05-09 Aralık 2022 haftası piyasalar
05 Aralık Pazartesi Dünya Geneli; PMI Verileri (Kasım) Türkiye; Enflasyon Verileri (Kasım) Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Ekim) ABD; Fabrika Siparişleri (Ekim) 06 Aralık Salı Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Kasım) 07 Aralık...
- 05 Aralık Pazartesi Dünya Geneli; PMI Verileri (Kasım) Türkiye; Enflasyon Verileri (Kasım) Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Ekim) ABD; Fabrika Siparişleri (Ekim)
- 06 Aralık Salı Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Kasım)
- 07 Aralık Çarşamba Almanya; Sanayi Üretimi (Ekim) Euro Bölgesi; GSYİH (3Ç22-Öncü) Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Kasım)
- 08 Aralık Perşembe Japonya; GSYİH (3Ç22) Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Kasım)
- 09 Aralık Cuma Çin; Enflasyon Verileri (Kasım) ABD; ÜFE (Kasım), Michigan Tüketici Güven Endeksi (Aralık-Öncü)
- Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımlarının yavaşlamaya bu ay başlayabileceği yönündeki açıklaması ve ABD’de beklenenden güçlü gelen istihdam artışının ardından bu hafta küresel piyasalarda sakin bir veri akışı izlenecek. Dünya genelinde hizmet ve bileşik PMI verileri, ABD’de geçen ayın üretici enflasyonu ve Michigan Üniversitesi’nin aralık ayı tüketici güveni takip edilecek.
Haftanın ilk işlem gününde Japonya, Çin, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de kasım ayı hizmet sektörü PMI verileri izlenecek. Japonya’da sektörde daralmaya dair bir işaret mevcut değil. Çin’de eylül ve ekimde daralma olurken kasımda daralma hızının arttığı tahmin ediliyor. Öncü PMI verileri Avrupa’da hızlı fiyat artışları devam ederken hizmet sektörü faaliyetlerinin daralmayı sürdüğünü göstermişti. ABD’de de manşet enflasyonun birkaç aydır gerilemesine karşın hizmet sektörü faaliyetleri daralmaya devam ediyor.
ABD’de haftanın son işlem günü yayınlanacak ÜFE’nin kasımda bir önceki aya göre %0,2, yıllık bazda %7,2 artmış olması bekleniyor. Aylık bazda üretici enflasyonu önceki eylül ve ekim aylarında da %0,2 olarak gerçekleşirken yıllık üretici enflasyonu aynı aylarda sırasıyla %8,4 ve %8,0 idi. Yıllık üretici enflasyonunun %11,3 görülen hazirandan bu yana her ay yavaşlamakta olup yavaşlama eğilimi çekirdek göstergelerde de mevcuttur. Çekirdek üretici enflasyonunun yıllık bazda %6,7’den %5,9’a yavaşlaması beklenmektedir. ABD’de enflasyonun yavaşlama eğilimini sürdürmesi Fed Başkanı Powell’ın faiz artırımlarının temposuna ilişkin Brookings Enstitüsü’ndeki açıklamasının ardından önemini korumaktadır. Tüketici enflasyonunun gelecek aylardaki seyrine yönelik sinyal verebilecek üretici enflasyonu önem arz etmektedir.
Haftanın son işlem günü ABD’de yayınlanacak diğer bir önemli veri Michigan Üniversitesi’nin aralık ayı öncü tüketici güven endeksi olacak. Yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin etkisiyle tarihin en düşük seviyelerinde seyreden endeksin 56,8 puandan aralıkta 57 puana yükselmesi beklenmekte.
Ayrıca, haftanın son işlem gününde, Kovid ile mücadelede izlediği sıfır vaka stratejisinden uzaklaşma sinyalleri veren Çin’in enflasyon verileri takip edilecek.
- Yurt içinde de veri akışı açısından sakin bir hafta olacak. TÜİK haftanın ilk işlem gününde geçen ayın enflasyon rakamlarını açıklayacak. TÜFE ekimde aylık %3,54, yıllık %85,51 artarken on iki aylık ortalama yıllık enflasyon %65,26 olarak gerçekleşmişti. C Grubu çekirdek enflasyon aylık %3,22, yıllık %70,45 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde YİÜFE aylık %7,83, yıllık %157,69 artarken on iki aylık ortalama yıllık üretici enflasyonu %122,93 oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) salı günü kasım ayı reel efektif döviz kuru (REDK) verilerini yayınlayacak. TÜFE bazlı REDK eylül ve ekim aylarında yükselmişti. Ayrıca, enflasyon verilerinin ardından salı günü TCMB aylık enflasyon raporunu yayınlayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) çarşamba günü kasım ayı Hazine nakit gerçekleşmelerini açıklayacak. Hazine nakit dengesi ekimde 82,18mlr TL açık vermişti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) perşembe günü geçen ayın ihracat iklimi endeksini yayınlayacak. İhracat ikliminde bozulma eğilimi ekimde art arda üçüncü ayda da sürerken büyüme kaydeden tek ana ihracat pazarı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmuştu. Avrupa ve ABD’de yavaşlama devam etti.
Kaynak Piramit Menkul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.