Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı seyir

Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı seyir

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı seyir devam etmektedir. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,80, Topix Endeksi %0,42 düştü. Çin ana kara hisse endekslerinde yatay bir seyir hâkim; gün içinde on...

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında satıcılı seyir devam etmektedir. Bu sabah Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,80, Topix Endeksi %0,42 düştü. Çin ana kara hisse endekslerinde yatay bir seyir hâkim; gün içinde on üç yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından kayıplarını azaltan Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,54 ekside seyretmekte. Çinli yetkililerin ülkeye girişlerde uygulanan karantina süresinin kısaltılmasını tartıştıkları yönündeki haberin ardından ana kara endeksleri alım gelmesiyle yön değiştirerek erken işlemlerde artıya geçmişti. ABD endeks vadelileri bugün karışık bir açılışı işaret etmektedir. Yüksek enflasyon ve küresel merkez bankalarının sıkılaştırmacı para politikası adımlarının küresel ekonomiyi yavaşlatacağına ilişkin endişeler riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturmayı sürdürüyor. Japonya on yıllık Hazine tahvili faizinin merkez bankasının %0,25 tavanını aşmasının ardından banka bugün planlı olmayan tahvil alımları yapacağını duyurdu. Buna göre banka beş yıl ve üzeri tahvillerde 1,7mlr USD karşılığı, on yıl vadelilerde ise %0,25 faiz ile sınırsız miktarda alım yapacağını açıkladı. BoJ’un getiri eğrisini kontrol politikası üzerindeki baskı artıyor. Yen dolar karşısında 32 yılın en düşük seviyelerine yakın işlem görmekte. Çin Merkez Bankası (PBoC) bugün kilit önemdeki iki borç verme faizinde beklendiği üzere değişikliğe gitmedi. Bir yıllık ve beş yıllık kredi ana faiz oranı (LPR) sabit bırakıldı. Söz konusu faiz oranlarında geçen ay da değişikliğe gidilmemişti. Almanya’da bu sabah açıklanan verilere göre üretici enflasyonu eylülde yıllık %45,8 ile beklentinin hafifçe üzerinde gerçekleşirken aylık bazda %2,3 ile beklentiyi aştı. Ancak temmuz (%5,3) ve ağustosta (%7,9) kaydedilen sert fiyat artışlarının ardından belirgin bir gerileme söz konusu. Bugün ABD’de ekim ayı Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve geçen ayın ikinci el konut satışları verileri izlenecek. Philadelphia Fed İmalat Endeksi’nin daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi beklenmekte. Haftanın ilk işlem günü açıklanan NY Empire State İmalat Endeksi aynı döneme beklenenden daha sert bir daralmayı işaret etmişti. İkinci el konut satışları tarafında verinin yükselen mortgage faizlerinden dolayı düşen konut talebinin etkisiyle 4,8 milyondan 4,7 milyona gerilemesi beklenmekte. ABD’de %7’ye yaklaşan otuz yıl vadeli sabit mortgage faizi 2002’den beri en yüksek seviyede bulunuyor. Ülkedeki konut fiyatları on yıldan beri ilk kez temmuzda düşüş kaydetmişti. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Foreks anketine göre toplantıdan 100bp faiz indirimi kararı çıkması beklenmekte. Banka eylül toplantısında haftalık repo faizini 100bp indirerek %12 seviyesine çekmişti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) bugün eylül ayı Merkezi Yönetim Borç İstatistiklerini yayınlayacak. Brüt borç stoku ağustos sonu itibarıyla 3,65trln TL olmuştu.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hafta ortasında hem Avrupa hem de ABD hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. Avrupa’da CAC 40 Endeksi %0,43 düşerken DAX ve FTSE 100 Endeksi yatay satıcılı bir görünümle günü tamamladı. ABD tarafında Nasdaq Bileşik Endeksi %0,85 ile düşüşe öncülük ederken S&P 500 Endeksi %0,67 ve Dow Jones Endeksi %0,33 geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 0,9 puanlık artışla 112,9 puana yükselirken EUR/USD paritesi 0,98 seviyesinin bir miktar altında işlem gördü. Haftalık bazda ağustos ayı başından bu yana yukarı yönlü hareketini koruyan ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi dün 12,7bp’lik artışla %4,14 düzeyine ulaştı. 2 yıllık Hazine tahvili faiziyse 12,8bp artarak %4,56’ya yükseldi. DXY ve tahvil faizlerindeki artış değerli metal fiyatlamalarında etkili oldu. Ons altın %1,4’lük düşüşle 1.629USD’ye geriledi. Brent petrol %1,53’lük artışla varil başına 91USD’ye çıktı. Eurostat’ın eylül ayına ilişkin açıkladığı nihaî verilere göre Euro Bölgesi’nde yıllık TÜFE %9,9 olarak gerçekleşti. Aylık TÜFE ise %1,2’de yer aldı. Böylece tüketici enflasyonu yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğinden Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 75bp’lik faiz artırımına gitmesi beklentisini değiştirmedi. Fed; dün yayımladığı ‘Bej Kitap’ raporunda, ‘Ulusal ekonomik aktivitenin ılımlı bir şekilde artmasına karşın zayıflayan taleple ilgili artan endişeler ortamında, görünümler daha karamsar hâle geldi.’ ifadelerine yer verdi. Ülkenin gelecek aylardaki konut başlangıçları için fikir veren inşaat izinleri eylülde beklentileri hafifçe aşarak 1,56 milyona yükseldi. Ancak yükselen faizlerin talebi azaltmasıyla, ilgili dönemdeki konut başlangıçları beklenenden fazla düşerek 1,44 milyona indi. Zira 30 yıllık sabit faizli mortgage’lar için ortalama sözleşme faiz oranı 14 Ekim haftasında %6,94’e yükselerek 2002’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

BIST 100 Endeksi güne hafif alıcılı bir görünüm ile başladıktan sonra gün içinde 3.844-3.916 puan bandında dalgalı hareket etti. Gösterge endeks %1,01’lik artışla küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışarak günü 3.880,34 puandan tamamladı. Banka Endeksi (XBANK) %5’ten fazla artarak Borsa İstanbul’daki yukarı yönlü harekete öncülük etti. USD/TRY kuru yatay satıcılı fiyatlanırken EUR/TRY kuru paritedeki gerilemeye bağlı olarak %0,86 düştü. Gram altınsa ons altını takip ederek 974 TL’ye indi ve bu ayın en düşük kapanışını yaptı.

Kaynak Piramit Menkul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.