"Meme Kanserine Karşı Birlikte Kürek Çekiyoruz" etkinliği gerçekleştirildi

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi önderliği ve İstanbul Kürek Kulübü, İdealtepe Amatör Balıkçılar Derneği (İADB) Kürek Kulübü ve Frey Kürek Kulübü iş birliği ile düzenlenen “Meme Kanserine Karşı Birlikte...

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dragos Hastanesi önderliği ve İstanbul Kürek Kulübü, İdealtepe Amatör Balıkçılar Derneği (İADB) Kürek Kulübü ve Frey Kürek Kulübü iş birliği ile düzenlenen “Meme Kanserine Karşı Birlikte Kürek Çekiyoruz” etkinliği, Maltepe Kürek Parkuru'nda gerçekleştirildi.

Etkinlik Uzm. Dr. Harika Salepçioğlu Kaya'nın meme kanserine yönelik bilgiler içeren bir sunumuyla başladı. Sunumda Türkiye’de 45-49 yaş arası kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının yüzde 17 olduğunun altını çizen Dr. Kaya, meme kanserindeki risk faktörlerinin ve erken teşhisin önemini vurgularken, kendi kendine meme muayenesi, klinik muayene, mamografi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Gerçekleştirilen sunumun ardından Maltepe Sahil Parkı’nda bulunan Kürek Parkuru’na gidilerek etkinliğin ikinci kısmına geçildi. Burada katılımcılar ve iş birliği yapan kürek kulüpleri, meme kanserinin simge rengi olan pembe balonlarla süslenen dört ayrı tekne ile denize açılarak kürek çekti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy şunları söyledi:

“Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ancak tedavisinde son yıllarda büyük ilerlemeler kaydedilen bir hastalıktır. O kadar ki, erken dönemde teşhis edilen meme kanserinde iyileşme oranları yüzde 98’lere varmaktadır. Bu nedenle her kadın 20 yaşından itibaren elle ve ayna karşısında kendi kendine meme muayenesine ve sağlık kuruluşlarında yapılan klinik meme muayenelerine başlamalı, 40 yaşından itibaren ise yılda en az bir kez mamografi çektirmeli. Söz konusu tetkikler dikkatle uygulanırsa hasta, meme kanserine yakalansa bile, erken teşhis ihtimali çok çok yüksek olacağından, büyük ihtimalle hastalığı atlatacaktır.”

Etkinlik hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ersoy, “Kürek sporunun meme kanserinde sembolik bir anlamı var. Bilindiği gibi meme kanseri tedavisinde cerrahi müdahale birçok hastayı endişelendiriyor. Eskisi gibi hareket edip edemeyecekleri konusunda tereddüde düşüyor. Biz burada şu mesajı vermek istiyoruz: Meme kanserinde erken teşhis sonrası gerçekleştirilen cerrahi operasyonda koltukaltı lenf bezlerinin tamamının alınmasına ihtiyaç duyulmaz. Bu noktada kürek gibi zor bir spor bile kolaylıkla yapılabilir. Kürek sporunu etkinlik için tercih etmemizin en önemli nedeni bu” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri