Millet İttifakı’nın yöneticileri İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde buluştu
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, dördüncü gününde alanında uzman kişilerin konuşmalarının ardından Millet İttifakı partilerinin ekonomi politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılarının katıldığı “Millet İttifakı...
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, dördüncü gününde alanında uzman kişilerin konuşmalarının ardından Millet İttifakı partilerinin ekonomi politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılarının katıldığı “Millet İttifakı Ortak Politikalar Metni Paneli” düzenlendi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan panele, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ve Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir katıldı.
Öztrak, “Tüm ülke olarak nefes almaya ihtiyacımız var”
Ekonomist Güldem Atabay’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “200 yıllık modernleşme, 150 yıllık anayasa, 100 yıllık cumhuriyet, 77 yıllık çok partili tarihimizin en buhranlı dönemlerinden geçiyoruz. Hem devlet yönetiminde hem de ekonomide, derin ve iç içe geçmiş krizler yaşıyoruz. Yaşadığımız deprem felaketi devlet yönetimindeki krizi daha da görünür kıldı. Tüm ülke olarak bir nefeslenmeye rahatlamaya çok ihtiyacımız var” dedi.
“Birlik bize güç veriyor”
Millet İttifakı olarak hazırladıkları Ortak Politikalar Muhatap Metni’nden de bahseden Öztrak, “Hak, hukuk ve adalet mücadelemizi hep birlikte iktidarla taçlandıracağız. Önümüzdeki seçimde kaybeden keyfi yönetim anlayışı olacak. Kaybeden tek adam rejimi olacak. Kaybeden milletin aşına, işine göz diken kan emiciler, beşli çeteler olacak. Üreteceğiz, kazanacağız, kazancımızı da hakça paylaşacağız. Birlik bize güç veriyor. Önümüze yeni ufuklar açıyor” ifadelerini kullandı.
Çanakçı, “Türkiye için yeni nesil bir kalkınma stratejisi ortaya koyacağız”
DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı da Ortak Politikalar Mutabakat metni ile ilgili, “Türkiye için yeni nesil bir kalkınma stratejisi ortaya koyacağız. Çoğulcu ve katılımcı demokrasinin hakim olduğu, yolsuzluklardan tümüyle arındırılmış, şeffaf bir kamu yönetimi tesis edilecek. Enflasyonu iki yıl içinde düşük tek haneye indireceğiz. Genel başkanlarımız Millet İttifakı olarak bir deprem komisyonu oluşturdu. Deprem bölgesini hızla ayağa kaldıracağız. Deprem riski yüksek olan illerimizi depreme dirençli hale getireceğiz” dedi.
“Bütçe uygulamalarında keyfiliğe son vereceğiz”
Önümüzdeki dönemde önemli bir finansman ihtiyacıyla karşı karşıya kalacaklarının altını önemle çizen Çanakçı, şunları kaydetti:
“Merkez Bankası’nın bağımsızlığını ilgilendiren maddelerin mecliste nitelikli çoğunlukla değiştirilmesine ilişkin düzenleme yapacağız. Banka üst yönetiminin kendi kanunu dışında görevden alınmasının önüne geçeceğiz. Bütçe uygulamalarında keyfiliğe son vereceğiz. Vergi alanındaki önceliğimiz dar ve sabit gelirliler üzerinde ki vergi yükü azaltmaktır”
Şahinalp: “Türkiye’yi bilimsel bir cazibe merkezi haline getireceğiz”
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, 6 partinin imzaladığı Mutabakat Metni'ndeki bilim, ARGE, dijital dönüşüm ve eğitim bölümlerine dair politikalarını sundu.
Şahinalp, “Türk bilim dünyasının kaybettirilen ulusal yetkinliğini ve uluslararası saygınlığını cumhuriyetimizin kuruluşundaki bilimsel atılım felsefesiyle yeniden tesis edecek, Türkiye’yi bilimsel bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bilim politikamızı insan, özgürlük, demokratik eğitim, bilimsel düşünme, girişimcilik ve teknoloji üretimi odaklı bir anlayışla birlikte yürüteceğiz.” diye konuştu.
“Afet bölgesinde okulların süratle açılmasını sağlayacağız”
TÜBİTAK’ı ileri araştırmalar yapan bir kurum haline getireceklerini ifade eden Şahinalp, “Yenilikçiliği her alanda destekleyeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’nda ileri pozisyonlarda eğitim kökenli ve liyakatli insanların görev yapmasını sağlayacağız. Afetten etkilenen bölgelerde bütün okulların süratle açılması ücretsiz kaynak ve kırtasiye sağlanması spor, hobi alanlarının tesis edilmesi ve öğretmenlerin de süratle takviye yapılmasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Bilgin: “Tarımsal destekleri, üretimi esas alan sürdürülebilir üretimi destekleyeceğiz”
Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nı Tarım ve Gıda Bakanlığı olarak yeniden şekillendireceğiz. Tarımsal destekleri, üretimi esas alan sürdürülebilir üretimi destekleyeceğiz. Temel tarım ürünlerinde taban fiyatlarda çiftçilere yaraşır bir fiyat belirleyeceğiz. Mazot, yem gibi destekleri çiftçi tarlasını sürmeden, besi hayvanları kesime gitmeden önce vereceğiz. Ziraat Bankası'nı tekrar çiftçinin lehine politikalarla düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Kanal İstanbul Projesi’ni göreve geldiğimiz gün iptal edeceğiz”
Sanayi üretimi ve ihracatını geliştireceklerinin altını önemle çizen Bilgin, “Kanal İstanbul Projesi'ni göreve geldiğimiz gün iptal edeceğiz. Türkiye’nin sahip olduğu maden kaynaklarının aranmasına hız verecek, sektörün milli gelirdeki payını arttıracağız. Afet Yönetimini yeni kuracağımız ‘Şehircilik ve Afet Yönetimi Bakanlığı’ altında yürüteceğiz. Riskleri azaltmak amacıyla belediyelerle birlikte sakınım planları hazırlayacağız” diye konuştu.
Özlale: “Az kaldı 2 ay sonra başa geliyoruz”
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ise konuşmasında, “Yoksulluk kader olamaz, kader değildir. Bizler bu cumhuriyetin çocuklarıyız. Cumhuriyetin kurucu değerlerinin çocuklarıyız. Az kaldı, 2 ay sonra başa geliyoruz. 2 ay sonra bu ülkede bir işsiz anne babanın çocuğu zengin bir anne babanın çocuğuyla aynı eğitim, sağlık şartlarına sahip olmalı. Bu ruhla yazdık ortak metni. Bizim iktidarımızda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Hiçbir anne, baba da çocuğuna harçlık verme derdinde düşmeyecek” şeklinde konuştu.
“Yoksulluk tuzağını aşacağız”
AK Parti iktidarının ilk yaptığı şeylerden bir tanesinin yoksulluğu düşürmek değil yoksulluğu yönetmek olduğunu öne süren Özlale, “İnsanların çaresizliğini kullanmak oldu. Hak temelli bir sosyal yardım politikası geliştireceğiz. Yoksulluk tuzağını aşacağız. Türkiye’nin bu tuzağı aşmasının tek yolu hak temelli sosyal yardım politikasıdır. Yoksulluk diğer nesillere geçiyor. Bizim bunu kırmamız lazım.” dedi.
Tekir: “Yurtta Barış Dünyada Barış yeniden temel dış politika ilkemiz olacak”
Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir, Mutabakat Metni'ndeki dış politikaya ilişkin yol haritasını anlattı.
Tekir, “Dış politika genelde büyük ülkelerin önem göstermediği bir durumdur. Bir ülkenin yönetimi dış politika yönetimiyle eş anlamlıdır. Dış politika sağlıklı bir şekilde yönetilmediği zaman içeride sağlıklı bir ekonomi ve sosyal politikanın olması mümkün değildir. Dış politikamızın mihenk taşı olan ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ şiarını yeniden temel dış politika ilkemiz olarak benimseyeceğiz. Dış politikada iç siyasi hesaplara ve ideolojik yaklaşımlara dayalı uygulamalara son vereceğiz.” diye konuştu.
Sonuç bildirgesi 21 Mart’ta duyurulacak
Sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi 21 Mart’ta sona erecek. Yeni yüzyıla yön verecek politika önerilerini içeren bildirge, tüm Türkiye ve dünya ile paylaşılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.