Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın çöküşünün devam eden yansımalarıyla satış ağırlıklı karışık seyir etkili oldu. Özellikle Biden’ın konuşmasında sadece mevduat yatırımcılarının korunacağı, diğer yatırımcıların kayıplarının ise bilinçli bir risk alma hamlesi olduğundan karşılanmayacağını belirtmesi gün içinde realizasyonların güçlenmesinde etkili oldu. ABD bankacılık hisselerinde satıcılı seyir etkili olurken, VIX endeksi 30 seviyesini aşarak, aşırı riskli olarak adlandırılan bölgeye geçiş yaptı.
SVB'nin çöküşünün sonuçlarıyla birlikte ABD'de faiz oranlarının artırılacağına dair ihtimallerin azaldığına yönelik görüşler de piyasalardaki fiyatlamada etkili oldu. Fed'in 22 Mart'taki toplantısında beklentiler çeyrek puanlık bir artışı fiyatlıyor. Piyasalar şu anda 25 baz puanlık bir faiz artışı için %72'lik bir ihtimal fiyatlıyor ve %32,1'lik bir oran ise faizlerin sabit tutulacağını fiyatlıyor. 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali bir gün önce %40,2 iken son durumda sıfıra düşmüş durumda. Goldman Sachs'taki analistler ise, merkez bankasının daha kırılgan bir ekonomik durumda faiz artırım döngüsünü tamamen durdurabileceğini öne sürüyor.
ABD hisse senedi endeksleri cephesinde Nasdaq endeksi %0,45 artışla 11.188,84 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %0,15 değer kaybıyla 3.855,76 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,28 düşüşle 31.819,14 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksinde finans %3,25 ve hammadde %2,75 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldu.
Avrupa endekslerinde ise ABD tarafında başlayan iflasların korkusu ve banka bilançolarının yanı sıra İtalyan tahvil durumları hakkında oluşan soru işaretleri ile birlikte sert kayıplar yaşandı. Euro Stoxx50 %3,14, FTSE100 %2,58 ve DAX %3,04 oranında düşüş yaşadı. FTSE100 endeksinde sadece altyapı sektörü %0,66 oranında değerlenerek günü pozitif sonlandırırken enerji %4,42 ve finans %4,36 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. DAX endeksinde ise günü pozitif sonlandıran sektör bulunmazken; finans %4,36 ve sanayi %3,38 ile en kötü performansı sergileyen sektörler oldular.
FED’in Mart ayı FOMC toplantısında bankacılık sektörü özelindeki riskleri de göz önünde bulundurarak para politikası adımını sürdüreceği yönünde yoğunlaşan öngörülerle 2 yıllık tahvil faizi %4,19, 10 yıllık tahvil faizi %3,57 seviyesine geriledi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya cephesinde de ABD cephesindeki yansımaların öncülüğünde Japonya’da bankacılık hisselerinde öne çıkan negatif seyir öncülüğünde satıcılı bir seyir görülüyor.
Nikkei 225 Endeksi %2,12, Shanghai %0,88, Hang Seng 40 Endeksi %1,80, KOSPI 200 Endeksi %2,0 negatif seyir izliyor.
ABD vadeliler cephesinde ise pozitif seyir hakim.
Bugün ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği ve TÜFE verileri takip edilecek. NFIB küçük işletme iyimserliği Şubat ayı verisine ilişkin olarak piyasa beklentisi bulunmuyor. TÜFE cephesinde ise Şubat ayı manşet ve çekirdek verisinin yıllık olarak sırasıyla %6 ve %5,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var? Çarşamba günü ABD’de Perakende satışlar ve ÜFE verileri takip edilecek. Perakende satışların Şubat ayında aylık %0,2 artması beklenirken, bir önceki ay verisi %3 seviyesinde gerçekleşmişti. ÜFE’nin ise Şubat ayında aylık %0,3 artması beklenirken, yıllık artışın %5,4 seviyesinde gerçeklemesi öngörülüyor. Euro Bölgesinde ise saat 13:00’da açıklanacak Ocak ayı Sanayi Üretimi verisinin aylık ve yıllık bazda %0,4 artması bekleniyor. Perşembe günü ise ABD’de Konut Başlangıçları ve Philadelphia FED Görünüm Endeksi takip edilecek. Aynı gün Euro Bölgesinde ise faiz kararı ve AMB Başkanı Lagarde'ın Konuşması izlenecek.
Kaynak Halk Yatırım