Bugün Ne Bekliyoruz? Haftaya kayıplarla başlayan Asya hisselerinde bu sabah güçlü alımlar izlenmektedir. Çin’de giderek artan Kovid vakalarının yönelik katı tedbirlerin uygulanması ve tedbirlere karşı sert protestoların ardından bugün siyasi liderlerin konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyecekleri yönünde yerel medyada çıkan haber Asya piyasalarındaki risk iştahını desteklemekte. Ayrıca, Çin’de vaka sayısının bir haftadan uzun bir süredir ilk kez düşüş kaydetmesi de piyasalar için kısa vadede olumlu. Hong Kong ve Çin ana kara hisseleri Asya’daki alımlara öncülük etmekte. Bugün Hong Kong Hang Seng Endeksi %4,17 yükselirken, Şanghay Bileşik Endeksi %2,11, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,34 primli seyretmektedir. Güney Kore ve Tayvan endekslerinde de güçlü alımlar mevcut. Bugün Asya’daki pozitif seyrin aksine Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,47, Topix Endeksi %0,65 düştü. Bu sabah gelen verilere göre Japonya’da perakende satışlar ekimde piyasa beklentisinin altında kalırken işsizlik oranı düşüş beklentisine karşın eylüle göre değişmedi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %1,96 artıda seyretmekte. Bugün Almanya’da bu ayın öncü TÜFE rakamlar, ABD’de S&P Global’in eylül ayı Case-Shiller 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (KFE) ile Freddie Mac’in ulusal KFE ve kasım ayı Consumer Board Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Yurt içinde TÜİK bu ayın ekonomik güven endeksi takip edilecek. Güven endeksinin alt endeksleri arasında %40 paya sahip Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) kasımda mevsimsellikten arındırılmış (MA) olarak 2,4 puan azaldı; %30 pay alan hizmet sektörü güven endeksi MA %1 azaldı; %20 pay alan tüketici güven endeksi aynı dönemde MA %0,6 arttı; %5’er pay sahibi perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri MA olarak sırasıyla %2,1 ve %1,2 arttı. Borsa İstanbul tarafında yükseliş eğilimi devam etmekle birlikte pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. BIST100 Endeksi’nde teknik olarak 5000 puan psikolojik direnç seviyesi takip edilebilir.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın ilk işlem gününde hem Avrupa hem de ABD hisse endeksleri negatif bir görünüm ortaya koydu. Avrupa’da DAX Endeksi %1,09 ve CAC 40 Endeksi %0,70 düşerken FTSE 100 Endeksi hafifçe satıcılı fiyatlandı. ABD hisse endeksleri ise %1,5 civarında paralel bir düşüş kaydetti. Böylece geçtiğimiz hafta ortasında 4 bin puanın üzerine yükselen S&P 500 Endeksi 3.963,94 puana geriledi. Cuma gününü 106 puanda tamamlayan Dolar Endeksi’nin (DXY) 106,7 puana yükselmesi riskli varlıkları baskılayan bir unsur oldu. Ayrıca EUR/USD paritesi %0,61 düşerek 1,034 düzeyine geriledi. ABD’nin sabit getirili menkul kıymet faizlerinde sınırlı değişimler görüldü. 10 yıllıklar %3,69 ve 2 yıllıklar %4,46 düzeyinde stabil kaldı. Kıymetli madenlerden ons altın %0,85 değer kaybederek 1.740USD’ye geriledi. Brent petroldeki düşüş sürdü, günü varil başına yaklaşık 84USD ile tamamladı. Dün ekonomik takvimde veri akışı olmasa da küresel piyasalar açısından önemli isimlerin açıklamaları vardı. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Başkanı Christine Lagarde, katıldığı Avrupa Parlamentosu (AP) oturumunda ‘enflasyonu orta vadeli hedef olan %2 seviyesine düşürme konusunda kararlı olduklarını, bunun için faizleri daha da artırmayı planladıklarını’ ifade etti.
BIST 100 Endeksi günün ilk yarısında etkili olan alışların neticesinde dün %1’lik artış kaydetti. Böylece günlük kapanışta rekor serisini koruyan Endeks, 4.923,23 puana ulaştı. Banka Endeksi’nin (XBANK) %3’ü aşan artışı gösterge endeksin küreselden pozitif ayrışmasında etkili oldu. USD/TRY kuru yatay seyrini korurken EUR/TRY kuru %0,74 düştü. Gram altın sınırlı artışla günü 1.044 TL civarında tamamladı.
Kaynak Piramit Menkul