Şişli Belediyesi 'Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası'nı aldı

Şişli Belediyesi, Avrupa Platformu tarafından verilen “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı (European Label of Governance Excellence -ELoGE) aldı. Markaya Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilkeye uyum...

Şişli Belediyesi, Avrupa Platformu tarafından verilen “Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markası’nı (European Label of Governance Excellence -ELoGE) aldı. Markaya Avrupa demokrasisinin temel değerlerini temsil eden 12 ilkeye uyum sağlayan yerel yönetimler sahip olabiliyor.

Marka, bu 12 ilkeye saygısını gösteren yerel yönetimlere ödül olarak veriliyor.

Bu ilkeler ise;

Katılım, temsiliyet seçimlerin adil yapılması

Duyarlılık

Etkililik ve verimlilik

Açıklık ve şeffaflık

Hukukun üstünlüğü

Etik davranış

Yetkinlik ve kapasite

Yenilik ve değişime açık olma

Sürdürülebilirlik ve uzun dönemli yönelim

Sağlam mali yönetim

İnsan hakları, kültürel çeşitlilik ve sosyal kaynaşma

Hesap verebilirlik

Argüden Yönetişim Akademisi koordinatörlüğünde Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Avrupa Konseyi, Sultanbeyli Belediyesi ve Şişli Belediyesi ortaklığı ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun desteğiyle “Entegre Belediye Yönetişim Modeli” adlı proje hayata geçirildi. Ekim 2021’de başlayan ve bir yıl boyunca devam eden projeyle belediyelerde iyi yönetişim kültürünün bütünsel biçimde uygulanması ve sürekli gelişimi için bir model geliştirildi.

Geliştirilen model ve yürütülen faaliyetler sonucunda Türkiye’de ilk defa Şişli Belediyesi ve Sultanbeyli Belediyesi Avrupa Konseyi’nin Avrupa Yönetişim Mükemmelliği Markasını (European Label of Governance Excellence-ELoGE) almak için başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirme sonucun da Şişli Belediyesi ELoGE markasını almaya hak kazandı.

Marka duyurusu ise 2 Kasım Çarşamba günü düzenlenen bir konferansla duyuruldu. Konferansın açılışında bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Bu markayı almak bizim için çok anlamlı. Çünkü bu adım, ‘başka bir yerel yönetim mümkün’ felsefesiyle çıktığımız yolda, hedeflerimize ulaşmaya başladığımızın en önemli göstergesi” dedi.

Günümüzde klasik yerel yönetim anlayışının; tek kişi yönetimini temel alan anlayıştan, katılımcı demokratik yönetime doğru ciddi bir evrim yaşadığına vurgu yapan Keskin, sözlerine şöyle devam etti: “Bu değişime proaktif yaklaşan yönetimler, politika üretmekten proje geliştirmeye kadar her anlamda bir adım daha önde olacak. Biz de Şişli Belediyesi olarak, bu değişimi izlemek yerine, bu değişime yön vermeye ve katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu noktada pek çok yerel yönetime örnek olacak modeller geliştiriyoruz. Bütçeden üretilecek hizmetlere kadar geniş bir toplumsal katılımı sağlayan Katılımcı Bütçe’yi her yönüyle uygulayan ilk ilçe olmak bizi gururlandırıyor. Katılımcı Bütçe için Şişli’nin 25 mahallesinde paydaşlarımızla birlikte 100’ün üstünde toplantı yaptık. Mahalle sözcülerimiz arasında 12 yaşında bir kardeşimiz bile vardı. Yani toplumun her yaştan, her kesiminden komşumuza ulaştık. Kolektif bir akılla hizmetlerimize ve politikalarımıza karar veriyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri