Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan Rayiha Baharat Müzesi’nin zemin katında 132 farklı baharat çeşidinin tarihçesi ve örnekleri sergilenirken, laboratuvar bölümünde ise akademisyenlerin baharatlar üzerine çalışma yapmasına olanak sunuluyor.Gastronomi üzerine bilimsel çalışmaların gerçekleştirildiği süre boyunca ziyaretçilere konaklama imkanı da sunulan müzede, 14 tematik otel odası bulunuyor. Müze konseptine uygun olarak hazırlanıp, her biri farklı koku ve renge sahip olan odalar, 14 ayrı baharat ismini taşıyor.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı konuşmada ‘Rayiha’nın bir bitki ya da baharatın kokusu, tadı, şekli ve rengi gibi özelliklerin tamamını kapsayan bir anlam taşıdığını belirtti.Gaziantep’in yüzyıllardır Baharat ve İpek Yolu üzerinde baharat ticareti yapıldığı ve kervanların konakladığı bir şehir olduğunun altını çizen Tural, “Bizim, Gaziantep’i sadece yemekleri ile değil, aynı zamanda yemeklerin ham maddesinin satıldığı, üretildiği bir ticaret merkezi olarak görmeliyiz. Bunun yanında Gaziantep’te uzak doğudan ya da farklı ülkelerden getirilip kervanlar ile ticaretinin de yapılması bu şehri daha da önemli kılıyor.” dedi.“Laboratuvar çalışmaları, müzenin otel bölümü sayesinde kesintiye uğramayacak”Tural, müzenin gastronomi çatısı altında bilimsel çalışmalara da olanak tanıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:“Baharatla ilgili merak edilen her şeyi araştırıyoruz. Gıda mühendisi arkadaşlarımız araştırmalarda bulunuyor. Çalışmada baharatların içeriği incelenerek, baharatların özütünü çıkartıyoruz. Akademisyenler ve öğrenciler gelip araştırma yaptığında bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ortamda bulunmalarını sağlamak üzere müzeyi tasarladık. Böylelikle ziyaretçiler, geç saatlere kadar çalışıp odalarında da konaklayabilecek.”