Asya piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir başlangıç yaptı

Bugün Ne Bekliyoruz? Çin’in bazı kentlerinde Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından Asya piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir başlangıç yaptı. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi Şanghay Bileşik Endeksi...

Bugün Ne Bekliyoruz? Çin’in bazı kentlerinde Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesinin ardından Asya piyasaları haftaya alış ağırlıklı bir başlangıç yaptı. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi Şanghay Bileşik Endeksi %1,64, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,63 yükselirken Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji endeksindeki güçlü artışın etkisiyle %3,56 prim yaparak Asya’daki yükselişe öncülük etti. Japonya’da Nikkei225 Endeksi fazla değişmezken Topix Endeksi %0,53 düştü. Asya’daki alıcılı seyre karşın Güney Kore hisse senedi endeksleri haftaya düşüşle başladı; Kospi Endeksi %0,75, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,18 geriledi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %1,54 yükseldi. Kovid ile mücadelede sıfır vaka stratejisi izleyen Çin’de yetkililerin gevşeme sinyali vermesi ve bu yönde adımlar atılmasıyla birlilkte daha fazla gevşeme olabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi Asya piyasaları desteklemekte. ABD endekslerinin beklentiyi aşan istihdam verisi sonrasında haftanın son işlem gününü düşüşle tamamlamalarının ardından vadeli kontratlat hafifçe satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. ABD dolarının önemli paralar karşısındaki zayıflama eğilimi devam etmektedir; Dolar Endeksi (DXY) eylül sonunda 114 puan ile yirmi yılın zirvesini görmesi sonrasında düşmeye devam ederek bu sabah 104 puan civarında seyrediyor. ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi %3,53 civarında seyretmekte. Bugün dünya genelinde hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. Asya’da bu sabah açıklanan verilere göre Japonya’da hizmet PMI kasımda üç ayın en düşük seviyesine, Çin’de ise altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Çin PMI daralma bölgesinde kalırken Japonya’da hala eşik değer 50 puanın üzerinde sektörün oldukça sınırlı bir büyüme kaydettiğini gösterdi. Bugün yurt içinde TÜİK geçen ayın enflasyon verilerini yayınlayacak. TÜFE ekimde aylık %3,54, yıllık %85,51 artarken on iki aylık ortalama yıllık enflasyon %65,26 olarak gerçekleşmişti. C Grubu çekirdek enflasyon aylık %3,22, yıllık %70,45 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde YİÜFE aylık %7,83, yıllık %157,69 artarken on iki aylık ortalama yıllık üretici enflasyonu %122,93 oldu.

Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Haftanın son işlem gününde Avrupa hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşirken ABD hisse endekslerinde karışık bir görünüm hâkim oldu. Avrupa’da FTSE 100 ve CAC 40 Endeksi yatay satıcılı olarak fiyatlanırken DAX Endeksi %0,27 artarak bölgeden pozitif ayrıştı. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %0,18 geriledi. Dow Jones ve S&P 500 Endekslerinde ise sınırlı değişimler görüldü. DXY 104,5 puana indi, EUR/USD paritesi hafifçe artarak 1,054 seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi yaklaşık 2,5 aylık aradan sonra ilk defa %3,5’in altına geriledi. Değerli metallerden ons altın gün içerisinde 1.778USD’yi gördü ancak gelen tepki alımı ile haftayı 1.800USD’nin hemen altında tamamladı. Brent petrol %1,11’lik değer kaybıyla varil başına 86USD’den işlem gördü. Cuma günkü veri takviminde Euro Bölgesi’nin ekim ayı ÜFE rakamları ve ABD kasım ayı resmi istihdam raporu vardı. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde aylık ÜFE %2,9 azalırken yıllık ÜFE %30,8 arttı. Böylece ağustosta %43,3’ü gören yıllık ÜFE sene başındaki seviyeye (%30,6) yaklaştı. ABD’de tarım dışı istihdam artışının kasımda 200 bine gerilemesi beklenirken 263 bin olarak gerçekleşti. Ancak revize edilmiş ekim ayı istihdamının (284 bin) altında yer aldı. İstihdam piyasasında sıkılık azalmaya devam etmekte anca hala güçlü seyrediyor.

BIST 100 Endeksi cuma günü boyunca aşağı yönlü bir hareket sergileyerek %1,65 düştü. Böylece küresel hisse endekslerinden negatif ayrışan Endeks, 4.962,97 puana geriledi. Ayrıca Endeks on işlem gününün ardından ilk defa negatif kapanış yapmış oldu. TL bazında işlem hacmi 111,24 milyar oldu. Kur tarafı ve gram altında yatay fiyatlamalar gerçekleşti. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verileri dış ticaret dengesinin kasımda 8,8 milyar USD’lik dış ticaret açığı verdiğini işaret etti.

Kaynak Piramit Menkul

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri