Fransa ve Lüksemburg dijital para birimlerini (CBDC) test ediyor

Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blokzincir ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta...

Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blokzincir ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta yayınlanan programda; Ukrayna’nın CBDC çalışmaları, Fransa ve Lüksemburg’un dijital para birimi faaliyetleri, SEBA’nın yeni Hong Kong ofisi ve Hindistan Merkez Bankası’nın dijital rupi açıklaması gibi gündem maddeleri ele alındı. Emirhan Erdoğan moderasyonundaki yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.

Ukrayna, kripto ticareti için CBDC’leri araştırıyor

Merkez bankası dijital para birimleri birçok ülkenin odak noktası haline geliyor. Son çıkan haberlere göre Ukrayna Ulusal Bankası, Ukrayna Grivnası’nın kripto varlık alışverişi, ihraç ve diğer işlemleri kolaylaştırabilmesi için merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) araştırıyor. Ukrayna Merkez Bankası, ülkenin para birimi olan Grivna’nın elektronik yineleme vizyonunu; bankaların, bankacılık dışı finans kurumlarının ve kripto piyasasının temsilcileriyle görüştü.

Fransa ve Lüksemburg CBDC’yi test ediyor

Dünya genelinde blokzincir temelli merkez bankası dijital para birimi testleri artmaya devam ediyor. Fransa ve Lüksemburg, tokenize edilmiş finansal piyasalardaki bir dizi denemenin sonuncusu olarak 100 milyon Euro, yaklaşık 104 milyon dolar değerinde merkez bankası dijital para birimi (CBDC) kullandı. The Venus Initiative hakkında açıklama yapan Fransa Merkez Bankası Finansal İstikrar ve Operasyonlar Genel Müdürü Nahalie Aufauvre, “Dijital varlıkların Euro bölgesinden tek bir günde nasıl yayınlanabileceğini, dağıtılabileceğini ve düzenlenebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte iyi tasarlanmış bir CBDC’nin Avrupa’da güvenli bir tokenize edilmiş finansal varlık alanının geliştirilmesinde kritik bir rol oynayabileceğini doğruluyor” dedi.

Kripto bankası SEBA, Hong Kong’da ofis açtı 

İsviçre merkezli SEBA Bank, Çin bölgesi kripto merkezi statüsünü geri almaya çalışırken, yeni bir ofis açtı ve Hong Kong’a doğru genişledi. Banka, yaptığı açıklamada Hong Kong ofisinin SEBA’nın APAC büyüme planları için bir merkez olacağını söyledi. Hong Kong kısa süre önce, rakibi Singapur’un daha sıkı düzenlemelere yönelmesiyle yeniden bir kripto merkezi olma planlarını açıklamıştı. 

Telegram’ın CEO’sundan merkeziyetsiz borsa sinyali

Kripto para sektöründe en sık kullanılan mesajlaşma uygulamalarından olan Telegram, kripto toplulukları açısından önemli bir yer tutuyor. Telegram Kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, Telegram’ın TON sonrası yeni kripto planlarını paylaştı. Popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, blokzincir tabanlı müzayede platformu aracılığıyla bir aydan kısa bir süre içinde 50 milyon dolarlık kullanıcı adı satarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Fragment’in kapsamlı satışlarından güç alan Pavel Durov, sektördeki planlarını genişletmeyi hedefliyor.

Hindistan Merkez Bankası Dijital Rupi için Tarih Verdi

Kripto para sektörü oldukça dalgalı bir süreçten geçerken, düzenleme ve CBDC çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Bu noktada öne çıkan ülkelerden biri olan Hindistan, kripto paralar üzerinde sert bir politika izlese de kendi CBDC çalışmalarını hızlandırıyor. Hindistan Merkez Bankası, CBDC projesi e-rupi için ilk pilot uygulamanın 1 Aralık’ta başlatılacağını açıkladı.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaştı:

Piyasalar analizi

“Beklentim dünyada deflasyonist sürecin başlayacağı yönündeydi. Geldiğimiz noktada petrol önderliğinde emtia fiyatlarının düştüğünü görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası faiz konusunda FED’i çok geriden takip ediyor. Ancak önümüzdeki dönemde faiz artışı bekleniyor. Merkez Bankalarının faiz politikalarının ve parasal sıkılaşmaya gitmesinin sonuçlarını yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Bugünlerde altında bir düşüş yaşanabileceğini düşünüyorum. Bu gelişmenin ardından bir alım fırsatı olabilir. Altın yatay bir gidişat çiziyor. Aralık ayından sonra Amerika’dan düşüş yönlü enflasyon verileri gelmeye devam ederse altındaki yükselişin mart ayına kadar sürmesini bekliyorum. Piyasa iyi bir döneme giriyor. Kripto tarafında ise kriptoseverler için güzel zamanlar geldiğini söyleyebiliriz. 

Bitcoin (BTC) analizi

Kenarda duran paraların piyasaya girmeye başlaması piyasaları harekete geçiriyor. Amerika’da repoda duran 2 trilyon doların üzerinde bir paradan bahsediyoruz. Repodan gelen paraların piyasaya girmeye başladığını görüyoruz. Toplam piyasa 1 triyon doların altında. Yükseliş için bir sebep arayan piyasa, Powell konusunda da oldukça umutlu. Bu dönemde korkuların geride kaldığını görüyoruz. 4 Aralık’tan itibaren 18.500 dolar seviyelerinin kritik olduğunu ifade edebiliriz. Bu seviyenin üzerine çıkabilirse en kötüsü geride kaldı diyebiliriz. 

Ethereum (ETH) analizi

Ethereum’un (ETH) 22 Kasım dibinden sonra bir önceki destek seviyesine geldiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de daha iyiye gitmesini bekliyorum. 4 Aralık 2022 tarihinden itibaren 1.375 dolar seviyelerinin üzerinde seyretmesiyle buradaki yükselişin hız kazanacağını düşünüyorum. İkisinin arasındaki tercih ise Ethereum’dan (ETH) yana yapılabilir.

Ripple (XRP) analizi

Önceden 0,38 dolar seviyeleri bir direnç noktası olarak çalışıyordu. Ripple (XRP) bu seviyelerin üzerine çıkmayı başardı. Gayet güzel bir yükseliş oldu. 4 Aralık’tan itibaren 0,43 dolar seviyelerinin üzerinde bir yükseliş olursa 0,55 dolar seviyelerine gitmesini bekliyoruz. Ayrıca piyasa genelinde de bir yükseliş beklentim var. Bu yükselişten Ripple (XRP) da faydalanabilir. 0,55 güçlü bir direnç oldu. Buraların üzerine çıkması için güçlü bir ralli olması gerekiyor.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri