Bakan Varank: “YDD mekanizması tam üyeliğin canlandırılmasına kaktı sunacak”
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında bilim, araştırma, teknoloji ve inovasyon konulu ilk YDD toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk YDD toplantısı için Brüksel’de Yenilik,...
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında bilim, araştırma, teknoloji ve inovasyon konulu ilk YDD toplantısı Brüksel’de gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk YDD toplantısı için Brüksel’de Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu AB Komiseri Mariya Gabriel ile bir araya geldi.
Türkiye, Avrupa Birliği ile yürüttüğü görüşmelerde Bilim ve Araştırma alanında ilk kez yeni bir mekanizmayı hayata geçirdi.
Bakan Varank ve AB Komiseri Gabriel; bilim, araştırma, teknoloji ve yenilik alanında ilk defa yapılan Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısına başkanlık etti.
Brüksel'deki AB Komisyonu binasında düzenlenen toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, AB nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Dr. Ali Görçin, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hande Mercan Aygen, Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Çoştu ile Türkiye ve AB tarafından çok sayıda üst düzey temsilci katıldı.
“Somut adım bekliyoruz”
Bakan Varank, toplantı kapsamında basına yaptığı açıklamada, Taksim saldırısı sonrasında Türkiye ile dayanışma gösteren AB yetkililerine teşekkür etti.
Türkiye olarak her zaman terörle mücadelede AB ülkeleri başta olmak üzere tüm taraflarla yakın iş birliği içerisinde olduklarını kaydeden Varank, “Muhataplarımızdan da aynı hassasiyeti, aynı dayanışma ruhunu sadece sözle değil somut adımlarla da beklediğimizi özellikle belirtmek istiyorum.” dedi.
Katılım perspektifi temelli
Varank, sözü Türkiye’nin AB üyeliğine getirerek “Avrupa Birliği’ne tam üyelik, Türkiye’nin stratejik hedeflerinden biri olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’nin, gündelik siyasi tartışmalara hapsolmadan, Türkiye ile ilişkilerini katılım perspektifi temelinde ilerletmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
“Anahtar ülke Türkiye”
Göç, enerji, güvenlik ve tedarik zinciri krizlerinin Avrupa’yı derinden etkilediğini vurgulayan Bakan Varank, “Bunlar göz önüne alındığında, Türkiye’nin birlik ve Avrupa için anahtar ülke olduğu aşikar. Dolayısıyla karşılıklı atılacak tüm somut adımlar en az Türkiye’ye olduğu kadar, emin olun Avrupa Birliği’ne de büyük faydalar sağlayacaktır.” dedi.
“Gümrük Birliği güncellenmeli”
Bakan Varank, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğinin de altını çizerek, “Oldukça uzun süredir gündemde olan bu hususta da somut adımlar atılmasının önemini bir kez daha bu kürsü vesilesiyle ifade etmek istiyorum.” dedi.
“Büyük ilerleme”
Türkiye’nin son 20 yılda bilim, araştırma, teknoloji ve yenilik alanlarında büyük ilerleme kaydettiği belirten Bakan Varank, “AB ile Türkiye arasında kurduğumuz Bilim, Araştırma, Teknoloji ve Yenilik alanında Yüksek Düzeyli Diyalog mekanizmasının ilk toplantısını değerli dostum Maria ile başlattık. Yüksek Düzeyli Diyalog, ilişkilerimizi daha odaklı bir şekilde, en üst mercilerden ele almayı amaçlayan bir mekanizma.” ifadelerini kullandı.
“Başarıyla kapatılan tek fasıl”
Bakan Varank, daha önce AB ile dış politika, ulaştırma, enerji, ekonomi, terörle mücadele, iklim, göç ve tarım konularında bu toplantıları düzenlediklerini kaydederek, “AB ile ilk defa bilim ve araştırma alanında YDD toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz üzere, üyelik müzakerelerimizde ‘Bilim ve Araştırma’ faslı ülkemizin hazırlık düzeyinin en ileri seviyede olduğu ve bugüne kadar müzakereye açılmış olan 16 fasıl içerisinde başarıyla kapatılan tek fasıl konumunda.” şeklinde konuştu.
Uzun süren iş birliği
AB Komiseri Mariya Gabriel de bilim ve araştırma alanındaki ilk YDD toplantısını gerçekleştirdiklerini ifade ederek Türkiye ile AB arasında uzun yıllardır bilim ve teknoloji alanında iş birliğinin sürdüğünü ifade etti.
“Birlikte daha güçlüyüz”
Türkiye ile AB arasında iki ana sebeple daha güçlü ve geniş bir çalışma alanı beklediğini ifade eden Gabriel, “Birincisi, aynı zorluklarla karşı karşıyayız. Araştırma ve yenilikçiliğin hükümetlere ve işletmelere zorluklara karşı çözüm bulmak için yardım etmedeki önemini biliyoruz. İkinci olarak birlikte daha güçlüyüz. Türkiye ve AB'nin bu amaçlarda aynı düşüncede olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum." dedi.
“Birlikte yakınlaştıralım”
Gabriel, Türkiye'nin temiz hidrojen, temiz enerji, devam eden yenilenebilir enerji sistemleri gibi Ufuk Avrupa ortaklıklarına dahil olmasının da önemine işaret ederek "Toplumlarımızın, ekonomilerimizin ve rekabetçiliğimizin yararı için bilim, yenilikçilik ve sanayiyi birlikte daha yakınlaştırmalıyız." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.