Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı, “Yol vermediğimiz o kurtarma aracının ve ambulansın sizin bilginiz dışında bir yakınınızı hastaneye yetiştirilmesi için yol isteyebileceğini empati yaparak anlamaya çalışalım.” dedi.
Başkan Veysel Sarı, “Ülkemizde aralıklarla 10 ilimizde meydana gelen ve 45 binin üzerinde can kaybı binlerce yurttaşımızın da yaralanmasına neden olan deprem felaketlerinden dolayı acil önlemlerin alınmasını gerektiren çok kritik günler yaşanmaktadır. Özellikle bu süreçte, her kurtarma aracı ve ambulansın hayat kurtarma yarışı içinde oldukları, görevlerinin ise insan odaklı olduğu ise unutulmaması gereken yadsınamaz bir gerçektir” dedi.
Başkan Veysel Sarı, “Ambulans, kurtarma ve asayiş araçları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de trafikte “geçiş üstünlüğüne” sahiptirler. Bunun sürücüler tarafından bilinmesine rağmen, maalesef bazı sürücülerin siren ve megafon uyarısına karşın araçlarını yol kenarlarına çekerek geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermedikleri konusu görsel ve yazılı basında sık sık yer almasının yanı sıra şikayetlerinde artmasından dolayı "Ambulansa ve kurtarma araçlarına yol ver" çağrısını bir kez daha yapmak zorunlu olmuştur” diye konuştu.
Daha önce Sağlık Bakanlığı ve TŞOF iş birliği ile Türkiye genelinde başlatılan “Ambulansa Yol Ver, Yardımcı Ol” kampanyası kapsamında yapılan yazılı ve sözlü uyarıların sürücüler tarafından dikkate alındığını ancak sayıları gün geçtikçe artan yabancı uyruklu sürücülerin bu kurallara uyumsuzluk gösterdiğinin belirlendiğini söyleyen Başkan Sarı, “Bu nedenle, bazı noktalarda sık, sık meydana gelen tıkanmalara bazı sürücülerin duyarsızlıkları da eklenince, tek işleri can kurtarmak olan ambulanslar maalesef siren çalarak dakikalarca yolun açılmasını beklemek zorunda kalmaktadır. Kurtulma şansı hastaneye yetiştirmekle mümkün olan hastaların yaşamlarını da maalesef tehlikeye atılmaktadır” şeklinde konuştu.
Başkan Sarı konuyla ilgili açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Yol vermediğimiz o kurtarma aracının ve ambulansın sizin bilginiz dışında bir yakınınızı hastaneye yetiştirilmesi için yol isteyebileceğini empati yaparak anlamaya çalışalım ve her yıl yüzlerce insanın hastanelere yetiştirmeden ambulans içinde yaşamlarını yitirdiğini de unutmayalım.”
“Mersin 692 bin araç sayısı ile 8. Sırada”
Başkan Veysel Sarı, 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla, trafiğe kayıtlı toplam 692 bin 50 adet taşıt ile ülke genelinde 8. sırada yer aldığına dikkat çekerken, bu 692 bin 50 adet taşıtın yüzde 45,3’ünü otomobil, yüzde 24,2’sini motosiklet, yüzde 17,2’sini kamyonet, yüzde 5,6’sını traktör, yüzde 5,4’ünü kamyon, yüzde 1,3’ünü minibüs, yüzde 0,8’ini otobüs, yüzde 0,3’ünü ise özel amaçlı taşıtların oluşturduğunu da belirtti.