Uluslararası piyasalar

Agresif sıkılaşma beklentileri ve resesyon korkuları gibi ana risk başlıkları gündemdeki yerini korumasına karşın küresel risk iştahının yeni haftaya güçlü bir toparlanmayla başladığı görülüyor. Bu tarafta ABD’de beklentilerden...

Agresif sıkılaşma beklentileri ve resesyon korkuları gibi ana risk başlıkları gündemdeki yerini korumasına karşın küresel risk iştahının yeni haftaya güçlü bir toparlanmayla başladığı görülüyor. Bu tarafta ABD’de beklentilerden daha iyi gelen bazı finansal sonuçlar risk iştahını desteklerken, finansal sonuçlar ve açıklanan ekonomik veriler risk iştahı üzerinde etkili olacaktır. Finansal sonuç dönemi boyunca hisse bazlı hareketlere ve yüksek volatiliteye karşı hazırlıklı olunmalıdır. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler

•    12:00 Euro Bölgesi – ZEW Ekonomik Güveni Önem: Orta

•    16:15 ABD – Sanayi Üretimi Önem: Yüksek

Türkiye

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Eylül ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe istatistiklerine göre Eylül ayında bütçe 78,6 milyar TL ile 2022'nin en yüksek aylık açığını verdi. Faiz dışı denge ise 45,5 milyar TL açık kaydetti. Aynı dönemde faiz harcamaları 33 milyar TL'yi aştı. Eylül'de bütçe harcamaları 285,6 milyar TL olurken, genel bütçe giderleri de 206,9 milyar TL'de kaldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye ekonomisine ilişkin düzenlediği webinarda Türkiye'de enflasyonun hızlı şekilde gerilemeyeceğini ve büyümenin yavaşlayacağını öngördü. TCMB para politikasının etkinliğini artırmak amacıyla uygulamaya aldığı menkul kıymet tesis oranında güncellemeye giderek bankalar için uyguladığı Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisi oranını %3'ten %5’e çıkardı. Liralaşma stratejisi kapsamında alınan kararın ardından bugün açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilecek.

 

Euro Bölgesi

 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks dün yaptığı bir açıklamada, ekonomistlerin Euro Bölgesi'nde resesyon beklediği gelecek yıl da faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Litvanya Merkez Bankası Başkanı olan Kazaks bölge ekonomisinde yavaşlamaya rağmen enflasyonun muhtemelen yüksek kalmaya devam edeceği gerekçesiyle şahin açıklamalar yaptı. Kazaks bu ay 75 baz puan, Aralık'ta da verilere bağlı olarak 50 veya 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunu dile getirdi. Washington'da konuşan Kazaks "Şu anki trende bakınca bu yıldan sonra artışlara ara vermek için neden görmüyorum. Artış hızı biraz yavaşlayabilir" dedi. Bugün Euro Bölgesinde önemli bir veri akışı bulunmuyor.

 

ABD

 

ABD'de geçici olmadığı sinyallerini veren enflasyon ve buna karşı verilen para politikası karşılığının ekonomide sert bir iniş yaratacağı yönündeki beklentiler para politikası otoritesinin her geçen gün daha sert bir şekilde eleştirilmesine neden oluyor. Ekonomistlerin en son olasılık modelleri, ABD ekonomisinin Ekim 2023’e kadar resesyona girme ihtimalinin yüzde 65’ten yüzde 100’e yükseldiğine işaret ediyor. Diğer tüm zaman dilimleri için de ABD resesyonu olasılığının arttığına dikkat çeken ekonomistler, bu riskin tırmanmasına gerekçe olarak sıkılaşan finansal koşullar, yüksek enflasyon ve Fed’in şahin duruşuna atıfta bulundu. Bir diğer yandan, ABD'de New York Empire State imalat endeksi Ekim'de daraldı. Böylece daralma 3. ayda da sürdü. Empire State imalat endeksi Ekim'de 8 puan düşerek eksi 9,1 oldu. Endeks önceki ay eksi 1,5 değerini almıştı.

Kaynak Gedik Yatırım

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri