Günlük strateji

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,64, Topix Endeksi %0,92 yükseldi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın başkanlık edeceği...

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,64, Topix Endeksi %0,92 yükseldi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın başkanlık edeceği son para politikası toplantısı bugün başlıyor; yarın faiz kararı açıklanacak. Bankanın ultra güvercin duruşunu koruması ve faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Çin’de geçen ayın enflasyon verilerinin beklenti altı gelmesinin ardından ana kara endeksleri erken saatlerdeki kayıplarını azalttı; Şanghay Bileşik Endeksi %0,15 ekside, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,25 artıda seyretmekte. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,30 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,38, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,85 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,13 düştü. ABD hisse endekslerinin karışık bir kapanış yapmasının ardından vadeli kontratlar yönsüz bir açılışı işaret etmekte. Fed Başkanı Powell, salı günkü Kongre konuşmasındaki yüksek faiz vurgusu ve piyasanın resesyon endişesinin satışa neden olmasının ardından dün iletişim dilini biraz yumuşattı. Ancak yine de Powell’ın genel olarak oldukça şahin karşılanan konuşması ve beklenenden güçlü gelen ABD özel sektör istihdam verisi sonrasında kısa vadeli risk iştahının düşük kaldığını görmekteyiz. Dolar Endeksi (DXY) ve tahvil faizlerinde Powell sonrası görülen yüksek seviyeler korunuyor. Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları verisi takip edilecek. İşsizlik başvuruları birkaç aydır genellikle piyasa beklentisinin altında kalıyor. ABD’de iş gücü piyasasına ilişkin veri akışı sıkılığın büyük ölçüde sürdüğünü işaret ederek Fed’in sıkı parasal duruşunu beklenenden daha uzun bir süre koruyacağına ilişkin beklentileri desteklemekte ve risk piyasalarına yönelik iştahı sınırlamaya devam etmektedir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında hem Avrupa hem de ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Avrupa’da DAX Endeksi %0,46 artarken CAC 40 Endeksi %0,20 düştü. FTSE 100 Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlandı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %0,40 artış ve Dow Jones Endeksi %0,18 düşüş kaydetti. S&P 500 Endeksi yatay alıcılı işlem gördü ancak 4 bin puanın hemen altında kalmaya devam etti. Dolar Endeksi (DXY) sınırlı artışla 105,7 puana yükselirken EUR/USD paritesi 1,055 seviyesinde yatay kaldı. Akabinde ons altın da 1.813 seviyesinde yatay fiyatlandı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi %3,98 düzeyinde stabil kalırken 2 yıllıkların faizi 4,7bp artarak %5,06’ya çıktı. Brent petrol %1’e yakın düşüşle varil başına 82USD’den işlem gördü. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi ekonomisi (GSYH) 2022 yılının son çeyreğinde; bir önceki çeyreklik döneme kıyasla büyümezken (%0) önceki yılın aynı dönemine göre %1,8 büyüdü. ABD tarafında Fed Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı konuşma takip edildi. Başkan Powell, mart ayı toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını ve açıklanacak verilerin 25bp veya 50bp’lik faiz artırımının belirlenmesinde yardımcı olacağını ifade etti. Ayrıca dün Fed’in mart ayına ilişkin Bej Kitap raporu yayımlandı. Raporda, 2023 yılı başlarında genel ekonomik faaliyetin bir miktar arttığı ancak gelecek aylarda ekonomik koşulların çok fazla iyileşmesinin beklenmediği aktarıldı. ADP verileri ülkedeki özel sektör istihdamının şubatta 242 bin arttığını gösterdi. Piyasa beklentisi ise 200 bin kişilik bir artışı işaret etmişti.

BIST 100 Endeksi dün kapanışa doğru etkili olan alışların neticesinde günü %1,05 artıda, 5.438 puandan tamamladı. Banka Endeksi (XBANK) %7,84’lük artışla Borsa İstanbul’daki yukarı yönlü harekete öncülük etti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı verilere göre ihracat iklimi endeksi şubatta 49,5 puandan 51,7’ye yükseldi. Böylece endeks eşik değerin (50) üzerine çıkarak ihracat koşullarında iyileşme gerçekleştiğini işaret etti.

Kaynak Piramit Menkul

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri