Türk Telekom’dan siber güvenlikte yerliliğe destek

Türk Telekom, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve ‘Siber Vatan’ oluşturma vizyonuyla yerli ve milli ekosistemi destekleyen çalışmalarını sürdürüyor. ‘Siber Güvenlik Haftası’ öncesinde açıklamalarda bulunan Türk Telekom...

Türk Telekom, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve ‘Siber Vatan’ oluşturma vizyonuyla yerli ve milli ekosistemi destekleyen çalışmalarını sürdürüyor. ‘Siber Güvenlik Haftası’ öncesinde açıklamalarda bulunan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi’nde ülkemizin verisini 360 derece güvenlik hizmetleriyle koruma altına alırken, yerlileştirme çalışmalarımızı hızlandırdık. Türkiye’nin kendi siber güvenlik ürünlerini üretebilen ve diğer ülkelere pazarlayan bir ülke olması yolunda çalışmalarımızı ilerletiyoruz” dedi.

Türk Telekom, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin 30 Kasım-2 Aralık tarihlerinde düzenleyeceği ‘Siber Güvenlik Haftası’nda, siber güvenlik ürünleriyle yer alacak. Türk Telekom’un ‘Uluslararası Siber Savaş ve Güvelik Konferansı ve Milli Siber Güvenlik Fuarı’ ana sponsoru olduğu hafta kapsamında siber güvenlik üzerine birçok konu masaya yatırılacak.

‘Siber Güvenlik Haftası’ öncesi açıklamalarda bulunan Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç şöyle konuştu: “Siber güvenlik günümüzde artık ulusal güvenlik stratejilerinde de ele alınan bir kavram haline geldi. Özellikle ülkeler; kritik altyapılarına karşı siber saldırıları önlemek, siber saldırılara karşı ulusal güvenlik açıklarını azaltmak ve siber saldırılardan gelecek zararı ve toparlanma süresini en aza indirmek için şu an da yoğun çaba sarf ediyorlar. Türk Telekom olarak yeni ürün ve hizmetlerimizle 360 derece güvenlik hizmetleri sunarak ülkemizin verisini koruyoruz.”

“Yerli ve millî teknolojileri destekliyoruz ve aynı zamanda üretiyoruz”

Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Merkezi’nde küresel standartlarda sertifikalara sahip uzman bir kadro ile 7/24 hizmet sağlandığını belirten Kıraç, “finans, telekomünikasyon, kamu ve e-ticaret müşterilerimiz başta olmak üzere ülkemizin veri güvenliğini korurken, yerlileştirme çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. ‘Siber Vatan’ oluşturma vizyonu kapsamında öncelikle en kritik ve bize maliyeti en yüksek ürünlerin yerlileştirilmesi stratejimizi sürdürüyoruz. Ayrıca, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi kadar, bu teknolojileri geliştirmekte olan girişimlerin desteklenmesinin de büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Türkiye’nin kendi siber güvenlik ürünlerini üretebilen ve diğer ülkelere pazarlayan bir ülke olması yolundaki hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Geleceğin siber güvenlik uzmanları yetişiyor

Türk Telekom, Türkiye’nin en büyük siber güvenlik merkezine sahip kurumu olarak, bu alandaki köklü bilgi birikimini ve deneyimini gençlere aktarmayı sürdürüyor. Türk Telekom yıl boyunca düzenlediği Siber Güvenlik Fikir Maratonu ve Siber Güvenlik Kampı ile gençlerin kariyer gelişimini desteklerken, Türkiye’nin yetişmiş siber güvenlik uzmanı ihtiyacına katkı sunuyor. Diğer yandan Türk Telekom, Türkiye’nin alanındaki en büyük işletmeleri başta olmak üzere, pek çok kamu kurumu, yerel yönetim, özel şirket, banka, e-ticaret firmaları, enerji şirketleri gibi binlerce müşteriye siber güvenlik alanında hizmet veriyor.

Ayrıca Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin düzenlediği ‘Siber Güvenlik Haftası’ kapsamındaki çevrim içi etkinliklerde, Türk Telekom da 28 Kasım tarihinde ‘Devsecops Nedir?’ başlıklı ‘webinar’ı gerçekleştirecek.

Siber tehditler karşısında hem kurumlar hem de son kullanıcılar nelere dikkat etmeli:

Güçlü şifre kullanılmalı

Verilere ve sistemlere erişim kontrol edilmeli

Programlar ve sistemler düzenli olarak güncellenmeli

Çalışanları bilinçlendirilmeli

Uç nokta koruması kullanılmalı

Güvenlik duvarı kullanılmalı

Veriler şifrelenip yedeklenmeli

Tedarikçiler değerlendirilmeli

Saldırı yüzeyi azaltılmalı

Fiziksel güvenliğe çok dikkat edilmeli

Killswitch yerleştirmeli (Bu, bilgi teknolojisi departmanınızın şüpheli herhangi bir şey tespit eder etmez sorunları çözene kadar tüm sistemleri kapattığı bir tür reaktif siber güvenlik koruma stratejisidir)

Güvenli bir siber güvenlik politikası oluşturulmalı

Güçlü kimlik doğrulama yöntemleri kullanılmalı


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri