Albaraka Portföy ve Fonangels girişimlere ve girişimcilik ekosistemine katkı sunacak bir birlikteliğe imza attılar. Türkiye’nin tek seferde en büyük kitle fonlama kampanyasını başarıyla tamamlayan Fonangels girişimcilere destek olacak yeni bir adım daha attı. 25 milyon TL’lik başlangıç büyüklüğü ile kurulması planlanan girişim sermayesi yatırım fonu için anlaşma sağlandı. GSYF SPK’dan onay almasından sonra yatırımlara başlayacak. Fon büyüklüğünün yatırımlar devam ederken 100 milyon TL’yi geçmesi beklenirken, kitle fonlama tebliği çerçevesinde fonlamaya açılan projelere yatırım yapmanın yanısıra erken aşama girişimlere de yatırım yapacağı ifade edildi. Fonun yatırım süresi 5 yıl olup sonrasındaki 2 yıl içerisinde tasfiye edilecek şekilde planlanmış durumda. Startup yatırımları çerçevesinde 5 yıl içerisinde önemli çarpanlarla gelir üretmesi beklenen GSYF’ye ön talepler de toplanmaya devam etmektedir. Fonangels Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz KUŞ “GSYF’nin temellerinin atılması ile beraber de ekosisteme güç katacak bir enstrüman daha elde etmenin mutluluğunu paylaşıyoruz.” dedi.
Teknopark ve AR-GE şirketleri için büyük kolaylık
Eğer teknopark içinde bir şirketiniz varsa ve önceki yıl en az 1.000.000 TL’lik bir kazanç istinasından faydalanmışsanız bu durumda size yapılan bu istisna tutarının %2’sini Türkiye’de yerleşik girişimlere yatırım olarak aktarmanız gerekmektedir. Bunun için de kuluçka merkezlerinde şirket araştırmak, değerlemesi konusunda anlaşmak ve ortaklık için ticaret sicili ile uğraşmak yerine kurulacak olan GSYF’ye yatırım yapılarak bu zorunluluk yerine getirilmiş olacaktır. Böylelikle girişimleri bulma ve yatırım yapma konusundaki zorluklar tek kalemde çözülecektir. Buna karşılık da girişimlere destek olan GSYF büyümüş ve fona erişim zorluğu yaşayan girişimlere de can suyu taşınmış olacaktır.
Kitle Fonlama 2.0 Dönemi
Fonangels Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kuş, kitle fonlama sektöründeki yeniliklerle ilgili şunları söyledi: ''Artık kitle fonlama sisteminde yeni döneme geçildiğine ve kitle fonlama 2.0’ın konuşulması gerektiğine inanıyoruz. Kitle fonlama 2.0 dendiğinde ise temelde birkaç unsurun ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bunlardan ilki; kitle fonlamaya artık sadece startup projeleri değil belirli aşamaya ve sermayeye ulaşmış projeler de dâhil oldu. Bu tarz projeleri ve fonlamaları da önümüzdeki süreçte daha fazla göreceğimize inanıyoruz. İkinci olarak bu tarz şirketlerin kitle fonlamaya dahil edilmesi ile beraber şirket çalışanlarının da şirkete ortak olması sağlanmış oluyor. Normalde sadece kuruluş aşamasında co-founder olarak adlandırılabilecek kişiler projeye ya da işe ortak olabiliyordu. Bizler fonangels ekibi olarak kitle fonlamaya yeni bir soluk getirdik ve bu fonlama ile beraber şirket çalışanlarının da şirkete ortak olmasını sağladık. Dahası yatırımcılar birer marka elçisi haline geldiler. Son olarak da klasik kitle fonlama turlarında projeler genellikle ülke sınırları içerisinde fonlanırken, bu yatırım turu ile beraber yurt dışından da pek çok kişi yatırım yaparak kitle fonlamasının uluslararasılaşmasını sağladı. Böylelikle her girişimcinin ilk hayalleri arasında yer alan globalde unicorn olma hedefi yönüne çok önemli adımlar atıldı.''
Albaraka Portföy Genel Müdürü M. Emin Özer, kurulacak fon ile alakalı şu sözleri aktardı:
“Fonangels’ın girişim ekosistemine katkı sağlayacağı bu Girişim Sermayesi Yatırım Fon’un kurucusu olmak bizleri çok mutlu etti. Startup ekosistemine dokunan markamız olan APY Ventures ile Albaraka Portföy bünyesinde kurulacak 22. GSYF olan Fonangels GSYF arasında gerçekleşecek potansiyel iş birlikleriyle yatırımlarımıza 2023 yılında da devam edeceğiz.”