OSS Derneği’nden 2022'nin üçüncü çeyreğine dair değerlendirme

OSS Derneği’nden 2022'nin üçüncü çeyreğine dair değerlendirme

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), Otomotiv Satış Sonrası Pazarı özelinde 2022 yılının üçüncü çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği anket çalışmasıyla değerlendirdi. Değerlendirme...

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), Otomotiv Satış Sonrası Pazarı özelinde 2022 yılının üçüncü çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği anket çalışmasıyla değerlendirdi.

Değerlendirme anketine göre; yılın üçüncü çeyreğinde, 2021’in aynı dönemine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11.89’luk artış yaşandı.

Otomotiv Satış Sonrası Pazarında yılın ilk aylarında başlayan yükseliş trendi, böylelikle üçüncü çeyreğe de yansıdı. İlk üç çeyrekte satış, ihracat ve istihdamını artıran sektör, dördüncü çeyrekte de hızını korumaya odaklandı.

Olumlu tabloya rağmen Otomotiv Satış Sonrası temsilcileri yatırım konusunda temkinli davranmayı hedefliyor. OSS’nin son anketinde üye firmalar, Otomotiv Satış Sonrası Pazarında yaşanan sorunların başında döviz kurlarında yaşanan hareketliliğe dikkat çekti.

Bu dönemde satışlarını yüzde 50’den fazla artıran dağıtıcı üye oranı yüzde 14.04’ü bulurken, üretici üyelerde bu oran yüzde 10.29 seviyesinde gerçekleşti.

Son çeyrekte satışlarda yüzde 6.89 artış bekleniyor

Ankette, yılın son çeyreğiyle ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre sektörün dördüncü çeyrekte yurt içi satışlarda ortalama yüzde 6.89 oranında artış beklediği gözlemlendi. Anket ayrıca, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 9.02’lik artışa işaret ediyor. İkinci çeyrekte yüzde 70 olan tahsilat süreçlerinde bir değişiklik olmadığını ifade eden OSS Derneği üyeleri oranı da, üçüncü çeyrekte yüzde 65 seviyesine geriledi.

İstihdamda yükseliş

Ankete katılan üyelerin yüzde 42.6’sı üçüncü çeyrekte istihdamını artırdı. Aynı oranda üye de söz konusu dönemde istihdamını korudu. İkinci çeyreğe kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 14.8 seviyesinde kaldı.

Çalışmaya göre; yılın üçüncü çeyreğinde istihdamını artırdığını belirten dağıtıcı üyelerin oranı yüzde 46.2 oldu. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 48.8 idi. İstihdamını artırdığını belirten üretici üyeler ise yüzde 40 oldu. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 43.3’e ulaştı.

En büyük problem kurlardaki hareketlilik

Ankette, ikinci çeyrekte de sorunların başında yer alan “döviz kurlarında yaşanan hareketlilik”, üçüncü çeyrekte ilk sıradaki yerini korudu. Üyelerin yüzde 65.6’sı döviz kurlarındaki hareketliliği sektör için büyük problem olarak nitelendirdi. Ankete katılanların yüzde 50.8’i tedarik problemleri, yüzde 44.3’ü de nakit akışında yaşanan sorunlara işaret etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 37.7’si kargo maliyet ve teslimat problemleri, yüzde 32.8’i de gümrükte yaşanan problemleri önemli sorunlar olarak sıraladı. 

Üyelerin yüzde 42.6’sı yatırım planlıyor

2022 yılının üçüncü çeyreğinde yatırım planlayan üyelerin genel oranı 0.8 puan azaldı ve yüzde 42.6 oldu. İkinci çeyrekte üretici üyelerin yüzde 47.8’i yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yaklaşık yüzde 42.3’e geriledi. Yine bir önceki ankette dağıtıcı üyelerin yüzde 39 olan bu oran, bu dönemde yüzde 42.9’a yükseldi.

Üreticilerin yılın üçüncü çeyreğindeki kapasite kullanım oranı ortalaması yüzde 75.77 olarak gerçekleşti. Bu oran ikinci çeyrekte yüzde 77.83’tü. Üçüncü çeyrekte üyelerin üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.85, geçen senenin aynı dönemine göre de yüzde 9.04 oranında arttı.

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Özalp söz konusu anket sonuçlarıyla ilgili olarak, şunları kaydetti.

 “İç pazar ve ihracatın paralel şekilde büyümesi, nitelikli iş gücünün artmaya devam etmesi, tüm ulusal ve uluslararası fuar ve organizasyonlara yüksek katılım olması, sektörün geleceğine olan inancı gösteriyor, bu da anket sonuçları ve önceki öngörüler ile örtüşen bir durum ortaya çıkartıyor.”

Tanıtımını yapacakları yeni projeler ile sektörün gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Özalp, “2022 yılı 3. çeyrek anketinde diğer anketlerimizden farklı olarak önemli bir değişiklik yaptık. Sektörel gelişimi daha reel şekilde monitörize edebilmek için üyelerimizden birçok veriyi döviz cinsinden talep ettik. Gördük ki,  döviz bazındaki bu pozitif değişim, sektörümüzün uzun zamandır kazandığı ivmenin 2022 yılı son çeyreğinde de 2023 yılının tamamında da süreceğinin habercisi olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.