Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmekte
Bugün Ne Bekliyoruz? ABD enflasyon verisi öncesinde Asya piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir izlenmekte. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,97, Topix Endeksi %0,63 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,66, Shenzhen Bileşik...
Bugün Ne Bekliyoruz? ABD enflasyon verisi öncesinde Asya piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir izlenmekte. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,97, Topix Endeksi %0,63 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,66, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,59 ekside seyrediyor. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,70 geriledi. ABD hisse endekslerinde düşüş devam ederken endeks vadelileri bugün pozitif bir açılışı işaret etmekte. Fed’in geçen haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı ve son tarım dışı istihdam verisinin ardından ABD’de bugün açıklanacak ekim enflasyonu piyasanın kısa vadeli risk iştahı üzerinde etkili olabilir. Zira FOMC toplantısında faiz artırımlarında hız kesilebileceği sinyalinin verilmesine karşın artırımlara ara verilmesinin konuşulması için erken olduğu yönündeki değerlendirme piyasa beklentisine kıyasla daha şahin kalmıştı. Piyasa beklentisi TÜFE’nin eylülde aylık %0,4 artmasının ardından geçen ay %0,7 arttığı yönünde. Yıllık bazda ise artışın eylülde %8,2’den %8,0’e gerilemesi beklenmekte. Çekirdek TÜFE tarafında aylık bazda %0,6’dan %0,5’e, yıllık %6,6’dan %6,5’e gerileme olması bekleniyor. Çekirdek enflasyonda eylülde yıllık bazda 40 yılın zirvesi görülmüştü. Fed’in sıkılaştırma patikasına ilişkin ipucu verecek enflasyon rakamlarının beklentinin üzerinde gelmesi durumunda hisse senedi piyasalarının olumsuz etkilenmesi beklenebilir. Ayrıca, bu yıl FOMC’de oy hakkı bulunan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Kansas City Fed Başkanı Esther George’un bugünkü konuşmaları takip edilecek. Yurt içinde TÜİK eylül ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini yayınlayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı ağustosta 0,4 puan azalarak %9,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Genç nüfusta MA işsizlik oranı 0,8 puan azalarak %18,0, MA atıl işgücü oranı 2,6 puan azalarak %19,8 oldu.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse senedi piyasasında karışık bir görünüm hâkim olurken ABD hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. Avrupa’da DAX, FTSE 100 ve CAC 40 Endeksi yatay satıcılı fiyatlandı. ABD tarafındaki negatif görünüme Nasdaq Bileşik Endeksi %2,48’lik düşüşle öncülük etti. S&P 500 Endeksi %2,08 ve Dow Jones Endeksi %1,95 geriledi. EUR/USD paritesi %0,6 düşse de 1 seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Dolar Endeksi (DXY) 0,8 puan artarak 110,4 puana yükseldi. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 3,5bp’lik düşüşle %4,11 düzeyine indi. Değerli metallerden ons altın %0,44 düşse de 1.700USD’nin üzerinde kalmaya devam etti. Brent petrol ise %3’ten fazla düşerek varil başına 92USD’ye geriledi. New York Fed Başkanı John Williams, katıldığı bir konferansta enflasyon belirsizliklerinin arttığına dikkat çekti. Ancak bu artışın uzun vadeli beklentileri etkilemediğini zira ülkedeki uzun vadeli enflasyon beklentilerinin Fed’in beklentileriyle genel olarak uyumlu seviyelerde olduğunu aktardı.
BIST 100 Endeksi güne alıcılı bir görünümle başlasa da kapanışa doğru gelen satışların neticesinde günü yatay olarak tamamladı. Böylece Endeks’in günlük kapanış rekoru oldukça sınırlı bir artışla 4.360,96 puana yükseldi. USD/TRY kuru %0,29’luk artışla yeniden 18,59 TL seviyesine ulaştı. EUR/TRY kuru ise %0,31 düşerek 18,61 TL’ye geriledi. Gram altınsa 1.019 TL seviyesinde yatay satıcılı olarak işlem gördü.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.