Sabah stratejisi

Haftanın kritik verisi olan ABD enflasyonu bugün TSİ 16:30'da açıklanacak. Ekim ayında ise manşet TÜFE'nin aylık artış hızının %0,4'ten %0,6'ya yükselmesi, yıllık ise %8,2'den %7,9 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Veri...

Haftanın kritik verisi olan ABD enflasyonu bugün TSİ 16:30'da açıklanacak. Ekim ayında ise manşet TÜFE'nin aylık artış hızının %0,4'ten %0,6'ya yükselmesi, yıllık ise %8,2'den %7,9 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Veri öncesinde, ABD ara seçimlerinin sonuçlarının beklendiği ortamda global piyasalarda risk alma iştahı zayıftı. Amerikan borsaları %2-2,5 arası düşüşler kaydetti.  Avrupa'da piyasalar karışık seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi %0,3 geriledi. Dolar endeksi (DXY) 3 günlük geri çekilmesinin ardından dün yükselişe geçti ve kapanış 110,5'ten gerçekleşti. Yurtiçi tarafta ise BİST-100 endeksi 4.333-4.427 seviyeleri arasında işlem gördü. Gün sonu 4.361'den gerçekleşirken günlük değişim %0,02 olarak hesaplandı. İşlem hacmi de 109 milyar TL'yi gösterdi. BIMAS, EREGL ve TUPRS hisselerindeki aşağı yönlü hareketler endeksin yükseliş kaydedememesinde etkili oldu. XBANK da %1,2'ye yakın günlük düşüş kaydetti. Bugüne bakıldığında Kripto işlem platformu FTX'in nakit sıkışıklığına düşmesinin ardından kripto varlıklardaki çöküş Asya piyasalarını olumsuz etkiliyor. MSCI Asya Pasifik endeksinde %1 civarı satıcılı bir görüntü var. Avrupa vadelileri de negatif seyrediyor. ABD vadelileri ise hafif artıda. Yurtiçinde yataya yakın bir açılış bekliyoruz. Veri tarafında bugün yurtiçinde Eylül dönemi işsizlik oranı açıklanacak. ABD'de ise TÜFE'ye ek olarak, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile hazine bütçe dengesi verileri izlenecek.


    


MAKROEKONOMİ

   
New York Fed Başkanı Williams, ABD'de fiyatlardaki son artışlara rağmen uzun vadeli enflasyon beklentilerinin Fed'in beklentileriyle genel olarak uyumlu seviyelerde olduğunu, enflasyon belirsizliklerinin ise arttığını, ancak bu artışın, uzun vadeli beklentileri etkilemiş görünmediğini belirtti.

Yurt içinde, DHMİ tarafından ekim ayı uçuş istatistikleri yayınlandı. Buna göre, ekim ayında dış hat yolcu sayısı, mevsimsel olarak ekim aylarındaki hareketlerin (aylık ortalama %13,8 düşüş) altında aylık %9,3 gerilerken, yıllık artış hızı ise %45,6'dan %27,9'a yavaşladı ve kümülatif bazda net hizmet gelirlerinde olumlu seyrin sürdüğüne işaret etti. Ekim ayında iç hat yolcu sayısı ise aylık %5,4 gerilerken, yıllık bazda da %2,9 gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşıdı.

             Kaynak: DHMİ.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, Fed'in faiz kararlarını da etkilemesi açısından küresel piyasaların dikkatle takip edeceği verilerden ekim ayına ilişkin TÜFE verisi TSİ 16.30'da açıklanacak. Eylül ayında TÜFE, aylık bazda %0,4 artış sergileyerek beklentileri (%0,2 artış) aşarken, yıllık bazda ise %8,3'ten %8,2'ye hafif yavaşlamıştı. Gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan çekirdek TÜFE ise, aylık bazda %0,6 artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda %6,3'ten %6,6 seviyesine yükselmişti. Ekim ayında ise manşet TÜFE'nin aylık artış hızının %0,4'ten %0,6'ya yükselmesi, yıllık ise %8,2'den %7,9 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE'nin ise ekimde aylık artış hızının %0,6'dan %0,5'e yavaşlaması ve yıllık ise %6,6'dan %6,5 seviyesine hafif gerilemesi beklenmekte. Son yayınlanan ekim ayı PMI raporları ise, girdi ve ürün satış fiyatlarının artış hızlarının yavaşlayarak fiyat baskılarının daha ılımlı hale geldiğine ve tedarik zinciri baskılarının hafiflediğine işaret etmişti. Geçen haftaki toplantısında Fed Başkanı Powell, faiz toplantısının ardından yaptığı konuşmasında, faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu, enflasyonu düşürmek için faizleri gerektiği kadar yükseltmeye hazır olduklarını ve bunu daha küçük boyutta artırımlarla yapabileceklerini ancak faizin tepe yapacağı noktanın daha önce öngörülenden yüksek olacağını belirterek şahin bir duruş sergilemişti. Powell'ın, önümüzdeki toplantılarda veri bazlı kararlar alınacağını yinelemesiyle, özellikle enflasyon ve istihdam piyasası verilerinin önemi daha da artmış durumda. Özellikle geçen hafta açıklanan ekim ayı istihdam piyasası verilerinin karışık bir görünüm sunmasının ardından, bugünkü enflasyon verisi Fed'in faiz artış hızına ve faiz patikasına yön vermesi açısından dikkatle takip edilecektir.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 5 Kasım haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30'da izlenecek. 29 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 217 bin kişi seviyesine hafif gerilemişti ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü, bununla birlikte küresel ekonomik görünüme yönelik karamsar beklentilerle birçok firmanın, maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya yöneldikleri gözlenmekte. Bu kapsamda, ABD'de son haftalarda bazı büyük teknoloji, sanayi ve finans sektörü firmalarının işten çıkarmalara gitmesi, yeni işsizlik maaşı başvurularının dalgalı bir seyir izlemesine neden olmakta. Bu kapsamda, 5 Kasım haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvurularının 220 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 20.30'da Cleveland Fed Başkanı Mester'in, TSİ 21.30'da Kansas City Fed Başkanı George'un ve TSİ 10'da Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller'ın konuşmaları, Fed'nin para politikasına ve faiz artışlarının hızına yönelik olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek.

Öte yandan, TSİ 16'da ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel'in konuşması, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller açısından izlenecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından eylül ayına ilişkin iş gücü piyasası istatistikleri yayınlanacak. Arındırılmış işsizlik oranı ağustosta istihdam edilenlerin sayısındaki artışın yanında işsiz sayısının da azalmasının etkisiyle %10'dan %9,6'ya gerileyerek Mart 2014'ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. Özellikle, işsiz sayında son dört aydaki aralıksız düşüş toplamda 417 bin kişi seviyesine ulaşmıştı. Öncü göstergeler kapsamında eylül ayına ilişkin anket göstergeleri ise istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekteydi. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda iç piyasada ve yurt dışında devam eden zorlu talep koşullarına ve yeni siparişlerdeki zayıflığa dikkat çekilirken istihdamın salgının ilk dalgasından bu yana, son 28 ayda ilk kez azalma kaydettiği vurgusu gözlenmişti. Buna karşın sektörel güven endekslerinde eylül ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri reel kesimde düşüş kaydederken diğer sektörlerde artış sergilemişti, bunun yanında inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürmüştü.

Ayrıca TSİ 10'da TÜİK tarafından eylül ayı inşaat maliyet endeksi verisi yayınlanacak. Ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksinin artış hızı, aylık %6,46'dan %1,98'e yavaşlarken, yıllık ise %114,74'ten %116,98'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı.

Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 4 Kasım haftasında toplam DTH miktarı 0,33 milyar USD (bireysel 1,17 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,85 milyar USD artış) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %52,4'ten %52,3'e geriledi. TL kredilerde haftalık %0,94 artış, YP kredilerde %0,85 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,31 artış görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 4 Kasım haftasında toplam rezervin azaldığını ve net rezervin ise arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 0,1 milyar USD azalışla 114,1 milyar USD'ye gerilediğini, net uluslararası rezervin ise 1,3 milyar USD artışla 14,7 milyar USD'ye yükseldiğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ 

Bizim Toptan (BIZIM, Sınırlı Pozitif): Şirket 3Ç2022'de 31mn TL net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi 29mn TL idi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 15mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2022'de 3Ç2021'ye göre %106,7 oranında artarak 3.848mn TL'ye (Piyasa beklentisi: 3.714mn TL), yükselirken, brüt kar %136,3 oranında artmış ve 504mn TL olmuştur. Şirketin brüt kar marjı ise 3Ç2021'ye göre 1,6 puan artışla %13,1 olarak gerçekleşmiştir. Bizim Toptan'ın operasyonel giderleri aynı dönemde %164,7 oranında artmış ve 359mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de net 65mn TL gider kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 81mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2021'deki faaliyet karı 37mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 0,1 puan artışla %2,1'i göstermiştir. 3Ç2022 FAVÖK'ü %75,9 artışla 179mn TL (Piyasa beklentisi: 197mn TL) seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı da yıllık 0,8 puan gerilemiş ve %4,7 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden net 26mn TL gelir kaydeden şirketin finansman öncesi karı 107mn TL olmuştur. Şirket 3. çeyrekte finansman tarafında net 63mn TL gider kaydetmiştir. Net 13mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 31mn TL olmuştur. Net kar marjı yıllık olarak değişmeyerek %0,8'i göstermiştir.

Şirket'in 2022 yılı ilk 9 aylık net dönem karı 92mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılının aynı döneminde 21mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Şirket ayrıca 2022'ye ilişkin ciro beklentisini güncellemiştir. Buna göre, satış gelirlerinin (sigara ve şeker hariç) %90-100 arasında artması beklenmektedir (önceki %70-80). %5,5-6,5 arasında gerçekleşmesi beklenen FAVÖK marjı tahmini ise değişmemiştir.

Çelebi Hava Servisi (CLEBI, Pozitif): Çelebi Hava 2022 yılının 3. çeyreğinde 541mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 181mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %157,7 oranında artarak 1.913mn TL'ye çıkan Şirket'in brüt karı ise 302mn TL'den 793mn TL'ye yükselmiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler 153mn TL olurken, diğer faaliyetlerden net 42mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece 3. çeyrekte 682mn TL net faaliyet karı oluşmuştur. 3Ç2021'deki faaliyet karı 226mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK'ü 735mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı %38,4 olmuştur. Finansman tarafında 37mn TL net gider kaydedilmiştir. 87mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 558mn TL olurken, azınlık payı düşüldükten sonra 541mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmiştir.

Şirket'in 2022 yılı ilk 9 aylık net dönem karı 918mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılının aynı döneminde 248,1mn TL net dönem karı kaydedilmişti.
 
Doğuş Otomotiv (DOAS, Pozitif): Doğuş Otomotiv 3Ç2022'de 2.698mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasa beklentisi şirketin 3. çeyrekte 1.681mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 370mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2022'de 3Ç2021'ye göre %144,7 oranında artarak 11.858mn TL'ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 11.513mn TL), brüt kar %260,8 oranında artarak 2.800mn TL olmuştur. Şirketin brüt kar marjı ise 3Ç2021'e göre 7,6 puan artışla %23,6 olarak gerçekleşmiştir. Doğuş Otomotiv'in operasyonel giderleri aynı dönemde %100 oranında artmış ve 496mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 6mn TL net gelir kaydedilmesinin ardından faaliyet karı 2.311mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2021'deki faaliyet karı 527mn TL idi. Faaliyet karı marjı ise 8,6 puan artışla %19,5'i göstermiştir. 3Ç2022 FAVÖK'ü 1.803mn TL artışla 2.378mn TL (Piyasa beklentisi: 2.105mn TL) seviyesinde gerçekleşmiştir. FAVÖK marjı ise yıllık 8,2 puan artmış ve %20,1 olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 44mn TL net gelir kaydeden şirket, özkaynak yöntemiyle değerlediği yatırımlardan da 162mn TL'lik net gelir kaydetmiştir. Böylelikle finansman öncesi kar 2.518mn TL olmuştur. Diğer yandan, Şirket'in net finansman giderleri yıllık 13mn TL azalarak 146mn TL'ye gerilemiştir. 335mn TL'lik vergi geliri sonrasında ana ortaklık net dönem karı 2.698mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana ortaklık net dönem karı üzerinden hesaplanan net kar marjı da 15,1 puan artışla %22,8'e yükselmiştir.

Üçüncü çeyrek karının ardından Doğuş Otomotiv'in 9A2022'deki ana ortaklık net dönem karı 5.460mn TL'ye yükselmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 1.256mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Sonuçların ardından Şirket 2022 beklentilerini revize etmiştir. Buna göre, 2022 yılında toplam otomotiv pazarının (ağır ticari araç dahil) 800bin adet seviyesinde beklemektedir (Önceki 790bin adet). Doğuş Otomotiv'in satış adetinin ise Skoda hariç 80bin adet (Önceki: 85bin) civarında olabileceğini tahmin edilmektedir. Şirketin yıllık yatırım harcamaları beklentisi ise 1,4 milyar TL'ye yükselmiştir (Önceki: 430mn TL).

Ek olarak, Şirketin, 01.01.2022 - 30.09.2022 ara döneminde oluşan kârından 900mnTL kâr payı avansı dağıtılmasına karar verilmiştir. Hisse başına brüt 4,09 TL (net 3,68 TL) kar payı dünkü kapanış fiyatına göre %3,2'lik temettü verimine denk gelmektedir.

Global Yatırım Holding (GLYHO, Pozitif): Şirket'in 3Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 180,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde 19mn TL kar elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2022'de 2.715mn TL gerçekleşerek yıllık %302 oranında büyüme kaydederken, brüt kar 969,2mn TL'ye (3Ç2021: 105,2mn TL) çıkmıştır. Diğer yandan, faaliyet giderleri 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 262,6mn TL gerçekleşerek yıllık %157,5 oranında artış kaydederken, FAVÖK 896,6mn TL'ye (3Ç2021: 96,2mn) yükselmiştir. FAVÖK marjı ise %33,0 olarak (3Ç2021: %14,3) gerçekleşmiştir. Öte yandan Şirket, bu çeyrekte 359,7mn TL net finansman gideri yazmıştır.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2022'deki ana ortaklık ana ortaklık net dönem karı 262,2mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde 398,7mn TL zarar yazılmıştı.

Pegasus (PGSUS, Pozitif): Şirket'in 3Ç2022'deki net dönem karı 4.838mn TL (277,9mn EUR) olmuştur. Piyasa beklentisi Şirket'in 3. çeyrekte 4.111mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. 3Ç2021'deki net dönem karı 593mn TL (55,9mn EUR) idi. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2022'de 17.840mn TL'ye (1.000mn EUR) ulaşmıştır. (Piyasa Beklentisi: 16.804mn TL) 3Ç2021'deki satış gelirleri 4.538mn TL idi (449,7mn EUR). Brüt kar ise 7.753mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 3Ç2021'de 1.286mn TL brüt kar açıklamıştı. Operasyonel giderler yıllık %249,7 artışla 723mn TL olurken, diğer faaliyet gelirleri net 211mn TL'yi göstermiştir. Böylece, 3Ç2022'deki faaliyet karı 7.241mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 3Ç2021'deki faaliyet karı 1.046mn TL idi. İlgili dönemin FAVÖK'ü 3Ç2021'deki 1.739mn TL'den 8.198mn TL'ye (Piyasa Beklentisi: 7.839mn TL) yükselirken, FAVÖK marjı da %38,3'den %46'ya ulaşmıştır. Yatırım faaliyetlerinden net 123mn TL gelir gelir yazılırken, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan net 7mn TL gelir kaydedilmiştir. Diğer taraftan, Şirket 3. çeyrekte 2.315mn TL net finansman gideri kaydetmiştir. Pegasus 2021'nin aynı döneminde 436mn TL net finansman gideri kaydetmişti. 218mn TL'lik net vergi gideri sonrasında net dönem karı 4.838mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 2.948mn TL'yi (177,2mn EUR) göstermiştir. 9A2021'deki net dönem zararı 1.003mn TL (110,2mn EUR) idi.

2022 yılıyla ilgili olarak, arz edilecek kapasite 2019'un %7-%10 üzerinde planlanmıştır. 4Ç2022'de 4Ç2019'un %12-%15 üzerinde olacak şekilde organize edilmiştir. FAVÖK'de 3Ç2022'deki ivmenin yılın son çeyreğine de yansıması beklenmektedir. FAVÖK'ün 4Ç2022'de (ve 2022 toplamında) 2019 seviyelerini belirgin şekilde aşacağı öngörülmektedir. FAVÖK marjının 2022 toplamında 2019'daki %33,3 seviyesine geri ulaşarak tam normalleşme göstermesi beklenmektedir. 2022 yılsonunda filo büyüklüğünün 97 uçak (3Ç2022 sonu: 95) olması öngörülmektedir.

Qua Granite (QUAGR, Pozitif): Qua Granite, 2022 yılı 3. Çeyrek ana ortaklık net dönem karını 508mn TL olarak açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise kar 68,6mn TL seviyesindeydi. Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde 242,8mn TL olan satış gelirlerini, bu dönemde 1.094mn TL'ye çıkarmıştır. Brüt kar ise %229 oranında artmış ve 394mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri 214,4mn TL olurken, 218,8mn TL'lik diğer faaliyetlerden net gelirlerle birlikte net faaliyet karı da 398,5mn TL (3Ç2021'de 68,3mn TL kar) olarak gerçekleşmiştir. Şirket yatırım faaliyetlerinden 476,6mn TL gelir elde etmiştir. Faaliyet dışı finansal giderlerden 358mn TL gider kaydeden şirket 9,2mn TL vergi gideri sonrası 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 508mn TL net dönem karı elde etmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirketin Ocak-Eylül dönemi 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 1.094mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 207,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Selçuk Ecza Deposu (SELEC, Pozitif): Şirket'in 3Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 742,2mn TL olarak açıklanarak ortalama piyasa beklentisinin (Beklenti: 595mn TL) üzerinde gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı döneminde Şirket, 172,1mn TL olarak kaydetmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,4 oranında büyüyerek 11.564mn TL'ye yükselirken (Beklenti: 12.812mn TL), satışların maliyetinin de %64,6 oranında artarak 10.087mn TL olmasıyla brüt kar 1.477mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %105 oranında artarak 539,5mn TL'ye yükselmiştir. Şirket diğer faaliyetlerden 21mn TL gelir kaydetmiştir, böylece faaliyet karı 958,6mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 52,2mn TL net gelir elde eden Şirket, finansman tarafında 45,2mn TL gider kaydetmiştir. 223,4mn TL'lik vergi gideri sonrası 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 742,2mn TL ana ortaklık net dönem karı oluşmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %130,9 oranında artarak 1.662mn TL'ye yükselmiştir.

Şok Marketler (SOKM, Sınırlı Pozitif): Şirket 3Ç2022'de 1.195mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Piyasanın kar beklentisi 442mn TL idi. Bir önceki yılın aynı döneminde 119mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri yıllık %137,1 oranında artarak 17.098mn TL'ye çıkarken (Piyasa Beklentisi: 16.299mn TL), brüt kar %143,4 oranında yükseliş kaydetmiş ve 4.086mn TL'yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %146,6 oranında artarak 3.076mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 127mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı 883mn TL'yi göstermiştir. 3Ç2021'de faaliyet karı 320mn TL idi. Şirket'in 3Ç2022 FAVÖK'ü ise %102,6 artışla 1.308mn TL olurken (Piyasa Beklentisi: 1.320mn TL), FAVÖK marjı 1,3 puan azalışla %7,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. 21mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydedilirken, şirketin 3Ç2022'deki net finansman gideri 327mn TL olmuştur. 618mn TL'lik net vergi gelirinin ardından şirketin ana ortaklık payına düşen net dönem karı 1.195mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 1.805mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 314mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Şirket Ağustos'ta açıkladığı 2022 beklentilerini korumuştur. Buna göre satış gelirlerinin %100(±5) artması beklenmektedir. FAVÖK marjı beklentisi %8,0(±0,5) aralığındadır. Yatırım harcaması beklentisi ise 1,8 milyar TL (+/- 100mn TL)seviyesindedir.

Tümosan (TMSN, Pozitif): Şirket 2022 yılının 3. çeyreğinde 145mn TL net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 1mn TL'lik net dönem zararı açıklanmıştı. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %291,5 artarak 976mn TL olurken brüt kar da 220mn TL artmış ve 269mn TL olarak kaydedilmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde 134mn TL olmuştur. Böylelikle faaliyet karı 141mn TL'yi göstermiştir. FAVÖK 3Ç2021'deki 24mn TL'den 3Ç2022'de 154mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı da 6,3 puan artarak %15,8 olarak gerçekleşmiştir. Şirket finansman tarafında ise 14mn TL net gider kaydetmiştir. Son olarak 14mn TL vergi gideri sonrası Şirketin net dönem karı 145mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak-Eylül dönemi net dönem karı 422mn TL'yi göstermiştir. 9A2021'deki net dönem karı 41mn TL idi.
 
Vestel Elektronik (VESTL, Negatif): Şirket 3Ç2022'de 301mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Piyasa beklentisi 108mn TL net kar idi. Şirket geçen yılın aynı döneminde ise 147mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %91,8 oranında artarak 14.472mn TL'ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 14.241mn TL), brüt kar %101,2 oranında artarak 3.120mn TL'ye ulaşmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %118,6 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 1.270mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece 527mn TL'lik faaliyet faaliyet zararı oluşmuştur. Şirket'in FAVÖK'ü ise aynı dönemde %35,5 oranında artarak 948mn TL'ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 1.314mn TL), FAVÖK marjı 3Ç2021'deki %9,3'den 3Ç2022'de %6,5'e gerilemiştir. Şirketin iştirak gelirleri de 85mn TL olmuştur. Finansman tarafında net 82mn TL gelir kaydedilirken, 78mn TL'lik vergi geliriyle birlikte Şirket'in ana ortaklık net dönem zararı 301mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrekteki zarar rakamıyla birlikte Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,5 oranında azalarak 959mn TL'ye gerilemiştir.

Yataş Yatak (YATAS, Nötr): Şirketin 2022 yılı 3. çeyrek net dönem karı 156,1mn TL olarak açıklanmıştır. 3Ç2021'de Şirket 54,2mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %145,8 oranında artarak 1.786,5mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %158 oranında artan Şirket'in 3Ç2022'deki brüt karı da geçen yılın 3. çeyreğine göre %122,2 oranında artmış ve 547,7mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 3,3 puan düşüşle %30,7'yi göstermiştir. Operasyonel giderleri %102 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 10,1mn TL gelir kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı 221,1mn TL olmuştur. FAVÖK ise 235,3mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 0,8 puan gerilemeyle %13,2 olmuştur. Finansman tarafında 21,8mn TL net gider kaydeden şirketin 47,9mn TL vergi gideri sonrası net dönem karı 156,1mn TL olmuştur.

3. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı %149,1 artışla 369,1mn TL'ye ulaşmıştır.

Tat Gıda (TATGD, Nötr): Şirket tarafından European Bank for Reconstruction and Development (EBRD, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ile 2022 ve 2023 yılları içerisinde üretim tesislerinde gerçekleştirilmesi öngörülen verimlilik, modernizasyon vb. muhtelif nitelikteki yatırım harcamalarının ve işletme sermayesinin finansmanı amaçlarıyla en fazla 20 milyon Euro'ya tekabül edecek tutarda Euro yada TL cinsinden kredi kullanımı için sözleşme imzalanmıştır. Kredi limitinin ilk 10 milyon Euro'su 18 ay ödemesiz toplam 5 yıl vadeli, sonraki 5 milyon Euro'su 3 yıl ödemesiz toplam 3 yıl vadeli ve son 5 milyon Euro'su 12 ay ödemesiz toplam 3 yıl vadeli olup, anapara ve faiz ödemeleri 6 ayda bir yapılacaktır. İlgili limit içerisinden 30 Kasım 2022 tarihine kadar kullanılması planlanan 7,5 milyon Euro tutarındaki kredinin banka masrafları hariç endikatif faiz oranı yıllık %4 + 6 aylık Euribor olarak belirlenmiş olup, nihai tutar ve faiz oranı kullanım tarihinde netleşecektir.

Girişim Elektrik (GESAN, Nötr): Şirket, Seval Kablo Aydınlatma Cihazları İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. ile Denizli ili Merkezefendi İlçesinde bulunan tesislerine, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin 5.1.c maddesi kapsamında Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali yapılması hususunda ilgili firma ile sözleşme imzalamıştır. Sözleşme bedeli toplam 2,35mn USD'dir.
  
SEKTÖR HABERLERİ

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle Hektaş Ticaret T.A.Ş. (HEKTS.E) payında 10/11/2022 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Emir İptalinin, Emir Miktar Azaltımı ile Emir Fiyat Kötüleştirmesinin Yasaklanması" tedbiri uygulanacaktır. Tedbirin uygulanacağı son tarih 09/12/2022'dir. HEKTS.E payında halihazırda uygulanmakta olan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri de 09/12/2022 tarihine (seans sonuna) kadar uzatılmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ayen Enerji (AYEN): Şirket 3Ç2022'de 615,9mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise sadece 42,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Yılın üçüncü çeyreğinde şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 6 kat artmış ve 2.281mn TL olmuştur. Geçen senenin üçüncü çeyreğinde 111,3mn TL olan brüt kar ise 744,5mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı 1 puanlık artışla %32,6 olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde 12,1mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 3Ç2022'de 94,9mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre 759mn TL artarak 827,3mn TL olmuştur. Şirket'in FAVÖK'ü de 3Ç2021'deki 138,7mn TL'den bu çeyrekte 793,4mn TL'ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden kur farkı gelirlerine bağlı olarak 41,6mn TL gelir kaydeden Şirket'in finansman tarafında 73,9mn TL net finansman gideri oluşmuştur. Son olarak 144,6mn TL'lik vergi gideri ve 34,6mn TL'lik azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık net dönem karı 615,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Ocak - Eylül döneminde Şirket, 1.198mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 80mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Esenboğa Elektrik (ESEN): Şirket 2022 yılı 3. çeyreğinde 137,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki senenin aynı döneminde ise 96,6mn TL kar açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 3Ç2022'de 272,4mn TL gerçekleşerek geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %220,8 oranında büyüme kaydetmiş, aynı dönemde satışların maliyeti de 152mn TL olmuştur. Böylece brüt kar %108,3 oranında artmış 120,4mn TL'ye çıkmıştır. Faaliyet giderleri 7,3mn TL olan Şirket diğer faaliyetlerinden de 88,1mn TL gelir kaydetmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü aynı dönemde %87,8 oranında artarak 138,6mn TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı 23,9 puan azalarak %44,2 seviyesine inmiştir. Son olarak finansman tarafında oluşan 24,1mn TL'lik gider ile 1,8mn TL vergi gideri sonrası Şirket'in ana ortaklık net dönem karı 137,1mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Şirket'in üçüncü çeyrek rakamlarından sonra 9 aylık net dönem karı 318,8mn TL olmuştur. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 695,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Klimasan Klima Sanayi (KLMSN): Klimasan, 2022 yılı 3. Çeyrekte 14,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise zarar 4,6mn TL seviyesindeydi. Şirket geçen yılın üçüncü çeyreğinde 275,9mn TL olan satış gelirlerini, bu dönemde %75,1 oranında arttırarak 483,2mn TL'ye çıkarmıştır. Brüt kar ise %164,6 oranında artmış ve 96,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirketin operasyonel giderleri %113,8 oranında artarak 78mn TL olurken,  diğer faaliyetlerden  net 31,6mn TL gelir elde edilmiştir. Böylece net faaliyet karı da 50,3mn TL (3Ç2021'de 3,2mn TL kar) olarak gerçekleşmiştir. 78mn TL finansman gideri ve 3,1mn TL vergi geliri sonrası 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 14,2mn TL net dönem zararı elde etmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirketin Ocak-Eylül dönemi 9 aylık ana ortaklık net dönem karı 39,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde Şirket 52,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

Orge Enerji Elektrik (ORGE): Şirket 3Ç2022'de 56,5mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket'in ana ortaklık net dönem karı 28,7mn TL idi. Satış gelirleri geçen yılın üçüncü çeyreğine göre %128,6 oranında artarak 188,7mn TL olarak gerçekleşirken brüt kar aynı dönemler itibarıyla %110,9 oranında artarak 82,8mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 3,7 puan gerileyerek %43,9 olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde 4,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 3Ç22'de Şirket'in diğer faaliyetlerinden 1,9mn TL net gelir oluşurken, faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %107,7 oranında büyüyerek 79,8mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü ise aynı dönemde %106,3 oranında artarak 78,2mn TL'ye ulaşmıştır. Yılın üçüncü çeyreğinde Şirket'in finansman tarafında 5,7mn TL'lik gider oluşmuştur. 17,9mn TL'lik vergi gideri ardından Şirket'in üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı 56,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 170,8mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket, 55,1mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı
 
Birleşim Mühendislik (BRLSM): Şirket ile Kalyon İnşaat arasında Kalyon Fotovoltaik Güneş Paneli Üretim Fabrikası Faz 3 mekanik tesisat işleri için 1,2mn USD+KDV ve 12,9mn TL+KDV olmak üzere 09.11.2022 tarihinde yeni bir sözleşme imzalanmıştır. Şirket'in imzaladığı sözleşme bedeli güncel kurla toplam 42,5mn TL (KDV Dahil)'dir. İşin süresi 4 ay olarak planlanmıştır.
 
Desa Deri (DESA): Şirket tarafından, Marmaracık OSB mahallesi Kuzey 2. Sokak no: 5/1 Ergene Tekirdağ adresinde bulunan 20.000 metrekare kapalı alana sahip deri üretim fabrikasında Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması kararı alınmıştır. Bu kapsamda Deri üretim fabrikasının 3300 m²'lik çatı alanında, 641,25 KWp gücünde temiz enerji üretimi gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Söz konusu yatırımın 8,6mn TL seviyesinde olacağı öngörülmektedir. Bu yatırımın fabrikanın Elektrik ihtiyacının %90 oranında karşılayacağı tahmin edilmektedir.

Mistral GYO (MSGYO): 23.09.2022 tarihinde kamuya açıklanan proje ile ilgili olarak, aynı duyuruda belirtilen şekilde, İzmir ili, Çeşme ilçesi, Sakarya Mah. Boyalık mevkiindeki arsanın %40 hissesi bugün 56mn TL bedelle şirket tarafından satın alınmıştır ve tapu işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket 2022 beklentilerini şu şekilde paylaşmıştır: "Senenin son çeyreğinde Şirket'imiz; Türkiye'de, Romanya'da ve K.K.T.C.'de yeni mağaza açılışları için çalışmalarına devam etmektedir. Bu ülkelere ilave olarak yurtdışında münhasır bayilikler verilmesi konusunda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ürdün ve Azerbaycan'da iş ortaklarımız ile anlaşma sağlanmış ve münhasır bayilik sözleşmeleri imzalanmıştır. Şirket'imiz önümüzdeki dönem için; Suudi Arabistan, Katar, Cezayir, Kosova ve Kırgızistan'da potansiyel iş ortakları ile görüşmelerini tamamlayıp bu ülkelerde de mağaza açılışları planlamaktadır. Hedeflenen yatırımlar ve 2022 yılı 3. çeyreğinde beklentilerin üzerinde gerçekleşen performansımız çerçevesinde: 2021 yılında 359,9 milyon TL olarak gerçekleşen konsolide net satışların 2022 yılında 930 - 970 milyon TL aralığında (%158 - %170 yıllık büyüme), 2021 yılında 114,3 milyon TL olarak gerçekleşen FAVÖK'ün 2022 yılında 300 - 330 milyon TL aralığında (%162 - %189 yıllık büyüme) 2021 yılında 42,9 milyon TL olarak gerçekleşen net karın 2022 yılında 165 - 190 milyon TL aralığında (%284 - %343 yıllık büyüme) olacağı tahmin edilmektedir. Söz konusu tahminler genel anlamda, halka arz kapsamında hazırlanan Fiyat Tespit Raporu'nda yer alan 2022 yılı projeksiyonlarının üzerinde bir büyümeye işaret etmektedir."
 

FAİZ PİYASALARI


Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 22 milyar TL'lik (%10,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 155 milyar TL oldu.


Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri