Küresel piyasalarda dalgalı seyir etkisini sürdürebilir

Geçen hafta salı günü açıklanan ekim ayı ÜFE verisi aylık bazda %0,2 oranında artış kaydederken, yıllık ÜFE %8,4 seviyesinden %8,0 seviyesine geriledi. Piyasadaki beklentiler ÜFE’nin aylık %0,4 oranında artış kaydetmesi...

Geçen hafta salı günü açıklanan ekim ayı ÜFE verisi aylık bazda %0,2 oranında artış kaydederken, yıllık ÜFE %8,4 seviyesinden %8,0 seviyesine geriledi. Piyasadaki beklentiler ÜFE’nin aylık %0,4 oranında artış kaydetmesi ve yıllık ÜFE’nin %8,3 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.  ABD’de ÜFE rakamı mart ayında yıllık %11,7 ile zirveyi görmesinin ardından tedarik zincirindeki iyileşme, Fed’in faiz artırımları ve talepteki azalma ile emtia fiyatlarında gerileme gibi etkilerle kademeli olarak gerileme kaydediyor. ABD’de beklentilerin altında açıklanan ekim ayı TÜFE ve ÜFE verileri enflasyonist baskıların azalmaya başladığına işaret ediyor. Ancak mevcut enflasyonun Fed’in hedeflediği seviyelerin oldukça üzerinde seyrettiğini bir kez daha vurgulamak da fayda var. Enflasyon rakamları sonrasında Fed üyelerinden gelen açıklamalar geçen hafta piyasaların takibinde yer aldı. Birçok Fed üyesi yaptığı açıklamalarda enflasyonda gözlenen yavaşlamanın olumlu olduğunu ancak bu durumun önümüzdeki süreçte açıklanacak verilerle de desteklenmesi gerektiğini ve mevcut görünümde faiz artırım hızının yavaşlatılmasının uygun olacağını belirtti. Fed Başkan Yardımcısı Brainard, geçen haftaki konuşmasında faiz artırım hızının yakın zamanda azaltılmasını uygun olacağını söyledi. Bu açıklamaların yanında perşembe günü daha şahin tavırlarıyla bilinen St. Louis Fed Başkanı James Bullard politika yapıcıların faiz oranlarını daha da artırması gerektiğini ve enflasyonu düşürmek için faizlerin yeterince kısıtlayıcı seviyeye çıkması gerektiğini bildirdi. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, faiz oranının nereye kadar artırılması gerektiğini bilmenin zor olduğunu söyledi. Bazı Fed üyelerinden gelen şahin tondaki açıklamalar piyasalarda dalgalanmaların yaşanmasına neden oldu. 

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Kasım ayının sonlarına doğru yaklaşırken, piyasadaki riskler sürüyor. Fed üyelerinden gelen açıklamalar, 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak Fed toplantısına dair beklentileri etkiliyor. Dolar yatay seyrederken, hisse senedi piyasalarında da oynaklık devam ediyor. Yeni haftaya başlarken, Fed üyelerinin açıklamaları yine ön planda kalacaktır. Gelecek açıklamaların piyasaların seyrinde belirleyici olması beklenebilir. 1-2 Kasım tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanaklarının bu hafta açıklanması beklenirken, toplantının satır aralarını görmek açısından önemli olabilir. Avrupa içinse Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Lagarde ve bankadaki diğer üyelerin konuşmaları da yakından izleniyor. Fed ile ilgili beklentilerde yumuşama görülürken, ECB'nin de Fed'i yakından izlediği biliniyor. ECB'de şimdilik faiz artışlarına devam edeceğini verdikleri açıklamalarda yineliyorlar. Bu hafta içinde ECB kanadından gelecek konuşmalar takip edilebilir. Çin'de sıfır kovid politikası devam ediyor ve bazı önlemlerin hafifletilmesi, piyasalarda risk iştahını olumlu etkilemişti. Ancak son dönemde Çin'de artan kovid vakaları tedirgin ediyor ve can kaybının da başladığı belirtiliyor. Yeni haftada, Çin'de vaka sayılarının seyri bu açıdan izlenecektir. Çin hükümetinin bu konuyla ilgili vereceği olası açıklamalar, risk iştahının seyri üzerinde etkili olabilir. Yurt içinde 24 Kasım günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Bu ayki toplantı içinde piyasada faiz indirim beklentileri korunurken, Merkezin vereceği mesajlar, piyasaların seyri açısından önemli olabilir. 25 Kasım günü de TCMB finansal istikrar raporu takip edilecek. Yeni haftada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından Türkiye'nin kredi notu değerlendirme raporunun açıklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en son G20 Liderler Zirvesi'ne katılmış ve ikili temaslarda bulunmuştu. Cumhurbaşkanının, yurt dışı temasları bu hafta içinde devam edebilir. 21 Kasım Pazartesi günü Kabine toplantısının da yapılması beklenirken, toplantıdan çıkacak açıklamalar izlenebilir. 

 

Kaynak Gedik Yatırım

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri