Başkan Soyer: “Finans kuruluşları şehirleri daha çok desteklemeli”
İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, Viyana’da 20-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Konferansı’na katıldı. EBRD Yeşil Şehirler Programı’na dahil olan şehirlerin...
İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, Viyana’da 20-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Konferansı’na katıldı.
EBRD Yeşil Şehirler Programı’na dahil olan şehirlerin yöneticileriyle bir araya geldiği “Sermaye Piyasaları” oturumunda konuşan Başkan Soyer, İzmir’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası hibesiyle Yeşil Şehir Eylem Planı’nı Türkiye’de ilk hazırlayan kent olduğunu ifade etti.
Başkan Soyer, iklim krizi nedeniyle dünyaya olan bakış açısının değişmesi gerektiğini belirterek, “İzmir’de hayata geçirdiğimiz projelerde başarı kriterimiz kentin doğasıyla, insanıyla uyumlu işler yapmaktı. İzmirlileri doğayla yeniden buluşturan Yaşayan Parklar projemiz de, tarımda su tüketimini azaltacak ürünleri desteklememiz de bu anlayışın bir parçasıdır.” dedi.
Yerelde üretilen çözümlerin önemine de değinen Başkan Soyer, “Uluslararası finans kurumları kentlerimizdeki altyapının doğayla uyumlu hale getirilmesi için kritik öneme sahip. Finans kurumları, iklim krizi karşısında kentlerin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için kapasitelerini arttırıp, yeni finansal çözümler üretmeli.” değerlendirmesinde bulundu.
“İklim savaşı şehirlerde kazanılacak”
LHV Bank Kurumsal Piyasalar Başkanı Ivars Bergmanis finans konusunda belediyelerin iyi bir bilgi birikimine sahip olması gerektiğini vurgulayarak “Bu sayede küresel iklim krizi ile mücadelemizde ilerleyebiliriz.” dedi.
İsveç’in Helsingborg şehrinin Belediye Saymanı Goran Heimer da karbon emisyonunun kentlerimizde yüzde 80 oranında azaltılmasının gerekli olduğunu belirterek vatandaşların ve şirketlerin bu süreçte oynadığı rolden bahsetti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “E-mobilite” oturumunda konuşmacı olarak yer aldı.
61 eylem oluşturuldu
EBRD’den 300 bin avroluk hibe alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez İzmir’de hazırlanan Yeşil Şehir Eylem Planı ile aralarında su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim değişikliği konularının da yer aldığı çevre sorunlarına yönelik eylemler tespit etti.
Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’yla ise sera gazı azaltım ve iklim uyum eylemleri belirlendi. Büyükşehir Belediyesi, iki planın strateji ve eylemlerini uyumlu hale getirerek 61 eylem oluşturdu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.