· 14 Kasım Pazartesi Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi (Eylül)
· 15 Kasım Salı Japonya; GSYİH (3Ç22-Öncü) Çin; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Ekim) Türkiye; Tarım ÜFE (Ekim), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ekim) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Kasım) Euro Bölgesi; GSYİH (3Ç22-Öncü), ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ekim) ABD; ÜFE (Ekim)
· 16 Kasım Çarşamba İngiltere; Enflasyon Verileri (Ekim) Türkiye; Konut Satışları (Ekim), Konut Fiyat Endeksi (Eylül) ABD; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Ekim)
· 17 Kasım Perşembe Euro Bölgesi; TÜFE (Ekim) ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları (Ekim), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Kasım), Haftalık İşsizlik Başvuruları
· 18 Kasım Cuma İngiltere; Perakende Satışlar (Ekim) Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Kasım) ABD; İkinci El Konut Satışları (Ekim)
- ABD’de geçen hafta açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarının hisse senedi piyasalarında coşku yaratmasının ardından bu hafta sakin bir veri akışı izlenecek. Hafta boyunca ABD’de ÜFE, sanayi üretimi, perakende satışlar ve konut piyasası verileriyle 3Ç22 bilanço dönemi sona ererken büyük perakendecilerin finansalları takip edilecek.
Piyasa beklentisinin altında gelen ABD TÜFE verisiyle küresel piyasalarda tetiklenen iyimserliğin sürüp sürmemesi açısından salı günü açıklanacak ÜFE önemli olacaktır. Eylülde bir önceki aya göre %0,4 artan ÜFE yıllık bazda %8,5 artarak üretici enflasyonunda temmuzda başlayan yavaşlamanın devam ettiğini işaret etmişti. Ekim beklentisi ÜFE’nin aylık %0,5 artarken yıllık bazda artışın %8,3’e gerilediği yönünde.
Bu hafta takvimde ABD ekim ayı perakende satışlar verisi takip edilecek. ABD’de, Avrupa’ya kıyasla oldukça sınırlı kalsa da yüksek seyreden maliyet baskılarına karşın güçlü tüketici talebi büyük ölçüde devam etmekte. Perakende satışlar eylülde aylık bazda değişmezken yıllık bazda artış %10,02 seviyesinin görüldüğü temmuz ayından bu yana yavaşlıyor. Ayrıca, bu hafta ABD’de bilanço açıklayacak büyük perakendecilerin finansalları ve projeksiyonları tüketici talebine ilişkin sinyal verebilir. Salı günü Walmart ile Home Depot, çarşamba günü Target ile Lowe’s Companies ve perşembe günü Macy’s bilançoları izlenecek.
Reel sektör tarafında bu hafta çarşamba günü ekim sanayi üretimi ve perşembe günü kasım Philadelphia Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Philadelphia Fed İmalat Endeksi sanayi kesiminin koşullarında yılın ikinci yarısında başlayan bozulmanın devam ettiğini gösteriyor.
ABD’de bu hafta açıklanacak bir dizi veri konut sektöründeki yavaşlamanın devam edip etmediği konusunda fikir verecektir. Perşembe günü ekim ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları ile cuma günü ekim ayı ikinci el konut satışları verileri takip edilecek. Konut satışlarında nisandan sonra başlayan yavaşlamanın geçen ay devam ettiği tahmin ediliyor. İnşaat izinleri tarafında da piyasa tahmini yılın ilk çeyreğinde görülen güçlü rakamların ardından başlayan yavaşlamanın geçen ay devam ettiği yönünde. Şubat ayından sonra mortgage faizleri ve fiyatlardaki artışın etkisiyle arka arkaya sekiz ay boyunca azalan ikinci el konut satışlarının düşmeye devam ettiği tahmin ediliyor.
- Yurt içinde hafta boyunca tarım ÜFE, bütçe dengesi, konut satışları, konut fiyat endeksi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek.
TÜİK salı günü ekim ayı tarım ÜFE rakamlarını yayınlayacak. Tarım ÜFE eylülde aylık %7,14, yıllık %156 artış kaydetmişti. Aynı gün, Hazine ve Maliye Bakanlığı ekim ayına ilişkin bütçe dengesini açıklayacak. Merkezi yönetim bütçe açığı eylülde yıllık %233 artarak 78,63mlr TL’ye yükselmişti. Faiz dışı açık %380 artışla 45,51mlr TL seviyesinde gerçekleşti.
Çarşamba günü ekim ayına ilişkin TÜİK konut satış istatistikleri ve TCMB eylül konut fiyat endeksi (KFE) takip edilecek. Türkiye genelinde konut satışları eylülde yıllık %22,9 azalarak 113,4 bin seviyesinde gerçekleşmişti. KFE ağustosta aylık %8, yıllık bazda nominal %184,6, reel %57,2 artmıştı.
Haftanın son işlem gününde TCMB’nin kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak. Geçen ayın anketinde yılsonu enflasyon tahmini önceki aya göre fazla değişmeyerek %67,78’e olurken 12 aylık tahmin %36,74’ten %37,34’e yükselmişti. Yılsonu USDTRY kuru tahmini 19,51’den 19,82’ye, 12 aylık tahmin 22,07’den 23,61’e yükseldi. Bu yıl için ekonomik büyüme tahminleri %4,8’den %5,1’e yükseldi.
Kaynak Piramit Menkul