31 Ekim - 04 Kasım 2022 haftası piyasalar
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler · 31 Ekim Pazartesi Japonya; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Eylül) Çin; PMI Verileri Almanya; Perakende Satışlar (Eylül) Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Eylül) Euro...
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
· 31 Ekim Pazartesi Japonya; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Eylül) Çin; PMI Verileri Almanya; Perakende Satışlar (Eylül) Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Eylül) Euro Bölgesi; GSYİH (3Ç22-Öncü), TÜFE (Ekim-Öncü)
· 1 Kasım Salı Dünya Geneli; PMI Verileri (Ekim) Türkiye; İSO İmalat PMI (Ekim)
· 2 Kasım Çarşamba Japonya; BoJ Para Politikası Toplantı Tutanakları Almanya; İmalat PMI (Ekim) Euro Bölgesi; İmalat PMI (Ekim) Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Ekim-Öncü) ABD; Fed Faiz Kararı, ADP İstihdam Raporu (Ekim)
· 3 Kasım Perşembe Dünya Geneli; Hizmet ve Bileşik PMI Verileri (Ekim) Türkiye; TÜİK Enflasyon Verileri (Ekim) Euro Bölgesi; İşsizlik Oranı (Eylül) İngiltere; BoE Faiz Kararı ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları, Fabrika Siparişleri (Eylül)
· 4 Kasım Cuma Dünya Geneli; PMI Verileri (Ekim) Almanya; Fabrika Siparişleri (Eylül) Euro Bölgesi; ÜFE (Eylül) Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Ekim) ABD; İstihdam Raporu (Ekim)
- Avrupa, Japonya ve Kanada merkez bankalarının para politikası toplantılarının ardından bu haftanın gündeminde ABD ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararları olacak. Son para politikası toplantısında federal fonlama faizi hedefini 75bp artırarak %3,00-3,25 aralığına yükselten Fed’in, eylüldeki sözlü yönlendirme ve noktasal grafik tahminleri doğrultusunda kasımda art arda dördüncü kez 75bp artırımla üst bandı %4,00 seviyesine çekmesi beklenmekte. Faiz artırımlarının temposunda azalma ya da büyüklüğünde bir gerileme olup olmayacağı konusunda, toplantının ardından Başkan Jerome Powell’ın basın toplantısı izlenecek. Bazı politika yapıcılar ekim içerisinde bu yönde sinyaller verdi.
Fed’in bir gün sonrasında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısı takip edilecek. İngiltere’de siyasi kargaşayla geçen haftaların ardından dikkatler faiz artırımının büyüklüğünde olacak. Zira eski Başbakan Liz Truss’ın mali planıyla oluşan kriz ortamında sterlinin değer kaybıyla ithalatın pahalanmasının enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkilediği konusu dile getiriliyordu. Piyasa beklentileri BoE’nin art arda üçüncü kez 50bp ya da 75bp faiz artırımına gideceği yönünde.
Bu hafta takvimde öne çıkan diğer bir veri ekim ayının ABD tarım dışı istihdam artışı olacak. Eylülde 263bin olarak gerçekleşen istihdam artışının ekimde 200 bin civarına gerilemesi bekleniyor. Ortalama saatlik kazançların aylık bazda önceki eylüle paralel artış kaydetmesi, yıllık bazda ise bir miktar yavaşlaması yönünde. Ücretlerdeki yıllık bazda artış eylülde bu yılın en düşük seviyesindeydi. İşsizlik oranında sınırlı bir artış bekleniyor ancak iş gücüne katılım oranı hala oldukça düşük ve pandemi öncesi seviyelerin altında.
Hafta boyunca dünya genelinde PMI verileri, Euro Bölgesi’nde üçüncü çeyrek öncü büyüme rakamları ve eylül ÜFE takip edilecek. Ayrıca, ABD’de bilanço sezonu hızlı bir şekilde devam ediyor. Çeşitli sektörlerden birçok büyük şirket finansallarını açıklayacak.
- Yurt içinde bu hafta perşembe günü ekim ayı enflasyon verileri takip edilecek. TÜFE eylülde yıllık %83,45, aylık %3,08 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,91 artmıştı. C Grubu çekirdek enflasyon yıllık %68,09, aylık bazda %2,74 oldu. Yi-ÜFE yıllık %151,50, aylık %4,78 ve on iki aylık ortalamalara göre %114,02 arttı.
Haftanın ilk işlem gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı eylül ayına ilişkin yabancı turist sayılarını açıklayacak. Ayrıca, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin 2022/09 konsolide olmayan bilançolarını göndermeleri için son tarih olacak.
Salı günü İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ekim ayı imalat PMI verisi takip edilecek. PMI verisi ağustosta 46,9 puandan 47,4 puana yükselmesinin ardından eylülde yeniden 46,9 puana gerileyerek art arda yedinci ayda da eşik değer 50 puanın altında kaldı. Eylül raporunda yeni siparişlerde yavaşlama eğilimi ve satın alma faaliyetlerinde, imalat sektöründe ivme kaybının sürdüğü satır başları öne çıkmıştı. Ayrıca, TÜİK’in perşembe günkü enflasyon verileri öncesinde salı günü İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) enflasyon verileri takip edilecek. İstanbul’da yıllık enflasyon eylülde %107,42 olmuştu.
Haftanın son işlem günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) açıklanacak. TÜFE bazlı REDK eylülde 52,87 puandan 54,41 puana yükselmişti. Ayrıca, perşembe günkü enflasyon verisinin ardından TCMB cuma günü aylık enflasyon raporunu yayınlayacak.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2022/09 bilançolarını takip etmeyi sürdürüyoruz. Hafta boyunca CCOLA, GOODY, KOZAA, KOZAL, YKBNK, ENJSA, KORDS, AEFES, AKSA, FROTO, THYAO, MGROS, SAHOL, TCELL, TUPRS, KCHOL bilançoları izlenecek. BIST100 Endeksi’nde teknik olarak 4.000 puan direnci kritik önemde olmaya devam ediyor. Yukarı yönlü hareketlerin devam edebilmesi için 4.000 puan seviyesinin üzerinde kalıcı olunması gerektiğini düşünmekteyiz.
Kaynak Piramit Menkul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.