Kadıköy’de flamenkonun ayak sesleri

Kadıköy’de flamenkonun ayak sesleri

Kadıköy Belediyesi Flamenko Atölyesi’nde, başlangıç ve orta seviye sınıflarda 12-70 yaş arası öğrenciler ücretsiz flamenko dans eğitimi alıyor. Hem teknik hem de koreografi derslerinin yanı sıra Endülüs, flamenko ve İspanyol...

Kadıköy Belediyesi Flamenko Atölyesi’nde, başlangıç ve orta seviye sınıflarda 12-70 yaş arası öğrenciler ücretsiz flamenko dans eğitimi alıyor. Hem teknik hem de koreografi derslerinin yanı sıra Endülüs, flamenko ve İspanyol kültürüne dair teorik dersler de programda yer alıyor. Katılımcılar sene içerisinde belli dönemlerde Kadıköy Belediyesi Instituito Cervantes işbirliği sayesinde yabancı eğitmenlerin gösterilerini izleyip Masterclass çalışmalarına da katılma fırsatı yakalıyor. Yine bu eğitim programı dahilinde Endülüs’ün Jerez de la Frontera bölgesi ile önümüzdeki süreçte imzalanacak kültürel işbirliği anlaşması sayesinde karşılıklı kültür projeleri de geliştirilecek. 

KADIKÖY FLAMENKO TOPLULUĞU 

Eğitmen Suna Akar Çapan hedeflerinin Kadıköy Flamenko Topluluğu kurarak, gösteriler düzenlemek olduğunu söyledi. Çapan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadıköy Belediyesi bünyesinde, Yeldeğirmeni Sanat’ta iki senedir Kadıköy Flamenko atölyesi adı altında Flamenko dans dersleri veriyorum. Burada her yaştan, her eğitim grubundan, her gelir grubundan, her bedensel kapasiteye sahip katılımcılara biz Flamenko öğretmeye çalışıyoruz 2 senedir. Hedefimiz, bu derslerin sonunda bir Kadıköy Flamenko Topluluğu kurarak gösteriler sahnelemek. Sınıflarımızda açık bir yaş skalası ve meslek grubu var; lise öğrencileri, 70 yaşında öğrencilerimiz, ev hanımları, akademisyenler var.  Kadıköy Belediyesi’ne sanata desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.”

“BU ATÖLYELERLE KADIKÖY’DEN İSPANYA’YA GİDİYORUZ”

Katılımcılardan Cansu Çakıcı bu derslerle Kadıköy’den İspanya’ya gidiyoruz dedi. Çakıcı: “Çocukluğumdan beridir Flamenko yapıyorum. İspanyol kültürünü ve danslarını çok seviyorum. Belediyenin yarattığı bu fırsattan ücretsiz olarak yararlanabiliyor olmam, Avrupa standartlarında bir dans öğreniyor olmam benim için büyük bir şans. Bu dans bana kendimi iyi ve özel hissettiriyor.  Kadıköy’den İspanya’ya gidiyoruz.” dedi.

“HER İNSAN YENİ BİR DÜNYADIR”

Emekli hemşire Aysel Komar da duygu ve düşüncelerini şu sözleriyle ifade ediyor: “Daha önce İspanya’ya gitmiştim, oradaki Endülüs’ün ve topluluğun yaşamlarına tanık oldum, danslarını gördüm. Farklı bir kültür, biraz bize de uygun bir kültür. Neden olmasın dedim. Ayrıca burada yeni arkadaşlar tanıyorsunuz. Her insan yeni bir dünyadır. Yaptığınız ortak çalışmalarda karşılıklı bir birinize bir şeyler katıyorsunuz.” dedi.

ASİLİĞİN, AŞKIN DANSI

Yaklaşık 2 yıldır atölye çalışmalarına katılan Seda Ateş ise Flamenko’yu asiliğin, aşkın dansı ve zaman zaman da ölümü anlatan bir dans olarak tanımlıyor: “O yüzden diğer danslardan daha duygulu ve beni etkileyen bir yanı vardı uzun yıllardır. Neredeyse 2 senedir belediyenin bünyesinde verilen hizmetle dans ediyoruz. Bu çok değerli çünkü hem yurt içinde, hem yurt dışında bu eğitimler biraz bütçesel olarak herkesin ulaşamayacağı eğitimler. Burada olmak bana hem mutluluk veriyor, hem de kendimi daha iyi hissettiriyor. Buranın ambiansında yani Yeldeğirmeni Sanat’ta dans etmek herkese nasip olmuyor.  

İSPANYA’DAN GELEN DANS 

Flamenko dansının kökeni İspanya'ya dayanıyor. Dansın kökenine ilişkin iki görüş var. Bazıları İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde ortaya çıktığını söylerken, bazıları da bu bölgeye Çingeneler tarafından Pakistan ve Hindistan'dan geldiğini söyler. Flamenko dansı gitar eşliğinde yapılır. Dansta el çırpma ve ayak hareketleri baskındır. Flamenko dansçısının dansı kadar giysileri de önemli.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.