Sezer’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Depremin 34. Gününde bölgede yoğun bir şekilde arama kurtarma çalışmalarından sonra iyileştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu öncelikle enkaz kaldırma çalışmaları şu anda bütün il ve ilçelerimizde oradaki bakanlarımızın koordinasyonunda ilgili valilerimiz, mülki idari amirlerimizle beraber çalışmalar devam ediyor.
Maalesef burada depremde hayatın kaybeden vatandaşlarımızın ve yabancı uyruklu Suriyeli kardeşlerimizin yoğunlukta olduğu insanlarımızın sayısında da artışlar var. 47 bin 975 şu an itibariyle ölüm var. Bunlardan 6 bin 278’i başta Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere yabancı uyruklu afetzedelerden oluşmaktadır.
Bölgede 35 bin 250 arama kurtarma personeli aktif olarak çalışmaktaydı. Şu anda da 3 bin 954 tane arama kurtarma personelimiz hem enkaz çalışmalarına refakat etmekte hem de buradaki insani yardım çalışmalarına yine aynı şekilde katılmaktalar.
Bölgede malumunuz sık sık artçı depremler olmakta. Yine burada da bir hazır kuvvet olarak arama kurtarma personellerimizi tutuyoruz. Halen daha yabancı ülkelerden gelen 300 kadar arama kurtarma personeli de bölgede bulunuyor.
Yoğun bir şekilde hava gücünü kullanıyoruz. 74 uçak, 99 helikopter hem insani yardım hem de çadırlarla ilgili olarak deprem bölgesine taşımaya devam ediyoruz. Bütün köylere kara yoluyla, hava yoluyla gıda malzemeleri dahil olmak üzere sürekli bir şekilde taşımalar devam ediyor.
Bölgede 18 bin 53 iş makinesi enkaz kaldırma çalışmalarında görev aldı. Şu an itibarıyla da 12 bin 140 aktif bir şekilde çalışmalara katılmakta. Barınma ile ilgili olarak hem çadır talebinde henüz istediğimiz bir düşüş söz konusu değil. Bunda iki konu etkili. Birincisi artçı sarsıntıların devam etmesi, diğeri de artık deprem bölgesine giden afetzedelerimiz bir vesileyle geri dönmeye başladı. Dünya çadır stokunun büyük bir bölümünü Türkiye’ye aktarıyoruz. Her gün 6 uçak yurtdışından buraya çadır taşıyor. Aynı zamanda kendi ülkemizde de üretim kapasitesini en son şekilde kullanıyoruz. Onları da deprem bölgesine her akşam sürekli iletiyoruz.
Şu an itibarıyla 414 bin 323 çadır bizzat kurulmuş durumda ve her gün yaklaşık 10 bin civarında çadırı biz bölgeye göndermeye ve kurmaya çalışıyoruz. 332 tane de çadır kentimiz var. Burada da altyapı çalışmaları sağlık ve sosyal imkanlarla birlikte eğitimle beraber bütün bakanlıklarımız, kurumlarımız burada çalışmalarını psikososyal destek de dahil olmak üzere çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor.
Buradaki çadırdaki hedefimiz 700 bin civarında bölgede hem çadır kentlerde takviye etmek hem de bireysel çadır dağıtımları şu anda yoğunlukta. Bireysel çadır dağıtımlarını da artırarak devam etmek istiyoruz. Bölgede çadırlarda, konteyner kentlerde ve misafirhanelerde kalan vatandaşlarımızın sayısı da 1 milyon 800 bin civarında.”
Tatar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Artçılar oldukça yüksek bir seviyeye geldi. Şu ana kadar baktığımızda yaklaşık 16 bin civarında artçı sarsıntının meydana geldiğini görüyoruz. Artçı sarsıntıların özellikle son 10 gün içerisinde sayısında bir miktar düşme olmakla beraber halen hissedilir düzeyde bölgedeki vatandaşlarımızın hissedebileceği ölçüde birtakım artçı sarsıntıların meydana geldiğini biliyoruz.
Son 10 günlük süre içerisinde artçı sarsıntılar 500’ün altına düştü. Halen nereden baksanız yaklaşık 5-6 dakika bir artçı sarsıntının da meydana geldiğini ve bunların da yine vatandaşlarımız tarafından çok az bir bölümünün hissedildiğini söyleyebiliyoruz.
Yine önümüzdeki gün ve haftalarda artçı sarsıntılar devam edecektir. Bunların özellikle büyüklüğü hem de sayısında her geçen hafta, ay bunların azalacağını söylemek mümkün.”