Emirates Dünya Vegan Günü kapsamında, yeni vegan seçeneklere multimilyon dolarlık bir yatırım yaparak bitki bazlı yemekler için artan talebe güçlü bir yanıt verdi. First ve Business Class’ta gurme vegan yemeklerden oluşan titizlikle hazırlanmış bir menü sunulurken, Economy Class menülerindeki bitki bazlı yiyecek seçenekleri yenilendi.
Emirates, dünya çapında vegan topluluğundaki hızlı artışa ve bitkisel beslenmeye duyulan genel ilgiye yanıt vermek için, vegan bir yaşam tarzına sahip olan yolcular veya seyahat ederken daha hafif yemekler tercih edenler için lezzetli ve sağlıklı seçenekler sunarak yolcu deneyimine yeni standartlar getiriyor. Vegan seçenekler uçuştan önce talep edilebildiği gibi Emirates Dinlenme Salonları’nda da bulunuyor.
Vegan Yemeklere Artan Talep
Emirates, 1990’lı yıllardan beri seferlerinde vegan seçenekler sunuyor. Başlangıçta, vegan yemekler Etiyopyalı Ortodoks Hristiyan toplulukları tarafından yılın belirli zamanlarında talep edildiği Addis Ababa veya birden fazla inanışın bitki bazlı beslenmeye teşvik ettiği Hint Yarımadası gibi belirli güzergâhlara odaklanıyordu. Vegan yemekler bugün ABD, Avustralya, bazı Avrupa ve Birleşik Krallık güzergâhlarında hızla genel bir popülarite kazanırken Emirates son on yılda vegan yemeklere olan ilgide çok büyük bir artış olduğunu belirtiyor. Son zamanlarda vegan yemeklere olan ilginin hızla arttığı güzergâhlar arasında Beyrut, Kahire ve Tayvan da yer alıyor. Emirates hâlihazırda vegan yolcularına özel 180’den fazla bitki bazlı tarif sunuyor.
Menü Geliştirme
VegNews gibi pek çok özel online anket sitesinde istikrarlı bir şekilde vegan yolcular için en iyi havayolu şirketi seçilen Emirates, övgüyle bahsedilen restoranlarla yarışacak yeni bir vegan menü geliştirmeye yatırım yaptı. First ve Business Class’da sunulan vegan menünün geliştirilmesi bir yıl sürdü. Menü, Dubai Uluslararası Havalimanı’ndaki kapsamlı bir tesis olan ve 11 bin çalışanıyla günde 225 bine yakın yemek servisi yapan Emirates Flight Catering bünyesinde geliştirildi. Emirates Flight Catering, dünyadaki en büyük uçuş catering hizmetleri tesisi olup 69 farklı milletten uluslararası şeflere ev sahipliği yapıyor. Menüde geniş bir tat ve sunum yelpazesi yaratmak adına Çin, Hint ve Arap mutfağından uzman şefler dâhil çok çeşitli mutfaklardan uzmanların katkılarını içeren çok sayıda sunum ve tadıma odaklanıldı. Tadım panellerinde hem vegan hem de vegan olmayan şefler ve ekip üyeleri tarafından kapsamlı bir yaklaşım ortaya kondu.
Economy Class vegan menüleri de her ay yenilenerek sık sık seyahat edenlere geniş bir çeşitlilik sunuyor. Economy Class’taki vegan yemekler uçuş öncesi sipariş edilebilirken dünya çapında yolcular tarafından son derece talep görüyor. Yolcuların güncel favorileri arasında marine edilmiş tofu, beyazlatılmış sultani bezelye, turp, kuşkonmaz, nar taneleri, şerit kabak ve sriracha soslu yağ eşliğinde ıspanaklı ve avokadolu muselin veya karamelize edilmiş sulu ayva ve kereviz püresi eşliğinde çok renkli kinoa, fırınlanmış karnabahar, soslu havuç, karalahana sotesi, yaban kerevizli pesto ve sonbahara özgü lezzetiyle güneşte kurutulmuş domates, tereyağlı kestane, beyazlatılmış bebek brokoli ve kavrulmuş bal kabağı çekirdekleriyle servis edilen mantarlı arpa risotto yer alıyor.
Taze çileklerle hazırlanmış bitter çikolatalı kremalı pasta, ince hindistan cevizi kremasıyla leziz limonlu tart ve tatlı çilekli komposto ile tamamlanan zengin çikolata tofu cheesecake gibi baştan çıkarıcı lezzetler sunan vegan tatlıların yolcular lezzetine doyamayacaklar.
Yüksek Kaliteli ve Sağlıklı Malzemeler
Gücünü bitkiden alan seçeneklerin faydaları, vegan olmayan ancak ara sıra yaşam tarzlarını tamamlayacak hafif seçenekleri tercih eden yolcuların giderek daha fazla ilgisini çekiyor. Emirates uçuşlarında kullanılan alternatif ürünler arasında artisan vegan peynir, beyaz un yerine glutensiz krep ve omlet gibi yemekleri, yumuşak ve doğal bir şekilde kabartan nohut unu gibi ürünler yer alıyor. Tam yağlı inek sütü yerine hindistan cevizi veya bitki bazlı krema, hayvansal tereyağı yerine hindistan cevizi yağı veya margarin kullanılırken, bitkisel yağlara sağlıklı bir alternatif olarak yemeklere ekstra aroma katan ve dumanlanma noktasını yükselten hindistan cevizi ve keten tohumu yağı kullanılıyor. Yemekler ayrıca antioksidan yönünden zengin olan, kolesterol ve kan şekerini düzenleyerek diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltan siyah ve beyaz kinoa tohumları gibi bir dizi besleyici gıda içeriyor. First ve Business Class’ın yeni vegan menüsünde dünyaca ünlü Beyond et şirketinden gelen bitki bazlı ürünlerle yapılan benzersiz köfteler yer alıyor. Vegan tatlılarda ise Dominik Cumhuriyeti’nden tedarik edilen, %60 ham kakao içeren organik bitter çikolata kullanılıyor. Vegan yemeklere BAE’nin çok sevilen markalarından Barakat tarafından hazırlanan özel bir meyve suyu blend serisi olan Vitality meyve suları eşlik diyor. Bütün glutensiz ve vegan meyve suları şeker, katkı maddesi veya koruyucu ilavesi olmadan temel vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlar içeriyor.
Tat Profili ve Sunum
Emirates’in ödüllü şeflerden oluşan ekibi bir araya gelerek sebzelerin odak noktasında yer aldığı, dokuların ve infüzyonların temel umami etkisini yarattığı etin eksikliğini hissettirmeyen yaratıcı bir yeni menü hazırladı. Hindistan’ın güneybatısında lifli bir meyve ağacında yetişen jak meyvesi, pişirildiğinde etli bir dokuya sahip olduğundan bazı vegan yemeklerinde temel malzeme olarak kullanılır. Kuzey Avrupa’ya özgü lahana ve şalgam kırması bir sebze olan alabaş, marine edildiği veya beraber pişirildiği lezzetleri emerek hafif bir tat bırakır ve vegan mutfağındaki son derece etkili tatlardan biridir. Yemeklerin iştah açıcı olmasını sağlayan diğer temel malzemeler arasında yeri doldurulamayan tofu, karnabahar biftek, kuruyemiş ve baklagil çeşitleri yer alıyor. Tazelik, canlı lezzet ve doygunluğun ön plana çıktığı Emirates’in yeni vegan yemekleri edamame ve kavrulmuş susamla sunulan ata tohumu cherry domatesli tofu, kekik aromalı mantar yahnisi, taze Hass avokado ve mango salatalı talaş böreği veya ızgara tatlı patates yatağında servis edilen karalahana ve kızılcık salatası gibi renkli ve sağlıklı seçeneklerden oluşan bir seçki sunuyor. Lezzetli ve sağlıklı yemeklerin aynı zamanda göze de hitap etmesini sağlayarak, vegan yemeklerin yanında garnitür olarak çiftlikten taze bitkiler, böğürtlenler ve renkli soslar yer alırken, birçok yeni vegan tatlıda süsleme olarak gerçek altından ince tabakalar yer alıyor.
Sürdürülebilir Tedarik Uygulamaları
Emirates uçuşlarında sunulan vegan seçenekler son derece besleyici olup Bustanica’da yerel olarak taze yetiştirilen karalahana, ata tohumu cherry domates, salata yeşillikleri ve bitkiler dâhil yeşillik, meyve ve sebze açısından zengindir. Bustanica, Emirates Flight Catering aracılığıyla 40 milyon dolarlık bir ortak teşebbüs yatırımı olan dünyanın en büyük dikey hidroponik çiftliğidir. Bustanica çiftliği, bünyesindeki yetiştirme tekniği uzmanları, mühendisler, bahçe uzmanları ve bitki bilimcilerden oluşan uzman bir ekiple makine öğrenimi, yapay zekâ ve gelişmiş yöntemler gibi güçlü teknolojilerden faydalanarak faaliyet gösteriyor. Kesintisiz üretim döngüsü tarım ürünlerinin mükemmel derecede taze ve temiz olmasını ve pestisit, herbisit ve kimyasallar olmadan yetiştirilmesini sağlıyor. Emirates First ve Business Class yolcuları , doğrudan Bustanica’dan tedarik edilen marul, roka, karışık salata yeşillikleri ve ıspanak gibi lezzetli ve dolgun yeşillikleri servis ediliyor. İleride daha da fazla meyve sebze yetiştirilmesi planlanıyor.