21-27 Kasım 2022 haftası piyasalar
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler · 21 Kasım Pazartesi Almanya; ÜFE (Ekim) Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Ekim), Yurt Dışı ÜFE (Ekim), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Ekim) · 22 Kasım Salı...
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
· 21 Kasım Pazartesi Almanya; ÜFE (Ekim) Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Ekim), Yurt Dışı ÜFE (Ekim), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Ekim)
· 22 Kasım Salı Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Kasım) ABD; Richmond İmalat Endeksi (Kasım) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Kasım)
· 23 Kasım Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri (Kasım) ABD; İnşaat İzinleri, Dayanıklı Mal Siparişleri (Ekim), Haftalık İşsizlik Başvuruları, Michigan Tüketici Güven Endeksi (Kasım), Yeni Konut Satışları (Ekim)
· 24 Kasım Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı, Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (Kasım), Sektörel Güven Endeksi (Kasım) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Kasım)
· 25 Kasım Cuma Almanya; GSYİH (3Ç22-Nihai), GfK Tüketici Güven Endeksi (Aralık)
- Veri takvimi açısından görece sakin geçecek haftanın gündeminde Fed’in kasım toplantı tutanakları, dünya genelinde PMI verileri ve tüketici güven endeksleri olacak.
Çarşamba günü yayınlanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları ABD’li politika yapıcıların parasal sıkılaştırma sürecinde frene basmaya ne ölçüde istekli olduklarına dair ipuçları verebilir. Fed Başkanı Powell’ın sözlü yönlendirmesi gelecek aylarda daha sınırlı faiz artırımlarına gidilebileceğini işaret etse de politika yapıcıların açıklamaları şahin sinyaller vermekte. Kasımda dördüncü kez 75bp faiz artırımına giden Fed’in fonlama faizi mart ayından beri toplam 375bp artışla %3,75-%4,00 aralığına ulaştı. Aralık toplantısı için piyasa beklentisi mevcut durumda 50bp olarak fiyatlanıyor.
Bu hafta çarşamba günü Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de, perşembe günü Japonya’da bu ayın öncü PMI verileri takip edilecek. Piyasa beklentisi Avrupa’da genel olarak imalat sektöründeki daralmanın kasım ayında sertleşerek sürdüğü, ABD’de ise oldukça sınırlı bir daralma gerçekleştiği yönünde. Aynı dönemde dünya genelinde hizmet sektöründeki daralmanın devam ettiği tahmin ediliyor.
Ayrıca, çarşamba günü ABD’de Michigan Üniversitesi’nin kasım ayı nihai tüketici güven endeksi (MCSI) takip edilecek. Piyasa beklentisi ekimde kaydedilen 59,9 puandan bu ay 54,7 puana gerileme olduğunu işaret eden ilk tahminin fazla değişmediği yönünde. İnatçı enflasyon ve faizlerdeki yüksek seyrin etkisiyle eylül ayından beri gerileyen endeks kasımda temmuzdan beri en düşük değeri aldı. Hafta boyunca salı günü Euro Bölgesi’nde, haftanın son işlem gününde ise Almanya’da tüketici güven endeksleri takip edilecek.
- Yurt içinde bu haftanın gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü faiz kararı öne çıkıyor. Banka son toplantıda 150bp faiz indirimiyle sürpriz yaparak politika faizini %10,5 seviyesine çekmişti. Toplantı özetinde, kasım toplantısında benzer bir adım daha atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona ermesinin gündeme alınacağı belirtilmişti.
Ayrıca, yurt içinde hafta boyunca geçen ayın yabancı turist sayısı, kasım ayı tüketici güven endeksi, sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi (RKGE) ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) verileri takip edilecek.
TÜİK’in salı günü yayınlayacağı tüketici güven endeksi ekimde mevsim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre %5,3 artışla 72,4 puandan 76,2 puana yükselmişti. Haziran ayından bu yana yükselen tüketici güveni ekimde on bir ayın en yüksek değerini aldı. TÜİK perşembe günü sektörel güven endekslerini yayınlayacak. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksleri ekimde hizmet sektöründe aylık bazda %0,9, perakende ticaret sektöründe %3,0 ve inşaat sektöründe %2,8 artmıştı.
Perşembe günü TCMB’nin bu ayki reel sektör güven endeksi takip edilecek. RKGE ekimde aylık 0,4 puan artarak 100,3 puana yükselirken mevsimsellikten arındırılmış endeks aylık 1,8 puan artışla 102,0 puan oldu. Aynı dönemde imalat sanayi KKO 0,5 puan azalarak %76,9 olurken mevsimsellikten arındırılmış KKO 0,7 puan azalarak %76,6 oldu.
Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde 4000 puan sonrası hızlı yükselişin ardından artan volatilite ve sert hareketler ile yükseliş eğiliminde bozulma sinyali veren teknik görünüm doğrultusunda pozisyonlanmalarda daha temkinli olunması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kaynak Piramit Menkul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.