Bugün ne bekliyoruz?
Japonya’da kırk yılın zirvesine çıkan çekirdek enflasyon verisinin ardından Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,04, Topix Endeksi %0,54 düştü. USDJPY paritesi dört ayın en düşük seviyesine yakın seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,60, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,43, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,64 geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,70, Kosdaq Bileşik Endeksi %3,13 ekside seyrediyor. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,11 düştü. Haftanın son işlem gününde ABD’de Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE Fiyat Endeksi (Kasım), yeni konut satışları (Kasım) ve dayanıklı mal siparişleri (Kasım) ile Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Aralık) verileri izlenecek. Çekirdek PCE ekimde aylık bazda %0,2 artarak hız keserken yıllık %5 artmıştı. Kasımda aylık artışın %0,2 ile önceki aya paralel gelmesi bekleniyor. Beklentinin karşılanması durumunda PCE Fiyat Endeksi’nde yıllık bazda %4,6 artış olacak. Çekirdek göstergelerde yavaşlama eğiliminin sürmesi Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında bir miktar azalan iyimserliğin devamı açısından önemli olacaktır. Aylık manşet gösterge ekimde ağustos ve eylüle paralel olarak %0,3 artarken yıllık bazda %6’ya gerilemişti. Yıllık manşet göstergede düşüş eğilimi haziranda kaydedilen %6,8’lik tepe noktasından bu yana devam ediyor. Ayrıca, ABD’de aynı döneme ilişkin geçen hafta açıklanan TÜFE rakamları enflasyonda düşüş eğiliminin sürdüğünü işaret etmişti.
Piyasalarda dün ne oldu?
Küresel piyasalarda dün hem Avrupa hem de ABD hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %1,30 düşerek Avrupa hisse endeksleri kayıplarında öncü oldu. CAC 40 Endeksi %0,95 ve FTSE 100 Endeksi %0,37 düşüşle takip etti. ABD tarafında ise Nasdaq Bileşik Endeksi %2,18, S&P 500 Endeksi %1,45 ve Dow Jones Endeksi %1,05 düştü. Dolar Endeksi (DXY) hafifçe artarak 104,4 puana ulaştı. Buna karşın EUR/USD paritesi günü 1,06 seviyesinin hemen altında tamamladı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi %3,68 ile fazla değişmedi. Dün açıklanan ABD büyüme rakamlarının etkisiyle değerli metal grubunda negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Ons altın %1,22 değer kaybederek 1.792USD’ye geriledi. Emtia grubundan Brent petrol %0,62 düşerek varil başına 82USD’den fiyatlandı. İngiltere ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde %0,3 ile beklenenden fazla daraldı. Ayrıca önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2,4’lük büyüme tahmin edilirken %1,9 büyüme kaydedildi. ABD’de ise büyüme üçüncü çeyrekte %3,2 ile beklentiyi aştı. Böylece yılın ilk çeyreğinde %1,6 ve ikinci çeyreğinde %0,6 daralarak teknik resesyona giren ülke ekonomisi cari dönemde büyümeye geri döndü. Ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuruları 216 binle oldukça düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.
Günün ikinci yarısında BIST 100 Endeksi’nde satış hareketi etkili olsa da %0,33’lük artış kaydedildi. Böylece küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışan Endeks, 5.447,23 puana yükseldi. Endeks’in işlem hacmi 103,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay satıcılı fiyatlamalar hâkim oldu. Gram altınsa 13 TL değer kaybederek 1.075 TL’ye geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek %9’da sabit bıraktı. TCMB, karar metninde ‘Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskler dikkate alınarak yeterli düzeyde olduğu değerlendirildi.’ ifadesine yer verdi.
Kaynak: Piramit Menkul