Her hafta cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki taban suyunun yükselmesi dolayısıyla yaşanan mağduriyetleri ve buna yönelik çözüm önerilerini gündeme taşıdı.
“Suruç'ta ciddi bir sıvılaşma tehlikesi var”
Özaslan, taban suyu yükselmesi dolayısıyla Suruç’un şu anda bir çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Sıvılaşma oranı gittikçe artıyor. Buna karşın HÜDA PAR olarak köklü bir çözüm önerimiz var. Şu anda bulunduğumuz nokta, Şanlıurfa yolu üzerinde çadır kentin bulunduğu bölgedir. Suruç şehir merkezini buraya kaydıralım. Bütün resmi kurumları buraya getirelim.” diye konuştu.
“Arkasından imarı buraya taşıyalım ve sadece buradaki hazine arazilerinin bulunduğu kıraç toprakları imara açalım.” diyen Özaslan, “Halka da uygun fiyata satalım ve insanlar gelip buraya yerleşsinler. Şehir merkezi buraya doğru gelsin. Ovayı kurtaralım, tarım arazilerini kurtaralım ve Suruç'u çökme tehlikesinden kurtaralım." şeklinde konuştu.
“Birçok resmi kurum ve binaların bodrum katları sular altındadır”
HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu, tarım arazilerinin imara açılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Suruç'ta yükselen taban suyu nedeniyle birçok resmi kurum ve binaların bodrum katları sular altındadır. Çok geç de olsa başlayan tahliye kanalları çalışması bir an önce bitirilmeli ve drenaj sistemi unutulmamalıdır.” dedi.
“63 yıllık fıstık ağaçlarımız kurudu”
Mağdur olduğunu belirten bir çiftçi, "Bizim köyümüze 2015-2016 yılında su geldi. Maalesef, Devlet Su İşleri (DSİ) zamanında tahliye kanalları açmadığı için 63 yaşında olan bin adet fıstık ağacımız tamamen kurudu. Bu bir milli servettir. Yıllık olarak bu ağaçlarımızın geliri 1 milyon TL değerindeydi" diyerek yetkililere seslendi.
“3. aydayız ve pamuğun hasadı için hala suyun kurumasını bekliyoruz”
Başka bir çiftçi ise "Şimdi 3. aydayız. Bu pamuğun hasadı için şimdiye kadar suyun kurumasını bekliyoruz. Taban suyu yükselmiş, yer korusun ki bu pamuğu hasat edelim. Bu tarihten sonra biz pamuğu kaçtan satabileceğiz ki? Yazıktır. Tarla bu halde iken ne işçi girebiliyor, ne de biçerdöver girebiliyor. Pamuk hala olduğu gibi duruyor. Rica ediyoruz, bir an önce tahliye kanalları yapılsın ki bu sudan kurtulalım." ifadelerini kullandı.