Fed tarafından bankacılık krizi “sistematik risk” olarak tanımlanmamasına rağmen son haftada yaşanan gelişmeler Fed’in aslıda gerçekleri çarpıttığını düşündürmüyor değil. Öyle ki Fed’in 2020 yılının başından beri söylediklerinin ve gizlediklerinin sonuçlarını bugünlerde yaşıyor gibiyiz.
Mart 2020: Enflasyon sorun olmayacak
Ocak 2021: Enflasyon “geçici”
Eylül 2021: Faiz oranları 2024'e kadar artmayacak
Ocak 2022: Enflasyonu düşürmek için durgunluk gerekiyor
Aralık 2022: Enflasyonda düşüş başladı
Şubat 2023: “Yumuşak iniş” mümkün
Mart 2023: Bankacılık sistemi “istikrarlı”
Mart 2023 : Bankacılık krizi “sistematik değil”
Sonuç ise son rakamlara göre enflasyon %6, bankacılık tarafında ise batan birden fazla banka var ve faizler şimdilik yükselmeye devam ediyor. FED ise bir dizi önlem almasına rağmen ABD'deki tüm mevduatlar için potansiyel bir garanti araştırmayı sürdürüyor. Bu, toplam 17 trilyon dolarlık mevduatın garanti altına alınacağı anlamına gelir ki bu pek mümkün gibi görünmüyor.
Diğer taraftan ise global bankacılık krizi endişeleri Lagarde’nin aksine merkez bankalarının daha yavaş bir faiz artış politikası izleyeceklerine sebep olurken, haftanın ilk işlem gününde borsalarda risk iştahının arttığı gözlemlendi. Piyasalar ise Çarşamba günü 25 baz puanlık faiz artış oranını %74'lük bir olasılık ile fiyatlıyor. Fakat beklentiler sene sonuna kadar 5 kez faiz indirimine gideceği yönünde tahminleri de içinde barındırıyor.
Bununla birlikte, yatırımcılar Silikon Vadisi Bankası'nın çöküşüyle başlayan olayların sektöre olan darbesini belirlemek için mücadele ederken, piyasa duyarlılığı kırılgan kaldı, risk iştahının sınırlı ve korkak olduğu son günlerde dolara olan güven sınırlı da olsa yükseldi. Dolar endeksi yatırımcıların daha riskli varlıklara geri dönmesiyle beş haftanın en düşük seviyesine yakın bir seviyede yataya yakın yükseliş gösterdi. Altın sınırlı negatif. ABD'nin 10 yıl vadelilerinde ise yön yukarı döndü, getiri 4,9 baz puan artışla yüzde 3,49’a çıktı. Asya piyasaları Credit Suisse ‘in kurtarılmasıyla birlikte özellik bankacılık sektörü hisselerine olan satış baskısını azalttı. Ancak ruh hali kırılgandı ve piyasalardaki stres yatırımcıların ABD’de faiz artırımlarının sonucuna odaklandı.
Dün yaşanan kayıpların ardından Asya piyasalarında MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş hisse senedi endeksi %0,5 arttı. Avustralya hisse senedi endeksi ve Hang Seng endeksi ise %0,7 daha yüksek açıldı. Chicago'da işlem gören Nikkei vadeli işlemleri yeşil olmasına rağmen, Japonya borsası bugün tatil için kapalı olacak. Yurt içinde tarımsal girdi fiyatları ve Hazine ihalelerinin takip edileceği yeni günde, yurt dışında ZEW endeksi ve ABD ikinci el konut satışları öne çıkıyor.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 28 Şubat itibarıyla merkezi yönetim brüt borç stoğu verilerini açıkladı. Merkezi yönetim brüt borç stoku, Şubat sonu itibarıyla 4 trilyon 211,1 milyar lira olarak belirlendi.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde küresel bankacılık sektöründe yaşanan son çalkantıya atıfta bulunarak Euro Bölgesi'nde bankacılık sektörünün dirençli olduğunu söyledi.
FDIC, Silicon Valley Private Bank için 22 Mart’a kadar ve Silicon Valley Bridge Bank için 24 Mart’a kadar teklif kabul edeceğini açıkladı. ABD’li tasarruf mevduatı sigorta kurumu çok sayıda taraftan bankalara yönelik ilgi olduğunu belirtti.
ABD Hazine Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Bakan Janet Yellen, Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze ile görüşmesinde Dünya Bankası'da bir dizi güçlü reform yapılması çağrısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzman, ECB'nin enflasyonu hedefe geri getirmede çabuk başarı elde etmesi için faiz 3 kez daha 50 baz puan artırması gerektiği yönündeki ifadelerinden biraz geri adım attı.
JPMorgan Chase stratejisti Marko Kolanovic, merkez banları yüksek enflasyon ime uğraşırken banka iflaslarının yaşanmasının, piyasada kargaşasının ve ekonomik belirsizliğin devam etmesinin "Minky Anı" olasılığını artıdığını bildirdi.
Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınmasına yönelik anlaşma çerçevesinde Credit Suisse Group'un AT1 tahvillerinin nominal değerlerinin sıfırlanmasından Pimco ve Invesco'nun önemli zarar yazdıkları değerlendiriliyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ile Rusya'nın doğalgaz merkezi projesi konusunda işbirliğini sürdüreceğini söyledi.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), “inatçı yüksek enflasyon” nedeniyle Alman ekonomisinde bir resesyon beklediğini duyurdu.
Goldman Sachs finans sektöründeki son çalkantılar nedeniyle Fed'in bu hafta gerçekleşecek toplantısında faiz artışı beklemiyor.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio, 2030'a kadar Hint-Pasifik bölgesine özel yatırım ve kredi yoluyla 75 milyar dolardan fazla altyapı ve güvenlik finansmanı sağlayacaklarını açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İklim alanında son hız harekete geçmemiz gerekiyor. Kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı" dedi.
Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlalleri gerekçesiyle İran'a uyguladığı yaptırım listesine 8 kişi ve 1 kurumu ekleme kararı aldı.
Kaynak A1 Capital