19-23 Aralık 2022 haftası piyasalar

19-23 Aralık 2022 haftası piyasalar

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler ·         19 Aralık Pazartesi Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Aralık) ·         20 Aralık Salı Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı Japonya; BoJ Faiz Kararı Almanya; ÜFE (Kasım)...

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

·         19 Aralık Pazartesi Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi (Aralık)

·         20 Aralık Salı Çin; PBoC Kredi Ana Faiz Oranı Japonya; BoJ Faiz Kararı Almanya; ÜFE (Kasım) Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Aralık), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Kasım) ABD; İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları (Kasım)

·         21 Aralık Çarşamba Almanya; GfK Tüketici İklimi Endeksi (Ocak) ABD; Consumer Board Tüketici Güven Endeksi (Aralık), İkinci El Konut Satışları (Kasım)

·         22 Aralık Perşembe İngiltere; GSYİH (3Ç22) Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; GSYH-Final (3Ç22), Kansas City Fed İmalat Endeksi (Aralık)

·         23 Aralık Cuma Japonya; TÜFE (Kasım), Para Politikası Toplantı Tutanakları, Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Kasım) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Kasım), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Aralık), Yeni Konut Satışları (Kasım), Dayanıklı Mal Siparişleri (Kasım)

- ABD enflasyon verisi ve Fed başta olmak üzere küresel merkez bankalarının faiz kararlarıyla yoğun geçen haftanın ardından piyasaların gündeminde ABD kasım ayı PCE enflasyon verisi, Japonya ve Çin merkez bankalarının para politikası toplantıları takip edilecek.

ABD’de geçen hafta açıklanan kasım ayı TÜFE rakamlarının enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiğini işaret etmesinin ardından bu hafta cuma günü aynı döneme ilişkin Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi yayınlanacak. Çekirdek göstergelerde yavaşlama eğiliminin sürmesi Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında bir miktar azalan iyimserliğin devamı açısından önemli olacaktır. Çekirdek PCE ekimde aylık bazda %0,2 artarak hız keserken yıllık %5 artmıştı. Kasımda aylık artışın %0,2 ile önceki aya paralel gelmesi bekleniyor. Beklentinin karşılanması durumunda PCE Fiyat Endeksi’nde yıllık bazda %4,6 artış olacak. Aylık manşet gösterge ekimde ağustos ve eylüle paralel olarak %0,3 artarken yıllık bazda %6’ya gerilemişti. Yıllık manşet göstergede düşüş eğilimi haziranda kaydedilen %6,8’lik tepe noktasından bu yana devam ediyor.

Küresel merkez bankalarının aksine aşırı genişleyici parasal duruşunu koruyan Japonya Merkez Bankası (BoJ) salı günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Büyük ölçüde piyasa beklentisi bankanın eksi faizleri koruyacağı yönünde. Enerji ve gıda fiyatlarında son dönemdeki artışın etkisiyle enflasyonun yükselmesine karşın diğer gelişmiş piyasalara kıyasla hala oldukça düşük seviyelerde seyretmekte. Japonya’nın kasım ayı enflasyon verileri bu hafta perşembe günü yayınlanacak.

Aynı gün Çin’de de piyasaların dikkati faiz kararında olacak. Bir ve beş yıllık kredi ana faiz oranlarının sırasıyla %3,65 ve %4,30 seviyelerinde sabit kalması bekleniyor.

Ayrıca, hafta boyunca ABD’de konut piyasasına ilişkin bir dizi veri izlenecek. Salı günü kasım ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları, çarşamba günü ikinci el konut satışları ve cuma günü yeni konut satışları verileri yayınlanacak. Fiyatlarda ve faiz oranlarındaki yüksek seyir ile konut piyasasındaki yavaşlamanın sürmesi beklenmekte. İkinci el konut satışları, pandemi dolayısıyla 2020 başındaki bozulma hariç olmak üzere, ekimde on bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

 

Yurt içinde bu haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü para politikası toplantısı olacak. Kasım toplantısında politika faizini %10,5’ten %9 seviyesine indiren banka, son dört toplantıda toplam 500bp faiz indirdi. Aralık toplantısında faizlerde değişiklik beklenmemekte. Zira kasım ayı toplantısında “mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğu” ve “ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiği” belirtilmişti.

Salı günü TÜİK ve TCMB’nin aralık ayı tüketici güven endeksi ve kasım ayı merkezi yönetim borç stoku takip edilecek. Ekonomik güven endeksi kasımda %0,2 azalarak 96,9 değerini almıştı. Söz konusu dönemde Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve hizmet sektörü güven endeksi azalırken tüketici güveni ile perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde güven artış kaydetmişti.

Haftanın son işlem günü Kültür ve Turizm Bakanlığı kasım ayına ilişkin turizm istatistiklerini yayınlayacak. Yabancı turist sayısı ekimde yıllık %38 artışla 4,8 milyon olmuştu. Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %88 artışla 39,6 milyon olarak gerçekleşti.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.