Depremden etkilenenler ‘sürekli tetikte olma’ korkusuyla yaşıyor

Toros Devlet Hastanesi Uzman Psikolog Hatice Çetinkaya, konuya ilişkin şunları dile getirdi: “Birçoğumuz depreme doğrudan veya dolaylı yollardan maruz kaldık. Depreme maruz kalan bireylerde bir takım zorlayıcı tepkiler görebilmektedir....

Toros Devlet Hastanesi Uzman Psikolog Hatice Çetinkaya, konuya ilişkin şunları dile getirdi:

“Birçoğumuz depreme doğrudan veya dolaylı yollardan maruz kaldık. Depreme maruz kalan bireylerde bir takım zorlayıcı tepkiler görebilmektedir. Bunlardan bazıları; depremin sıkıntı veren bir biçimde, istemeden tekrar tekrar hatırlanması, depremin yeniden yaşanıyor hissi, rüyadaymış gibi hissetme, aşırı irkilme tepkisi, sürekli tetikte olma durumu, kendini yetersiz hissetme, konsantrasyon güçlüğü ve dikkati sürdürmekte zorlanma, unutkanlık, yoğun korku, dehşet, suçluluk, çaresizlik, utanç, öfke patlamaları, aşırı sinirlenme, huzursuzluk, uyuya dalmada veya uykuyu sürdürmede güçlük, sıkıntı veren rüyaların görülmesi, kabuslar, karabasanlar görme, depremi hatırlatan mekan ve yerlerden kaçınma, kapalı yerlere girememe şeklinde belirtiler görülebilmektedir.

Bu belirtiler olağan dışı bir duruma verilen doğal tepkilerdir. Yaklaşık olarak bir ay bu tepkilerin görülmesi normal kabul edilmektedir, ancak depremler devam ettiğinden dolayı bu belirtilerin bir süre daha devam etmesi beklenilmektedir. Ortalama bir ay sonrasında (depremlerin devam etmesinden kaynaklı süre uzayabilir) demin saydığımız belirtilerin yavaş yavaş azalması beklenilmektedir. Bu belirtilerin şiddeti azalmak yerine artarak devam ediyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alınması önerilmektedir. Psikolojik destek için Toros Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniklerine başvuru yapabilirsiniz.”


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri