Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Net bir şekilde şahin bir tonda konuşan Powell'ın açıklamalarının ardından dün de risk iştahı zayıftı. Küresel risk endeksi olarak da izlenen S&P500 günü %1,1 oranında düşüşle tamamladı. Dolar endeksi (DXY) de %0,6 oranında...

Net bir şekilde şahin bir tonda konuşan Powell'ın açıklamalarının ardından dün de risk iştahı zayıftı. Küresel risk endeksi olarak da izlenen S&P500 günü %1,1 oranında düşüşle tamamladı. Dolar endeksi (DXY) de %0,6 oranında yükseldi. Bu sabah ise Çin ve Hong Kong öncülüğünde Avrupa ve ABD vadelileri artıda kalmaya çalışıyor. Çin'in "Sıfır Kovid" politikasını terk edebileceğine yönelik spekülasyonlarla Hong Kong borsası %7'ye varan yükseliş kaydediyor. Asya para birimlerinde de belirgin yükselişler gözleniyor. Günün önemli diğer gelişmesi ise ABD'de TSİ 15.30'da izlenecek ekim ayı tarım dışı istihdam verisi olacaktır. İstihdam piyasası verilerinde genel olarak kısmi zayıflama beklenirken, ekim ayında tarım dışı istihdam artışı tahmini 205bin. (Önceki 263bin) Şu durumda istihdam rakamlarının "iyi veri=kötü veri" şeklinde yorumlanabilecek bir veri olması beklenebilir. Yurtiçi tarafta ise Borsa İstanbul dün pozitif ayrıştı ve bankacılık endeksindeki satıcılı görüntüye karşın BIST100 günü %0,82 oranında primle tamamladı. Seviye olarak da önemli gördüğümüz 4.100 seviyesinin üzerinde kapanışını yaptı. Yurtdışı borsalarda bu sabah gözlenen pozitif seyir, yurtiçinde iyi gelmeye devam eden finansallar ve EREGL'in yatırım haberiyle BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ayrıca, Çin'deki haber demir - çelik için de pozitif olabilir. Olası iyi bir tarım dışı verisi küresel borsalarda potansiyel bir baskıya neden olsa bile BIST100'ün bugün 4.100 seviyesinin üzerinde kalarak yükseliş eğilimi sergileyebileceğini düşünüyoruz.


    


MAKROEKONOMİ

   
Yurt içindeTÜİK tarafından ekim ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Ekim ayında TÜFE, Bloomberg piyasa beklentisine yakın aylık %3,54 arttı, yıllık bazda %83,45'den %85,51'e yükseldi. Çekirdek B ve C göstergelerindeki aylık artış %3,2 ile önceki aya göre hızlanırken, sırasıyla yıllık %77 ve %70,5'e yükseldi.

  • TÜFE'de yükseliş sürerken, Aralık 2021'deki %13,58'lik baz etkisiyle keskin düşüşü aralık ayında göreceğiz. OVP'de yıl sonu TÜFE tahmini %65 seviyesinde bulunurken, TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini %60,4'ten %65,2 seviyesine çekti. Bu arada TCMB'nin enflasyon tahmin patikası, enflasyonda tepe noktanın ekimde yıllık %85 civarında bir düzeyle görülebileceğine işaret ediyordu.
  • Bu arada Ocak 2022'deki %11,1 seviyesindeki güçlü bir bazla 2023 yılına başlayacağız, bu durum da TL'nin seyri ve emtia fiyatlarındaki görünüme de bağlı olarak TÜFE'deki yıllık düşüşün özellikle yılın ilk yarısındaki güçlü baz etkisiyle sürebileceğine işaret ediyor, ancak özellikle ücretlerde yapılacak zamlar enflasyondaki düşüşü yavaşlatabilecek bir unsur olarak da izlenmekte. Yılın ikinci yarısında ise hem yurt içinde hem de yurt dışında para ve maliye politikalarının seyri belirleyici unsurlardan biri olacak.


        Kaynak: TÜİK.

  • TÜFE'nin detaylarını incelediğimizde; en yüksek etkiyi veren ''Gıda grubu'' enflasyonunun ekim ayları ortalamasına göre belirgin yüksek kaldığını görüyoruz ki bunun hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Mevsimsel fiyat ayarlamasıyla birlikte ekim aylarında ''Giyim ve ayakkabı'' ortalama %8,98 artış gösterirken Ekim 2022'de aylık artış %8,34 oldu ve TÜFE'yi yukarı yönlü etkileyen ikinci kalem oldu. Şebeke suyunun öncülük etmesi, katı yakıtlar ve kira artışlarının da sürmesiyle ''Konut'' kalemi aylık enflasyona en çok etkisi olan 3. kalem. Kur ve emtia fiyatlarını net hissettiğimiz kalemlerden biri olan ve her ne kadar kur ve emtia fiyatlarında anlamlı bir hareket gözlemlemesek de ''Ev eşyası'' kalemi elektrikli ve elektriksiz büyük ev aletlerinin öncülüğünde artışını sürdürüyor. Ardı ardına 3 aydır düşüş sergileyen akaryakıt fiyatlarının ekimde artması, yolcu taşımacılığındaki artış, motorlu araçlar, motosikletler ve bisikletlerdeki fiyat artışıyla ''Ulaştırma'' kaleminin ekim ayında TÜFE'ye etkisi 0,37 puan oldu. ''Lokanta ve oteller'', konaklamadan ziyade gıda fiyatlarındaki artışın sürmesiyle yemek hizmetleri kaynaklı artış kaydetmiş. ''Alkollü içecekler ve tütün'', içki ve sigara fiyatlarındaki artışla 0,14 puan etkilemiş.
  • TÜFE'ye mallar ve hizmet ayrımında bakıldığında mallar enflasyonundaki artışın, başta işlenmemiş gıda kalemindeki artışla önceki aya göre hızlandığını görüyoruz. Mallar enflasyonunu; giyim ve ayakkabı, dayanıklı mallar ve alkollü içecekler, tütün ve altın kalemi yukarı yönlü etkilemiş. Enerji kalemi de artışını sürdürse de önceki aya göre hız kesmiş. Hizmet enflasyonunda genele yayılan artışlar gözlense de özellikle ulaştırma hizmetleri kaynaklı önceki aya göre hız kesme görüyoruz.
  • ÜFE ise enerji fiyatlarındaki artışla aylık %7,83 artışla hızlandı, (önceki ay: %4,78) yıllık bazda da %151,5'den %157,69 seviyesine çıktı. Elektrik, gaz üretim ve dağıtımı 5,14 puan ile 7,83 puanlık ÜFE'nin çoğunluğunu oluşturuyor. 2. sırada 0,92 puan ile onu gıda ürünleri izliyor.
  • Ekim ayında ÜFE'deki artışın sanayi gruplarına göre ana belirleyicisi enerji kalemi oldu. Dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları, sermaye malı ve ara malı kalemlerinde ise daha sınırlı artışlar gözlendi.
  • ÜFE'deki artışta alt sektörler bazında belirleyicilere baktığımızda, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı, gıda ürünleri, metalik olmayan diğer mineral ürünler, kok ve rafine petrol ürünleri, fabrikasyon metal ürünler, tekstil ürünleri, makine ve ekipmanlar, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, giyim eşyası ve motorlu kara taşıtları en yüksek etkiye sahip olan kalemler.


     Kaynak: TÜİK.
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin sinyal veren olan ekim ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat dışı PMI endeksi verisi takip edildi. Hizmet PMI ekimde 46,6'dan 47,8 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti. Buna karşın, ISM imalat dışı PMI endeksi ekimde 56,7'den 54,4'e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergilemesine karşın büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü, bununla birlikte hizmet sektöründe Mayıs 2020'deki daralmadan bu yana en yavaş büyümeye işaret etti. Detaylara bakıldığında, yeni siparişlerin artış hızı yavaşlarken, yeni ihracat siparişleri sert şekilde daraldı, istihdam geriledi, girdi fiyatları artış hızı ise kısmi yükseldi. 

Ayrıca ABD'de üretimin görünümüne ilişkin sinyal veren verilerden fabrika siparişleri verisi, aylık bazda ağustosta %0,2 artışın ardından eylül ayında beklentilerle uyumlu olarak %0,3 artış kaydetti. Diğer yandan, ABD'de eylül ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklandı. ABD'de eylül ayında dış ticaret açığı, aylık bazda %11,6 artarak 73,3 milyar USD'ye yükseldi. İhracat, eylül ayında %1,1 azalışla 258 milyar USD'ye gerilerken, ithalat ise %1,5 artışla 331,3 milyar USD'ye yükseldi. Özellikle, küresel çapta yavaşlayan büyüme ABD'nin ihracatını yavaşlatma riskini artırırken, Fed'in faiz artışlarıyla birlikte sıkılaşan finansal koşullarla yavaşlayan iç talebin ise ithalat üzerinde baskı oluşturması beklenmekte.

Ayrıca ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 29 Ekim haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif yükseliş beklentisine karşın 218 bin kişiden 217 bin kişi seviyesine hafif geriledi ve düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü, bununla birlikte ABD'de son haftalarda bazı büyük teknoloji ve sanayi firmalarının işten çıkarmalara gitmesi, yeni işsizlik maaşı başvurularının dalgalı bir seyir izlemesine neden olmakta.

İngiltere'de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren ekim ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi izlendi. Buna göre, ekim ayında hizmet PMI, İngiltere'de 47,5'ten 48,8 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe daralma hızının hafif yavaşladığına işaret etti. Diğer yandan, İngiltere'de BoE'nin faiz kararı takip edildi. BoE, dünkü toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 75 baz puanlık artışla %3 seviyesine yükseltti. Faiz artış kararı, 2'ye karşı 7 oyla alınırken, faiz kararına karşı çıkan 2 üyeden birinin 50 baz puan artış ve diğerinin ise 25 baz puan faiz artışından yana oy kullandığı gözlendi. Ayrıca karar metninde, enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe dönene kadar daha fazla faiz artışının gerekebileceği, bunun yanında gelecek dönemde faiz artışlarına yönelik tepe noktadaki faizin muhtemelen piyasaların ima ettiğinden düşük olacağı, bu kapsamda piyasalarda fiyatlanan gelecek döneme ilişkin faiz artış beklentilerini izlemenin, ülkede 2 yıllık bir resesyona neden olacağı belirtilerek, Banka, söz konusu faiz patikasını takip etmeyeceğine yönelik sinyal verdi. Banka, %5,25 seviyelerinde tepe noktaya ulaşabilecek piyasa faiz patikasının izlenmesinin, GSYH'ın %3 daralmasına ve enflasyonun sıfıra gerilemesine neden olabileceğini değerlendirmekte, politika faizinin mevcut %3 seviyesinde olması durumunda ise daha kısa ve sınırlı bir resesyon ile enflasyonun iki yıl içinde hedefe yaklaşabileceğini tahmin etmekte. Ayrıca Banka, yıllık enflasyonun gelecek yılın ilk çeyreğinde %10'a gerilemeden önce bu yılın son çeyreğinde yaklaşık %11'e yükselmesini öngörmekte. İngiltere'de TÜFE, eylül ayında yıllık bazda %10,1'e ulaşmıştı.

Ayrıca Norveç Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edildi. Banka, dünkü toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 25 baz puan artışla %2,50 seviyesine yükseltti ve böylece politika faizi 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Banka, faizin büyük olasılıkla aralık ayında da artacağının sinyalini verirken, faiz artırım miktara ilişkin ise bir sinyal paylaşmadı.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verileri Fed'in faiz artış hızına yön vermesi açısından yakından takip edilecek. Bu kapsamda, ekim ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri TSİ 15.30'da izlenecek. Eylül ayında tarım dışı istihdam artışı 250 bin kişi olan beklentilerin üzerinde 263 bin kişi gerçekleşmişti ve pandemi öncesi ortalama seviyelerin (100 bin civarı) üzerindeki seyrini sürdürmüştü. İşsizlik oranı da eylül ayında %3,7'den %3,5'e gerileyerek son 29 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ücretlerdeki artış hızı ise eylül ayında aylık bazda %0,3 artarken, yıllık ise %4,7'den %5'e yükselmişti. Bugün açıklanacak istihdam piyasası verilerinde ise genel olarak kısmi zayıflama beklenmekte.

Avrupa genelinde de yavaşlayan bölge ekonomisi ve yükselen enflasyon ortamında son ekonomik görünüme ilişkin bilgi verecek olan ekim ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verileri izlenecek. Öncü verilere göre, ekim ayında hizmet PMI'lara bakıldığında, Almanya ve Euro Bölgesi'nde daralma hızlarının beklentilerin üzerinde arttığına işaret ederken, Fransa'da ise büyüme bölgesinde kalmakla birlikte beklentilerin üzerinde gerileyerek büyüme hızının yavaşladığını göstermişti.

Bunun yanında, Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak eylül ayı fabrika siparişleri verisi TSİ 10'da takip edilecek. Ağustosta fabrika siparişleri; artan enflasyonist baskılar, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, enerji arz güvenliğine ilişkin endişeler ve zayıf küresel görünümün etkisiyle %2,4 düşüş kaydetmişti, eylül ayında da düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 12.30'da ECB Başkanı Lagarde'ın ve TSİ 11.45'te ECB Başkan Yardımcısı Guindos'un konuşmaları, Banka'nın para politikasına ilişkin olası yeni sinyaller bakımından yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da TCMB tarafından ekim ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak. Eylül ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi aylık %3,1 artışla 54,51'e yükselmişti ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.

Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından ekim ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Alarko GYO (ALGYO, Nötr): Alarko GYO'nun 3Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı (konsolide) yıllık %158 oranında artarak 211,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Şirket'in satış gelirleri (kira gelirleri) %72,4 oranında büyüyerek 112mn TL'ye çıkarken, brüt kar %72 oranında artmış ve 111mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 3Ç2022'de %99,2 (3Ç2021: %99,4) olmuştur. Diğer yandan Şirket bu çeyrekte 72,8mn TL kambiyo geliri yazmıştır.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 9A2021'deki ana ortaklık net dönem karı yıllık %60 oranında artarak 389,4mn TL'ye yükselmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirketin 2022 yılı 3. çeyrek net dönem karı 75,5mn TL olarak açıklanmıştır. 3Ç2021'de Şirket 28,3mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %118,6 oranında artarak 341,7mn TL olmuştur. Satışların maliyeti %60,5 oranında artan Şirket'in 3Ç2022'deki brüt karı da geçen yılın 3. çeyreğine göre %305 oranında artmış ve 150mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı 20,3 puan yükselişle %44'ü göstermiştir. Operasyonel giderleri %167,7 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 17mn TL gelir kaydetmiştir. Buna bağlı olarak faaliyet karı 132,5mn TL olmuştur. FAVÖK ise 119,8mn TL seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK marjı da yıllık olarak 18,3 puan artışla %35,1 olmuştur. Finansman tarafında 43,4mn TL gider kaydeden şirketin 26,3mn TL vergi gideri sonrası net dönem karı 75,3mn TL olmuştur.

3. çeyrek karıyla birlikte yılın ilk 9 ayındaki net dönem karı %175 artışla 195mn TL'ye ulaşmıştır.

Migros (MGROS, Pozitif): Migros'un 2022 yılı 3. çeyrek ana ortaklık net dönem karı 807mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi ise şirketin 646mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Satış gelirleri %122,3 oranında artan Migros'un 3. çeyrek brüt karı %122,7 artışla 5.362mn TL olmuştur. Brüt kar marjı değişmeyerek %24,6'yı göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %109,8 artışla 3.641mn TL'ye yükselmiştir. 403mn TL'lik net diğer faaliyet giderleri sonrasında faaliyet karı 1.317mn TL'yi göstermiştir. Diğer taraftan, Migros'un FAVÖK'ü 3Ç2021'deki 908mn TL'den 3Ç2022'de %124,4 artışla 2.037mn TL'ye yükselirken (Piyasa beklentisi: 1.801mn TL), FAVÖK marjı %9,2'den %9,3'e yükselmiştir. Finansman öncesi kar 1.314mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında ise 298mn TL net gider kaydeden Migros'un vergi öncesi karı 1.017mn TL olmuştur. 205mn TL'lik net vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 807mn TL'yi göstermiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 156mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

3. çeyrek rakamlarıyla birlikte Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı %282,8 oranında artarak 1.406mn TL'ye ulaşmıştır.

Şirket ayrıca 2022 beklentilerinde değişikliğe gitmiştir. Buna göre satış gelirlerinin ~%100 arasında artması beklenmektedir (Önceki %80-85). ~%8 bandındaki FAVÖK marjı beklentisi ~%8,5'e yükseltilmiştir. Ek olarak, yeni mağaza sayısı hedefi ~350'den ~365'e revize edilmiş olup, yatırım harcamaları beklentisi de ~1,6 milyar TL'den ~2,2 milyar TL'ye yükseltilmiştir.

Ayrıca, 24 adet Migros, 13 adet Migros Jet ve 2 adet Macrocenter formatında toplam 39 satış mağazası Ekim ayı içerisinde hizmete açılmıştır. 31 Ekim 2022 itibariyle Şirketin yurtiçinde toplam mağaza sayısı 2.789'dur.

Sabancı Holding (SAHOL, Sınırlı Pozitif): Sabancı Holding'in 2022 yılı üçüncü çeyrek ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %220,5 oranında artarak 10.873mn TL'ye çıkmış ve hem bizim beklentimiz olan 9.363mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 9.629mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Yüksek kar rakamında bu çeyrekte Akbank, Akçansa, Brisa, Enerjisa Enerji, Kordsa ve Çimsa'nın beklentilerin üzerinde kar açıklamaları etkili olmuştur.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Holding'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı 27.215mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 6.857mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.
 
Turkcell (TCELL, Pozitif): Turkcell'in 2022 yılı 3. çeyreğe ait ana ortaklık net dönem karı 2.396mn TL ile hem 1.699mn TL'lik beklentimizin hem de 1.702mn TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada cironun beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi ile marjların daha yüksek seviyelerde olması etkili olmuştur. 3Ç2021'de şirketin ana ortaklık net dönem karı 1.428mn TL idi. Şirketin 2022 3. çeyrek toplam hasılatı 2021 3. çeyreğe göre %56,7 artışla 14.662mn TL olmuştur. Bu artış temel olarak, Turkcell Türkiye'nin genişleyen abone bazı, istikrarlı fiyat düzeltmeleri odağı ve müşteriyi daha yüksek paketlere geçirme aksiyonlarını yansıtan güçlü ARPU büyümesinin yanı sıra, uluslararası operasyonların, dijital iş servislerinin ve techfin işinin katkısı bu performansın temel etkenleri olmuştur. Toplam maliyetler %53,3 artarken, brüt kar %64,4 artışla 4.810mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise 1,5 puan artarak %32,8 olmuştur. 3Ç2022 operasyonel giderleri 2021'nin aynı dönemine göre %66 artmıştır. 3Ç2022'de diğer faaliyetlerden 2.415mn TL net gelir kaydedilmiştir. Böylece, faaliyet karı 3Ç2021'deki 2.516mn TL'den 3Ç2022'de 6.148mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan Şirket'in 2022 yılı 3. çeyrek FAVÖK'ü 2021'nin aynı dönemine göre %48,7 artışla 5.990mn TL'ye ulaşmıştır. FAVÖK marjı ise 2,2 puanlık azalışla %40,9 olarak gerçekleşmiştir. 526mn TL'lik yatırım faaliyetlerinden net gelir, 140mn TL'lik TFRS 9'a ilişkin gider ile 13mnTL'lik iştiraklerden karlar sonrasında finansman öncesi faaliyet karı 6.547mn TL'yi göstermiştir. Şirketin 3Ç2022 net finansman giderleri 3.650mn TL olmuştur. 3Ç2021'deki net finansman gideri 642mn TL idi. 501mn TL'lik vergi gideri sonrası, ana ortaklık net dönem karı 3Ç2021'ye göre %67,6 artarak 2.396mn TL olmuştur.

Üçüncü çeyrek karının ardından Turkcell'in 9A2022'deki ana ortaklık net dönem karı 5.057mn TL'ye yükselmiştir. Şirket geçen yılın aynı döneminde 3.647mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştı.

Sonuçların ardından Şirket 2022 yılı beklentilerini revize etmiştir. Yılsonu gelir büyümesi beklentisi %40 üzerinden %47-48 aralığına, FAVÖK marjı hedefi ise ~20 milyar TL'den ~21 milyar TL'ye yükseltilmiştir. Operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranı beklentisi ise %20-21 bandından ~%20'ye çekilmiştir.

Ayrıca, Şirketin, sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ("KKTC") yerleşik Kıbrıs Mobile Telekomünikasyon Limited'in ("Kıbrıs Telekom") başvuruda bulunduğu IMT Hizmet ve Sayısı Sınırlandırılmış Bireysel Kullanım Hakları ile Kurulacak Altyapılara İlişkin Yetkilendirme İhalesi ("4G ve 5G İhalesi") gerçekleşmiş olup, resmi karar şirkete ulaşmıştır. Kıbrıs Telekom, ihalede 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz ve 3600 MHz frekanslarında toplam 247 MHz bant genişliğine 16.5mn ABD Doları + KDV teklif vererek 4G lisansını 18 yıl, 5G lisansını ise 20 yıl süreli olarak almaya hak kazanmıştır.
 
Ereğli Demir Çelik (EREGL, Pozitif): Şirketin bağlı ortaklıklarından Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Ermaden) adına ruhsatlı Bingöl-Avnik demir madeni sahasında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yoğun cevherleşme tespit edilmiş olup, Peletleme Tesisi kurulmasına karar verilmiştir. Toplam demir cevheri rezervi yaklaşık 250-300mn ton olan bu yatırımın yaklaşık maliyeti 550mn USD'dir. Yıllık 3,0mn ton pelet üretim kapasiteli Peletleme Tesisi'nde demir cevheri rezervi kapsamında 100mn tonu aşkın pelet üretimi hedeflenmektedir. Yatırımın tamamlanması ile birlikte, ön fizibilite değerlendirmelerine göre bugünkü fiyatlarla faaliyetlerden elde edilecek kar artışının yıllık yaklaşık 200-250mn USD olması beklenmektedir. Şirketin önemli hammaddelerinden biri olan pelette kendine yetebilirlik oranının %25-30 bandından %80-85'e, toplam demirli hammaddede ise kendine yetebilirlik oranının %15-20 bandından %40-45 bandına çıkması öngörülmektedir. Bingöl-Avnik'te kurulacak olan Peletleme Tesisi ile şirketin çelik üretiminde hammadde arz güvenliği sağlanarak kendine yetebilirlik oranının yükselmesi ve ülkemizdeki ithal pelet kullanım oranının azaltılarak yerli ekonomiye katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Koza Altın İşletmeleri Himmetdede Altın Madeni İşletmesi'ne yakın mesafede bulunan, Yurt İçi yerleşik kişiye ait ruhsat sahasının, Şirkete devri için ön anlaşma yapılmış ve devir işlemleri için Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MAPEG) başvurulmuş olup, devir sonrası devir bedeli ve diğer hususlar açıklanacaktır.

Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Şirketin Birleşik Arap Emirlikleri'nde faaliyet gösteren bağlı ortaklığı Otokar Land Systems Limited (Otokar LS) ile, Otokar LS'nin %49 oranında pay sahibi olduğu Al Jasoor Heavy Vehicles Industry LLC (Al Jasoor) arasında yedek parça satışını içeren yaklaşık 49 milyon USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Otokar LS'den Al Jasoor'a teslimatların, 2022 yılı son çeyreğinde başlayarak partiler halinde iki yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Qua Granite (QUAGR, Nötr): Şirket 23.02.2022 tarihli duyurusunda, pazarlama faaliyetlerinin dijital dünyaya yayılması ve Webb3 stratejisinin oluşturulması amacıyla Metaverse'de yer alan adalardan bir tanesini satın almıştı. Sandbox'ta yapımı 4 ay süren, 86x86 metre boyutunda QUA Granite ürünleri ile özel olarak tasarlanmış villa tamamlandı. Villanın tasarımında aynı zamanda müşterilerin tercihlerine göre kişiselleştirilmesine imkan veriliyor.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Nötr): Şirketin GOSB Gebze / KOCAELİ adresinde bulunan ve 01.07.2021 - 30.06.2022 tarihleri arasında 7.818.045,00 kWh elektrik tüketimi gerçekleştirmiş olan fabrikasının elektrik enerjisi ihtiyacını mahsuplaştırmak amacıyla, Smart Holding A.Ş.'ye ait Kahramanmaraş İlindeki arazide, 4662,9 kWp gücünde Güneş Enerji Santrali kurabilmek adına Kahramanmaraş Valiliği'ne sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ege Gübre (EGGUB): Şirket'in 3Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı 144,4mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın aynı döneminde ise Şirket, 27,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %198,6 oranında büyüyerek 310,3mn TL'ye yükselirken, brüt kar da %202,4 oranında artmış ve 163,8mn TL olmuştur. Operasyonel giderler aynı dönemde %132,9 oranında artarak 33,2mn TL'ye yükselmiştir. Şirket diğer faaliyetlerden ise bu dönemde 17,4mn TL gelir elde etmiştir. Böylece faaliyet karı geçtiğimiz yıla göre %269,7 oranında artarak 147,9mn TL olmuştur. Şirket'in bu dönemde yatırım faaliyetlerinden 7,8mn TL'lik gider oluşurken, finansman tarafında da 14,3mn TL gider kaydedilmiştir. Son olarak 18,6mn TL'lik vergi geliri sonrası 2022 yılının üçüncü çeyreğinde Ege Gübre, 144,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.

Üçüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in Ocak-Eylül dönemi ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %162,8 oranında artarak 270,4mn TL'ye yükselmiştir.

Yünsa (YUNSA): Şirket 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 67,2mn TL ana ortaklık net dönem kârı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 11,3mn TL ana ortaklık net dönem kârı kaydedilmişti. Şirketin satış gelirleri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %309 oranında artarak 350,1mn TL'ye yükselmiştir. Satışların maliyeti aynı dönemde %271 artışla 220,3mn TL olurken, brüt kâr ise 26,4mn TL'den 129,9mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kâr marjı da %30,8'den %37,1 seviyesine çıkmıştır. Operasyonel giderler aynı dönemde %253'lik artışla 36,2mn TL olurken, diğer faaliyetlerden de net 14,4mn TL gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet karı 79mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 14mn TL faaliyet kârı kaydetmişti. Şirket'in FAVÖK'ü de ikinci çeyrekte 97,5mn TL olurken, FAVÖK marjı da %27,8'ü göstermiştir. 0,4mn TL'lik net finansman gideri ve 12,6mn TL'lik vergi gideri sonrasında ana ortaklık net dönem kârı 67,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Net kâr marjı da %19,2 olarak kaydedilmiştir.

Üçüncü çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in 9 aylık dönemde ana ortaklık net dönem karı 183,9mn TL'ye ulaşmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde 1,2mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti.
 
Dap Gayrimenkul Geliştirme (DAPGM): Şirket (%51) ile Kuzu Toplu Konut İnşaat A.Ş. (%49) ortak girişimi, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 03.11.2022 tarihinde düzenlenen "Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 2.oturumuna katılmıştır. Ortak Girişim Grubu İhalede en yüksek 2. teklifi vermiştir.

Öte yandan, Şirket'in Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile imzalamış olduğu "İstanbul Sarıyer Ayazağa Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi Sözleşmesi" kapsamında; geliştirmekte olunan projenin yer aldığı 10648 ada 1 nolu parselde Levent 1 Etap ve 2. Etap birleştirilerek yapı ruhsatı revize edilmiş olup Tadilat Yapı Ruhsatı alınmıştır. Daha önce 448 adet konut sayısı 431 konut 20 ticari ünite olarak yenilenmiştir. Ayrıca 527 adet konut ve 32 adet ticari ünite için Yeni Yapı Ruhsatları 02.11.2022 tarihinde alınmıştır. Levent Projesi kapsamında 958 adet konut ile 52 adet ticari ünite olmak üzere toplam bağımsız bölüm sayısı 1010 adet olmuştur.

Mia Teknoloji (MIATK): Şirketin METAVERSE (Sürükleyici Teknolojiler) projelerinden "İç Mekan Haritalandırma Sistem Yazılımı" ürünü 14,95mn TL bedel ile inşaat sektöründe faaliyet gösteren köklü bir firmaya, faaliyet alanlarında kullanılması amacıyla satışı gerçekleştirilmiştir.

Özak GYO (OZKGY): Şirket, 03.11.2022 tarihinde, Emlak Konut GYO tarafından düzenlenen "Muğla Bodrum Ortakent Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi" ihalesinin 2. oturumuna katılımını gerçekleştirmiş olup, Emlak Konut GYO tarafından ihale sonrası yapılan açıklamada ihalenin şirketin lehine sonuçlanmadığı belirtilmiştir.

FAİZ PİYASALARI


Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %10,50 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 52 milyar TL'lik (%10,50'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 227 milyar TL oldu.



Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 15 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.