Asya piyasaları haftaya pozitif başladı
Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarının haftaya pozitif bir başlangıç yaptığını görmekteyiz. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,28, Topix Endeksi %1,04 artıda seyretmekte. Çin’de bugün açıklanan dış ticaret verilerinin...
Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarının haftaya pozitif bir başlangıç yaptığını görmekteyiz. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,28, Topix Endeksi %1,04 artıda seyretmekte. Çin’de bugün açıklanan dış ticaret verilerinin ardından ana kara hisse endekslerinde yatay bir seyir izlenmekte; Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,77 primle Asya piyasalarındaki yükselişe öncülük etmektedir. Çin verileri beklentilerin altında kalarak ihracatın mayıs 2020’den beri ilk kez yıllık bazda gerilediğini işaret etti. ABD hisse endeksleri, Fed toplantısı ve beklenenden güçlü gelse de aralık 2020’den beri en zayıf seviyeye gerileyen istihdam artışıyla cuma gününü alıcılı kapatırken endeks vadelileri haftaya hafifçe satıcılı bir başlangıcı işaret ediyor. Veri takviminde bugün Almanya’da eylül ayı sanayi üretimi ve Euro Bölgesi’nde kasım ayı Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ekim ayı Hazine nakit gerçekleşmelerini yayınlayacak. Borsa İstanbul tarafında; BIST100 Endeksi’nde teknik olarak pozitif görünümün korunduğunu düşünmekteyiz.
Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu? Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD hisse senedi endekslerinde pozitif bir görünüm ortaya kondu. Fransa’da CAC 40 Endeksi %2,77, Almanya’da DAX Endeksi %2,51 ve İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %2,03 arttı. ABD hisse endekslerinde ise %1’i aşan bir artış gerçekleşti. EUR/USD paritesi %2’den fazla artarak haftayı 1 seviyesinin hemen altında tamamladı. Buna karşın Dolar Endeksi (DXY) 2,2 puanlık düşüşle 110,8 puana kadar geriledi. ABD tahvil faizlerinde karışık bir seyir izlendi. 10 yıllıklar 1,4bp’lik sınırlı artışla %4,16’ya yükselirken 2 yıllıklar 5,7bp’lik düşüşle %4,66 düzeyine indi. DXY’deki gerileme değerli metal fiyatlamalarına olumlu yansıdı. Zira ons altın %3’ü aşan artışla 1.681USD’ye ulaşarak yaklaşık son bir ayın en yüksek kapanışını yaptı. Brent petrol ise %4,37 artarak varil başına 98USD’ye kadar yükseldi. Eurostat’ın eylül ayına ilişkin açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE) aylık bazda %1,6 ve yıllık %41,9 yükseldi. ÜFE’nin hem aylık hem de yıllık bazdaki artışı piyasa beklentisinin hemen altında gerçekleşti. Bölge’deki üretici fiyatlarının artışı enerji fiyatlarındaki yükselişten destek buldu. ABD’de tarım dışı istihdamın ekimde 200 bin civarına gerilemesi beklenirken 261 binle tahminlerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,4, yıllık bazda %4,7 arttı. Böylece saatlik kazançlar aylık bazda beklentiyi aşarken yıllık bazda tahminlere paralel gerçekleşti. İşsizlik oranı da %3,6’lık beklentiyi aşarak %3,7’ye ulaştı.
BIST 100 Endeksi cuma günü boyunca yukarı yönlü hareketini koruyarak %2,72’lik artış kaydetti. Böylece gösterge endeks tüm zamanların günlük kapanış rekorunu 4.216,98 puana yükseltti. USD/TRY kuru %0,26’lık düşüşle 18,57 TL seviyesine gerilerken EUR/TRY kuru %2’ye yakın artışla 18,49 TL seviyesine ulaştı. Gram altın ise yaklaşık bir aylık aradan sonra ilk defa 1.000 TL’nin üzerinde kapanış yaptı. TCMB ekim ayına ilişkin yayımladığı fiyat gelişmeleri raporunda ‘gıda fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarındaki yükselişte temel belirleyici etken olduğunu vurguladı.’ Ayrıca TCMB’nin ekim ayı verileri TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun 54,51’den 55,70’e yükseldiğini işaret etti.
Kaynak Piramit Menkul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.