadelileri de kısmi baskı altında. Resesyon kaygılarının arttığı ortamda bugün ABD ve Avrupa genelinde PMI rakamları yakından takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise dün, bir önceki günkü sert kayıplarını telafi etmeye çalışan BIST100 endeksi günü %2,41 oranında primle 5.189 puandan tamamladı. Bankacılık endeksinin (XBANK) %7,30 oranında değer kazanması dikkat çekti. BIST100'ün haftanın son işlem gününe yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeksin gün içerisinde ise artı bölgede kalmaya çalışabileceğini düşünüyoruz.
MAKROEKONOMİ
Avrupa tarafında, ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edildi. Böylece ECB, faizleri 50 baz puan artırarak faiz artış hızını yavaşlattı, buna göre temel refinansman faiz oranını %2'den %2,50'ye, marjinal borç verme faiz oranını %2,25'ten %2,75'e ve mevduat imkanı faiz oranını ise %1,50'den %2'ye yükseltti. Karar metninde, faiz artışlarının devam edeceğine ilişkin sinyal verilirken, faizlerin halen önemli ölçüde ve kademeli olarak artmaya devam etmesi gerektiği ve faiz artışlarının toplantı bazında alınacağı belirtildi. Ayrıca parasal sıkılaşmanın, yani ekonomiyi desteklemek amacıyla düzenlenen tahvil alımlarının satışı sürecinin planlandığı gibi mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği belirtildi. Ayrıca ECB'nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlandı. Buna göre Banka, Euro Bölgesi enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etti, bu kapsamda 2022 yılı için enflasyon tahmini %8,1'den %8,4'e, 2023 yılı için %5,5'ten %6,3'e 2024 yılı için ise %2,3'ten %3,4'e yükseltildi, ayrıca ilk kez açıklanan 2025 yılı enflasyon tahmini ise %2,3 seviyesinde öngörüldü. Büyüme tahminleri ise, 2022 yılı için %3,1'den %3,4'e yukarı yönlü revize edilirken, 2023 yılı için %0,9'dan %0,5'e çekildi, 2024 yılı için ise %1,9 seviyesinde korundu, ilk kez açıklanan 2025 yılı büyüme tahmini ise %1,8 seviyesinde belirlendi.
- Faiz kararının ardından konuşan ECB Başkanı Lagarde ise, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini ve sonraki faiz kararlarının da verilere bağlı olacağını, Banka'nın, faizde piyasanın fiyatladığından fazlasını yapması gerektiğini ve bir süre daha 50 baz puanlık faiz artışı beklenebileceğini, özellikle enflasyonla mücadelede faiz oranının ana araçları olduğunu belirtti. Bunun yanında, Euro Bölgesi enflasyonuna yönelik risklerin yukarı yönlü olduğunu ve savaşın ekonomi için aşağı yönlü risk oluşturduğunu ifade etti.
Kaynak: ECB.
Ayrıca İngiltere Merkez Bankası (BoE), dünkü toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %3,50 seviyesine yükseltti ve böylece faiz artış hızını yavaşlatmakla birlikte politika faiz oranını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkarttı. Faiz kararında ise bölünmeler gözlendi, buna göre BoE Başkanı Bailey dahil 6 üye 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullanırken, bir üye 75 baz puan artışı savundu, 2 üyenin ise faizlerde değişiklik olmaması yönünde oy kullandıkları gözlendi. Karar metninde, iş gücü piyasasının, sıkılığını koruduğu ve enflasyon ile ücret artışının halen yüksek olduğu ve bunun da güçlü bir politika tepkisini gerektirdiği belirtildi. Ayrıca Banka, daha kalıcı enflasyonist baskıların gözlenmesi halinde, politikayı sıkılaştırmaya devam edeceğini vurguladı. Bunun yanında BoE, TÜFE'nin zirveye ulaştığını belirterek, 2023 yılının ilk çeyreğinde kademeli olarak düşmeye devam etmesini öngörmekte. BoE, bu yılın son çeyreği için GSYH daralma beklentisini %0,3'ten %0,1'e aşağı yönlü revize etti ve 17 Kasım'da açıklanan bütçenin gelecek bir yıllık süreçte GSYH'a 0,4 puan katkı yapacağını öngördü.
Diğer yandan, İsviçre Merkez Bankası, artan enflasyonist baskılar nedeniyle dünkü toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puanlık artışla %1 seviyesine yükseltti ve böylece bu yıl üçüncü kez faiz artırarak politika faizini 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye getirdi. Banka, orta vadede fiyat istikrarını sağlamak için politika faizinde ek artışların gerekli olabileceğine işaret etti.
ABD tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayı sanayi üretimi, aylık bazda %0,2 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşırken, kapasite kullanım oranı da %79,9'dan %79,7'ye geriledi. ABD'de imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal veren New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi, aralık ayında, 4,5 seviyesinden -11,2 seviyesine beklentilerin (-1) üzerinde gerileyerek yeniden daralma bölgesine geçti. Bunun yanında, ABD'de iç talebin seyrine ilişkin sinyal veren perakende satışlar, kasım ayında aylık bazda %0,6 gerileyerek beklentilerin (%0,2 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece yüksek enflasyon ortamı ve artan borçlanma maliyetlerinin etkisiyle iç talep görünümüne yönelik zayıflama sinyali verdi. Öte yandan, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 10 Aralık haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif artış beklentilerine karşın 231 bin kişi seviyesinden 211 bin kişi seviyesine gerileyerek eylül ayının sonundan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kasım ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi yayınlandı. Bütçe dengesi, başta kurumlar vergisi kaynaklı olmak üzere gelirdeki artış ve giderlerdeki azalışla kasım ayında 108,3 milyar TL ile yüksek bir fazla verdi, 2021 yılı Kasım ayında fazla 32 milyar TL idi. Yılın ilk 11 ayındaki açık 20,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Eylül başında paylaşılan OVP'ye göre bu sene bütçe açığının 461 milyar TL (milli gelirin %3,4'ü) olması beklenmekte. Bu da gerçekleşmeleri baz aldığımızda aralık ayında oldukça yüksek bir bütçe açığı beklentisini yansıtmakta. Nihayetinde aralık ayları tarihsel olarak da yıl içerisinde yüksek bütçe açığının yaşandığı dönemler olmakta, 2021 yılı Aralık ayında da 155 milyar TL ile rekor açık verilmişti. Bununla birlikte gelirlerin, kasımla birlikte hedefin %95'ine ulaşmasıyla daha iyi bir görünüme işaret etmesi, her ne kadar harcamalardaki artışa da bağlı olsa da bütçe açığında bu sene özelinde OVP öngörülerinden daha iyi bir seviye ile yılı kapatabileceğimizi göstermekte.
- 12 aylık kümülatif bütçe açığı 251,8 milyar TL'den 175,5 milyar TL'ye yavaşladı ve bütçe açığı/GSYH* oranı da %2'den %1,4'e geriledi. (*GSYH için 2022 yılı 3. çeyrek gerçekleşme verisini dikkate almaktayız.). Faiz dışı denge 132,7 milyar TL fazla verirken, kümülatif faiz dışı fazla 126,2 milyar TL'ye yükseldi.
- Kasımda başta kurumlar vergisindeki yüksek artış sonucu vergi gelirlerinin rekor seviyede olduğunu görüyoruz. Harcamalar kısmında da başta faiz giderlerindeki aylık güçlü düşüşün yanı sıra giderlerin en büyük kalemi olan cari transferlerin (KKM cari transferler içerisinde yer almakta, kasım ayında KKM kaynaklı gider olmadığı görülmekte) ve son dönemde artışıyla dikkat çeken borç verme giderlerinin (BOTAŞ gibi kurumlara verilen borçları içermekte, kasım ayında BOTAŞ'a aktarım yapılmadığı bununla birlikte TCDD'ye 4,2 milyar TL borç verildiği görülmekte) aylık düşmesi bütçe fazlası verilmesinde belirleyici oldu. Bu arada KKM kaynaklı gider bu yıl toplamda 91,6 milyar TL, BOTAŞ'a verilen borç ise 121,4 milyar TL idi.
- Dolaysız vergi gelirleri reel olarak 2022 yılı ortalamasının üzerinde yıllık güçlü bir artış sergilerken, dolaylı vergilerde reel yıllık artışın sürmesine karşılık ekim ayına göre hız kestiğini görmekteyiz. Diğer gelirler kısmında da bedelli askerlik ve faiz gelirlerinin yanı sıra imar affı gelirlerinde geçen seneye ve önceki aya göre artış görüyoruz. Toplam giderler, hem faiz giderleri hem de faiz dışı giderler kaynaklı aylık %22 düştü. Bununla birlikte yıllık olarak faiz dışı giderlerdeki artış toplam harcamalardaki artışın üzerinde gerçekleşti.
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı.
Ayrıca TÜİK tarafından kasım ayı konut satışları verileri yayınlandı. Toplam konut satışları, iki aylık düşüşün ardından kasım ayında aylık %14,8 artış kaydetti, bunun yanında yıllık bazda %34,1 oranında düşüş sergileyerek düşüşünü beşinci aya taşıdı.
- Konut satışlarına satış şekline göre bakıldığında, ipotekli satışlar iki aylık düşüşün ardından kasım ayında aylık %25,5 artış kaydetti. Diğer satışlarda da benzer şekilde iki aylık düşüşün ardından kasım ayında aylık %13,2 artış görüldü. Yıllık bazda bakıldığında ise, kasım ayında ipotekli satışlar %57,7 oranında ve diğer satışlar ise %27,5 oranında gerileyerek son beş aydır düşüş sergilemekte.
- Konut satışlarına satış durumuna göre bakıldığında ise, kasım ayında birinci el satışların aylık %14,3 artış sergilediği görülmekte. İkinci el satışların ise kasım ayında aylık %14,9 artış sergilediği gözlenmekte.
- Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise kasım ayında aylık %13,1 oranında artış kaydetti, bunun yanında yıllık bazda %17,4 oranında düşüşle son beş ayda gerilemeyi sürdürdü. Uyruklarına göre, kasım ayında en fazla konut alımı gerçekleştiren yabancılara bakıldığında, Rusya vatandaşları 2.575 konut ile yine birinci sırada yer alırken, onu 510 konut ile İran, 331 konut ile Irak, 277 konut ile Ukrayna ve 224 konut ile Almanya vatandaşları izledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan aralık ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri TSİ 17.45'te takip edilecek. Kasımda imalat PMI, 50,4'ten 47,7 seviyesine gerileyerek imalat sektörünün daralmaya geçtiğini göstermişti, bununla birlikte pandeminin etkili olduğu 2020 yılının ortalarından bu yana fabrika faaliyetlerinde ilk kez daralmaya işaret etmişti. Kasımda hizmet PMI ise 47,8'den 46,2 seviyesine gerileyerek hizmet sektöründe daralma hızının arttığına işaret etmişti. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının hizmet talebini zayıflatmasıyla pandemi dönemi olan 2020 yılından sonra hizmet sektöründe en sert daralma kaydedilmişti, özellikle yeni alınan işlerde, Mayıs 2020'den bu yana en büyük düşüş görülmüştü. Aralık ayında ise öncü verilere göre, imalat sektörü PMI'ın 47,8'e ve hizmet sektörü PMI'ın da 46,5'e hafif yükselmekle birlikte daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor.
Ayrıca Avrupa genelinde de yavaşlayan bölge ekonomisi ve yükselen enflasyon ortamında son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan aralık ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlenecek. Kasım ayında imalat PMI'lara bakıldığında Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi'nde daralma hızının hafif yavaşladığına, İngiltere'de ise daralma bölgesinde bir önceki aya göre aynı seviyede gerçekleşerek daralma hızının yatay seyrettiğine işaret etmişti. Kasım ayında hizmet PMI'lara bakıldığında ise, Almanya'da daralma hızının hafif hızlandığına, Euro Bölgesi'nde ve İngiltere'de daralma bölgesinde yatay seyrettiğine işaret etmişti. Aralık ayında ise öncü verilere göre, bölge genelinde imalat ve hizmet sektörleri PMI'ların hafif değişimlerle daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmeleri beklenmekte.
Bunun yanında, Euro Bölgesi'nde kasım ayı nihai TÜFE verisi TSİ 13'te takip edilecek. Euro Bölgesi'nde kasım ayı öncü TÜFE, özellikle enerji ürünleri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle aylık %0,1 düşüşle geçen yılın temmuz ayından bu yana ilk kez gerilerken, yıllık bazda ise rekor seviye olan %10,6'dan %10 seviyesine hafif gerilemişti.
Diğer yandan, küresel dış ticaretin görünümüne yönelik de sinyal verecek olan Euro Bölgesi ekim ayı dış ticaret dengesi verisi TSİ 13'te takip edilecek. Euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş ve enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle enerji ithalatında yüksek seviyelerin korunmasının etkisiyle son 11 aydır açık vermeyi sürdürmüştü.
Ayrıca TSİ 12'de ECB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann'ın konuşması, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.
Bunun yanında, İngiltere'de iç talebin seyrine ilişkin olarak kasım ayı perakende satışlar verisi TSİ 10'da takip edilecek.
Öte yandan, Rusya Merkez Bankası'nın faiz kararı TSİ 13.30'da takip edilecek. Banka, ekim ayındaki toplantısında politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %7,5 seviyesinde sabit tutarak faiz indirimlerine ara vermişti. Banka'nın bugünkü toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da TCMB tarafından ekim ayı konut fiyat endeksi yayınlanacak. Eylül ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı %7,96'dan %4,93 seviyesine yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %184,5'ten %189,2'ye yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Konut fiyatları reel olarak da yıllık %58 artmıştı.
Bunun yanında, TSİ 10'da TCMB tarafından aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden Muğla Bodrum Türkbükü Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 2.oturumu 15.12.2022 tarihinde yapılmıştır. İhalenin 2. oturumuna katılan istekliler ve yazılı nihai teklifleri: Gelen en yüksek teklif; Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Geliri (ASKSTG): 7.770mn TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Geliri (ASKŞPTG): 3.496,5mn TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Gelir Oranı: %45, Pasifik GYO (PSGYO, Sınırlı Pozitif) & Pasifik Gayr. Yat. İnş. İş Ortaklığı tarafından verilmiştir. Teklifler değerlendirme aşamasındadır.
Gen İlaç Sanayi (GENIL, Nötr): Şirket, Yönetim Kurulu'nun 20.10.2021 tarihinde aldığı kararla başlayan geri alım programı kapsamında toplam 1.579.403 adet pay Şirket tarafından geri alınmıştı. Şirketin elinde bulunan payların tamamı Borsa İstanbul'da özel işlem bildirimi (trade report) yöntemi ile yapılan blok satış ile 44,00 TL fiyat üzerinden kurumsal bir yatırımcıya satılmıştır.
Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu'nun 28/11/2022 tarihinde almış olduğu karara istinaden, Europower Enerji A.Ş.'nin %60 hisseye sahip olduğu 12 adet bağlı ortaklık kurulmuş ve bu yeni kurulan şirketler ile 19.11.2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasalarında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında Depolamalı Elektrik Tesisi kurulması amacı ile EPDK'ya gerekli müracaatlar yapılmıştır. Europower Enerji A.Ş. bağlı ortaklığı olarak kurulan bu şirketlerin her biri için 30MWm/20MWe gücünde Güneş Enerjisi Santrali ve bu santraller ile bir bütün halinde 20 MWsaat kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi olmak üzere toplam 360MWm/240MWe gücünde Güneş Enerjisi Santrali ve bu santraller ile bir bütün halinde çalışacak 240 MWsaat kapasiteli bataryalı enerji depolama tesisi kurulması hedeflenmektedir.
Ayrıca, EBRD tarafından finanse edilen ve 11/10/2022 tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı muhtelif bölgelerde yapılacak ''Gaziantep GES Projesi'' konulu ihale ile ilgili olarak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şirkete işin uhdemizde kaldığına ilişkin kesinleşen kararı iletmiştir. İşin toplam bedeli 33,3mn EUR'dur. (Güncel baz Euro/TL kuru ile işin toplam bedeli 663mn TL'dir.)
Global Yatırım Holding (GLYHO, Nötr): Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Global Ports Holding Plc'nin ("GPH") yolcu istatistiklerine göre, Kasım 2022'de şirket limanlarına gelen gemi sayısı 2019 Kasım ayının %96`sı seviyesinde gerçekleşirken, yolcu sayısı da 2022 Kasım ayında 2019 seviyesinin %91'i seviyesinde gerçekleşmiştir. Ocak-Kasım 2022 dönemi kümüle olarak bakıldığında ise, toplam sefer sayısının 2019 Ocak-Kasım döneminin %8 üzerinde gerçekleştiği, yolcu sayılarında ise 2019 seviyesinin %79'una ulaşıldığı görülmektedir. Sektördeki toparlanmanın etkisiyle gemi doluluk oranlarının da 2022 başından bu yana artan bir ivmeyle yükseldiği görülmektedir. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranları konsolide bazda Ocak 2022`de %42 iken, Ekim 2022'de %88 olarak gerçekleşmiştir.
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Bağlı ortaklığı EXSA Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma A.Ş. (Exsa) Yönetim Kurulu'nun 22.12.2015 tarihli kararı ile başlatılan ve Şirket'in 29.03.2016 tarihinde düzenlenen 2015 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında onaylanan pay geri alım programı kapsamında, 31.12.2015 - 09.02.2016 döneminde Şirket sermayesinin %1,1712'sini temsil eden 23.896.728 TL nominal değerli SAHOL payı bağlı ortaklığı Exsa tarafından geri alınmıştı. Söz konusu 23.896.728 TL nominal değerli payların tamamı 15.12.2022 tarihinde pay başına 37,60 TL fiyatla Borsa İstanbul'da blok satış yöntemiyle kurumsal yatırımcılara Exsa tarafından satılmıştır. Daha önce Şirket'in 30.03.2017 tarihinde düzenlenen 2016 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında duyurulduğu üzere, Exsa tarafından yürütülen bahse konu pay geri alım programı sona ermiştir. Diğer yandan, Şirket'in 09.11.2021 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile başlatılan pay geri alım programı ise halen yürürlükte olup, Şirket tarafından pay geri alımlarına piyasa koşulları doğrultusunda devam edilecektir.
Türkiye Sigorta (TURSG, Pozitif): Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (VKGYO, Nötr) payları ile ilgili olarak; 15.12.2022 tarihinde 7.974.238 adet A Grubu imtiyazlı paylar için pay başına 5,035 TL ile Vakıfbank'a (VAKBN, Nötr) pay satış işlemi ortaklıkça gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermayesinde Şirket payı kalmamıştır.
Öte yandan Türkiye Sigorta, Vakıf Finansal Kiralama (VAKFN) payları ile ilgili olarak; 15.12.2022 tarihinde 1.730.936 adet payın pay başına 5,14 TL ile pay satış işleminin ortaklıkça gerçekleştirildiğini duyurmuştur. Bu işlemle birlikte Vakıf Finansal Kiralama sermayesinde Şirket payı kalmamıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BRYAT.E, IZMDC.E, KOZAA.E, KUYAS.E ve NTGAZ.E payları 16/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.
VBTS kapsamında KRONT.E paylarında 16/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
VBTS kapsamında VKING.E payları 16/12/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/01/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar tek fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı, brüt takas ve emir paketi tedbirleri) tek fiyat işlem yöntemi tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
Halka Arz: SPK, Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile EYG Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin halka arzını onayladı. SPK Haftalık Bülteni'ne göre, Kurul, Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi'nin 17,50 liradan, EYG Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin 14,23 liradan halka arz başvurusuna onay verdi.
Konut: Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %34,1 azalarak 117.806 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19.687 konut satışı ve %16,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Türkiye genelinde konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise yıllık %1,0 artışla 1.277.659 olarak gerçekleşti. Öte yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %57,7 azalış göstererek 16.655 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %14,1 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları kasım ayında yıllık %17,4 azalarak 6.083 olurken, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Aksigorta (AKGRT, Nötr): Sermayesini temsil eden paylarının tamamı Şirkete ait olan bağlı ortaklığı, Sabancı Ageas Sağlık Sigorta A.Ş.'nin mevcut 100bin TL nominal değerli ödenmiş sermayesinin 59,9mn TL nominal değerde nakden artırılarak 60mn TL'ye çıkarılmasına; bu sermaye artırımında Şirketin yeni pay alma hakkının tamamen ve nakden kullanılarak sermaye artırımına iştirak edilmesine karar verilmiştir.
Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK): Banka'nın Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's (S&P) ile olan kredi derecelendirme sözleşmesi karşılıklı mutabakata varılarak sonlandırılmıştır. S&P, Bankaya vermiş olduğu derecelendirme notlarını; Uzun Vadeli Kredi Notu: B-, Kısa Vadeli Kredi Notu: B, Görünümü: Negatif olarak teyit ederek geri çekmiştir. Uluslararası bir kredi derecelendirme kuruluşundan hizmet alımı için çalışmalar devam etmekte olup, konuya dair çalışmalar tamamlandığında yeni derecelendirme kuruluşu açıklanacaktır.
Birlik Mensucat Ticaret (BRMEN): Şirket tarafından 07.06.2022 tarihli açıklamada duyurulmuş Yönetim Kurulu'nun bedelli sermaye arttırımı kararına istinaden, Şirket Esas Sözleşmesi'nin 6. maddesinin vermiş olduğu yetkiye istinaden, Şirketin 50mn TL kayıtlı sermaye tavanı içinde 22,3mn TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle, %100 oranında 22,3mn TL artırılarak 44,6mn TL'ye çıkartılması kapsamında, İzahnamenin onaylanması talebi ile 29.06.2022 tarihi itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu'nun yazısı ile Şirketin bedelli sermaye artırımına ilişkin izahnamesi onaylanmıştır.
Dap Gayrimenkul (DAPGM): Şirket (%51) ile Kuzu Toplu Konut İnşaat A.Ş. (%49) ortak girişimi, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından 15.12.2022 tarihinde düzenlenen "Muğla Bodrum Türkbükü Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 2.oturumuna katılmıştır. Ortak Girişim Grubu İhalede en yüksek 2. teklifi vermiştir. İhale süreci ile ilgili gelişmeler ayrıca duyurulacaktır.
Doğu Aras Enerji (ARASE): Şirket, 67mn TL olan çıkarılmış sermayesinin iç kaynaklardan bedelsiz olarak %273,134 oranında 183mn TL artırılarak 250mn TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.
Escort Teknoloji (ESCOM): Şirket'in iştiraki Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş'den alınan bilgiye göre; Yüksek büyüme potansiyeline sahip erken aşama teknoloji girişimlerine, Türk girişimciler tarafından Abu Dhabi'de kurulu Sensegreen Ltd. Şirketi'ne 2,5mn USD değerleme üzerinden %2,5 pay karşılığı iştirak edilmesine karar verildi. Nesnelerin interneti alanında faaliyet gösteren Sensegreen, düşük güç tüketen kablosuz sensörler ve veri analizi yazılım platformu geliştiriyor.
Mistral GYO (MSGYO): Şirket portföyünde bulunan, Mistral İzmir binasında yer alan, 233 m2 toplam alana sahip konutun KDV hariç 8,5mn TL bedelle satışı, tapu devri yapmak ve bedelinin tahsil edilmesi suretiyle gerçekleşmiştir. Söz konusu taşınmazın 2021 yılı değerleme raporunda yer alan ekspertiz değeri; KDV hariç 4,6mn TL'dir.
Özak GYO (OZKGY): Şirket ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı arasında İstanbul Küçükçekmece Bizim Mahalle 2. Etap 2. Kısım Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İş'ine ilişkin sözleşme taraflarca 14.12.2022 tarihinde imzalanmıştır.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından dün düzenlenen "Muğla Bodrum Türkbükü Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi İhalesi" 2. oturumuna Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. olarak katılım sağlanmamıştır.
Öte yandan, Şirket farklı bankalardan toplam 890mn TL tutarında kredi kullanmıştır.
Reysaş GYO (RYGYO): Şirket, Adana'da bulunan T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ait toplam 3.146,28m2 arsa 5,3mn TL bedel ile peşin olarak satın alınmıştır. Satın alınan arsa ile birlikte Şirket'in mevcut ve yeni müşterileri için inşa edilecek yaklaşık 38.000m2 büyüklüğündeki Adana 6 depo projesinin toplam arsa büyüklüğü 54.130m2 olmuştur.
Şeker GYO (SEGYO): Şirket'in İstanbul - Beyoğlu İlçesi'ndeki (12 Adet Bağımsız Bölüm) gayrimenkullerin Türkiye Finans Katılım Bankası'na satış işlemi 15.12.2022 tarihinde tamamlanmıştır.
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye'de yerleşik Özel Bir Banka ile "Anasistem Yazılımları" alımı konusunda anlaşmış ve sözleşmeler imzalamıştır. Sözleşmelerin toplam bedeli 1,9mn Amerikan Dolarıdır. Bakımlarla birlikte işin toplam süresi 2 yıldır.
Ayrıca İngiltere'de bulunan Bağlı Ortaklığımız VBT Software UK Limited adına İngiltere faaliyetlerinin genişletilmesi amacıyla bir işyeri satın alınmasına işlemlerine başlanmıştır. Söz konusu işyerinin satın alınması amacıyla da VBT Software UK Limited'e 500bin Pound borç verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 30 milyar TL'lik (%9'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 187 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay seyir görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yatay hareket görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.