Bakan Varank:“Sanayinin her alanında gündemi tayin edeceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk etapta 23 projenin kabul edildiğini ifade ederek “Bu projeler için 784 milyon liralık Ar-Ge ve 4,3 milyar liralık üretim yatırımını destekleyeceğiz.” dedi. SAHA İstanbul tarafından...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk etapta 23 projenin kabul edildiğini ifade ederek “Bu projeler için 784 milyon liralık Ar-Ge ve 4,3 milyar liralık üretim yatırımını destekleyeceğiz.” dedi.

SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, kapılarını açtı. Fuarın açılış törenine, Bakan Varank’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

Törende konuşan Bakan Varank, şunları kaydetti:

“Bugün, Türkiye yüzyılını konuşabiliyorsak, ‘Büyük ve güçlü Türkiye’ diyebiliyorsak, bu başarıdaki aslan payı şüphesiz Türk savunma sanayisine aittir. Çünkü savaşların, krizlerin, salgınların yüzyılında bugün ülkelerin kaderini tayin eden en belirleyici etken caydırıcılığınızdır. Savunma sanayiniz ne kadar güçlüyse, o kadar etkin, o kadar dünya siyasetinde mutebersiniz.”

Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası savunma sanayisi kartellerine taşeronluk yapmayı reddedip bağımsız bir savunma sanayisi inşasına 20 yıl önce başladığını söyleyerek, “Türk sanayicisi de küçücük atölyelerde başlattığı bu rüyayı dünyanın dört bir yanına savunma sanayisi ürünleri ihraç ettiği bir gerçeğe dönüştürdü. Bugün hiçbir yaptırım, gizli ya da açık hiçbir ambargo Türkiye’yi bu başarı hikayesini yazmaktan alıkoyamıyor.” dedi.

Tayfun Füzesi’nin kapasitesini devamlı artıran füze ailesine ilan edilen en yeni üye olduğunu dile getiren Bakan Varank, “Tayfun’un menzili şuymuş buymuş birileri çok rahatsız oluyormuş biz bu tartışmalara aldırış etmiyoruz. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Türkiye’nin hiçbir zaman başkalarının topraklarında gözü olmadı. Biz teknolojiyi saldırmak için değil, savunmak için geliştiririz. Korkutmak için değil, caydırmak için üretiriz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Türkiye’ye karşı yapılacak en küçük tehdide bile seyirci kalmayacaklarını belirterek, “Aksini düşünen her kim varsa, SAHA EXPO’ya gelip ne kadar yanıldığını görebilir. Türkiye, eski Türkiye değil. Her türlü yetkinliğe ve özgüvene sahip bir ülke. Bugün kendi milli korvetini, taarruz helikopterini, silahlı insansız hava aracını, eğitim uçağını, gözetleme uydusunu, hava savunma sistemini, balistik füzelerini sistemlerini kendi üreten bir Türkiye var.” diye konuştu.

Sağlık ve Kimya Ürünleri çağrısına 179 proje başvurusu olduğuna dikkati çeken Bakan Varank,  “Ayrıntılı değerlendirmesi tamamlanan 44 projeden 23’ü kabul edildi, 5’i için revizyon istedik. Sağlık ve kimya sektöründe kabul edilen 23 proje için önümüzdeki 784 milyon liralık Ar-Ge yatırımını, 4,3 milyar liralık üretim yatırımını destekleyeceğiz.” dedi.

Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye; Kanatlı hayvan aşılarında kullanılan adjuvanı, Meme kanseri ve otto-immün hastalıklar için taşıyıcı sistemleri, Değer katılmış yüksek toksisiteye sahip yeni onkoloji ve MS ilaçlarını Hamle Programı sayesinde  üretme kabiliyetine sahip olacak. Aziz cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, savunma sanayinden sonra sanayinin her alanında gündemi takip eden değil dünyada gündemi tayin eden bir Türkiye’yi önümüzdeki dönemde inşa edeceğiz.”

Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada güvenlik üreten bir ülke olarak güçlü konumunu sürdürebilmesinin en önemli şartlarından birini yerli ve milli savunma sanayisi olduğunu nitelendirerek "Hemen her alanda olduğu gibi özellikle savunma alanında pek çok ilke imza atan ve atmaya devam eden ülkemiz, yerli ve milli imkanlarla ürettiği ve sahada kendini kanıtlayan kara, deniz ve hava sistemleriyle somut kazanımlar elde etmiştir." diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hamle programı kapsamında 2021 yılında Mobilite ve Üretimde Yapısal Dönüşüm çağrılarına çıktı. 2021 yılında açılan Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı’nda 179 projenin kesin başvuru sürecini tamamladı. 143 proje, komite değerlendirme aşamasına kaldı. Bu projeler için yapılan ayrıntılı inceleme süreci sonunda 44 proje için karar alındı. 99 proje için ise değerlendirme süreçleri devam ediyor.

Kararlaştırılan 44 projeden 23’ü kabul edilirken 5’i revizyona açıldı. Kabul edilen23 projenin Ar-Ge büyüklüğü 784 milyon lira, üretime yönelik yatırım harcaması büyüklüğü 4,3 milyar lira oldu.

Projelerin illere göre dağılımına baktığında İstanbul  5, ilk sırada yer alırken onu Kocaeli 4, Tekirdağ  3, Sakarya 2 ve Karaman 2 izledi. Ankara, Yalova, Aydın, Samsun, Konya, Isparta ve Adıyaman’da da birer proje gerçekleştirilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri