USD/TRY: Dün ABD on yıllık tahvil faizinin yaklaşık 10 baz puan yükselerek %3,85 seviyesine kadar çıkması ve Tesla'nın Çin'deki fabrikasında üretimi azaltmayı planladığına yönelik haber akışının talep endişelerini beraberinde getirmesi risk algısı üzerinde negatif etki yarattı. Diğer yandan, Dolar endeksinde (DXY) net bir hareket gözlenmedi. Ancak, çoğu Gelişmekte olan Ülke para birimi baskı altında kaldı. Bu sabaha ise nötr risk iştahıyla başlıyoruz. Şu aşamda ocak ayının ikinci haftasına kadar sürmesi beklenen tatil modu ile düşük hacimli işlemler devam edebilir ki Dolar'da da net bir hareket öngörmüyoruz. Bugün ABD'de TSİ 18'de aralık ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi ve kasım ayına ilişkin bekleyen konut satışları verilerinin de piyasa üzerinde önemli bir etki yapmasını beklemiyoruz. Dolar/TL'de ise sınırlı yükselişlerle 18,70'in üzeri test edilse de henüz anlamlı bir hareketlilik yok. Kurun bugün de sınırlı hareketler sergileyebileceğini düşünürken; seviye olarak aşağıda 18,65, yukarıda 18,75 izlenebilir. Bugün yurtiçinde veri gündemi sakin.
EUR/USD: Yılın son haftasında düşük hacimler devam ederken dün ABD 10 yıllık tahvil faizinin yaklaşık 10 baz puan yükselerek %3,85 seviyesine kadar çıktı. Piyasaların odağında enflasyon ve istihdam verileri bulunurken bugün ABD'de açıklanacak ikinci öneme sahip verilerin etkisi sınırlı kalabilir. Diğer taraftan Çin koronavirüs önlemlerini gevşetirken bazı ülkeler Çin'den gelecek yolculara yönelik yeni önlemler açıklıyor. Bunun yanında Rusya, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışını yasakladı. Küresel piyasalarda bu gelişmelere farklı tepkiler verirken paritelerde anlamlı bir hareket gözlenmiyor. EURUSD de 1,0595 - 1,0685 seviyeleri arasında hareketine devam edebilir.
XAU/USD: Ocak ayının ikinci haftasına kadar sürmesi beklenen tatil modu ile görece düşük hacimler gözlenirken, ABD tahvil faizindeki artışa karşın değerli maden dün 1.833 seviyesine kadar yükseliş kaydetti. Kapanış ise 1.813 seviyesinden gerçekleşti. Bu sabaha bakıldığında, dünkü kapanış seviyesi etrafında hareketler gözleniyor. Küresel piyasalarda devam eden kırılganlık nedeniyle Ons Altın'ın aylık ortalamanın bulunduğu 1.794 seviyesinin üzerinde kalabileceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, şimdilik Fed'in piyasadan biraz daha fazla şahin bir görüntü çizmesi kalıcı bir yükselişin önündeki engel olduğu söylenebilir. Bu kapsamda, düşük hacimler de düşünüldüğünde yükseliş denemelerinde direnç seviyelerinden tepki gelebilir ki sıralı dirençler olarak 1.820 ve 1.833 takip edilebilir. Özetle, düşük hacimler kısmen ani hareketlere neden olabilecekse de değerli madende şu aşamada bant hareketi bekliyoruz. |