16:27'de milyonlarca emekli ve memurun beklediği müjde geldi! En düşük emekli aylığı 13 bin 815 TL'ye çıkacak!
Milyonlarca emekli ara zam için heyacanlı bekleyişe geçti. Son olarak emekliler Temmuz ayında enflasyon ve refah payı artışı almıştı. Ancak taban maaşlar için yeni bir çalışma gündeme geldi. Bu iyileştirme Ocak artışıyla beraber yapılabileceği gibi, önces
Memur için düzenlenen toplu sözleşmenin netleşmesinin ardından emekli maaşlarına yapılacak zam düzenlemesi için de harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, emekli maaşlarına yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Emekli maaşlarına yapılacak zamın Ekim ayında gündeme geleceği belirtilirken, bu dönemde bayram ikramiyeleri dışında bir 3. emekli ikramiyesi ihtimali üzerinde duruluyor. İşte en yeni SSK Bağkur maaş hesabı...
Milyonlarca emekli Temmuz ayında enflasyon ve refah payı artışı aldı. Ancak özellikle taban maaş alanlar açısından yeni bir çalışma gündeme geldi. Bu noktada birkaç formül masada bulunuyor.
Emekliler ve memurlar her yıl iki dönemde maaş artışı alıyor. Ocak ve Temmuz aylarında oluşan 6 aylık enflasyon bu artışlarda en önemli belirleyici oluyor. SSK ve Bağkur emeklileri 6 aylık enflasyon kaç puan ise o kadar artış alıyor.
Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmede belirlenen zam oranı ile birlikte oluşan enflasyon farkını artış olarak maaşlarında görüyor.
Bu noktada başta en düşük aylıklarda olmak üzere emekliler için bir ara zam formülü gündeme geldi.
Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ- Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak.
Ancak bir iyileştirme de gündemde.
Bu iyileştirme Ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilecek. Özellikle Ekim ayında TBMM'nin açılmasıyla konunun Meclis gündemine de gelmesi bekleniyor.
SEYYANEN ARTIŞ OLABİLİR
Gündeme gelen formüllerden birisi seyyanen artış.
Özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmıştı.
Ancak seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışma sonunda belli olacak. Seyyanen artış dışında gündeme gelecek bir başka formül ise refah payı verilmesi.
Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması.
Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Oransal artış konusunda karar verilmesi halinde, Ocak ayının beklenmesi de şart olmayacak.
REFAH PAYI UYGULAMASI
Bunun dışında son dönemde hem emekliler hem de memurlar için refah payı uygulaması devreye sokuldu. Hükümet oluşan enflasyonun üzerinde zam oranı belirledi.
Ayrıca taban maaş uygulaması ile düşük aylıklar seyyanen ödemelerle belirlenen rakamlara tamamlandı.
Örneğin bu yılın Ocak ayında zam oranı SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde yüzde 15.40, memur emeklilerinde yüzde 16.48 çıkmış, ek iyileştirmeyle bu oran yüzde 30'a yükseltilmişti.
Aynı ayda ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkartılmıştı.
Nisan ayında bir ara zam ile en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkartılmıştı.
Böylece en düşük aylık alanlara 2 bin lira ek ödeme yapılmıştı.
Taban aylığın altındaki tüm maaşlar 7.500 TL'ye tamamlanıyor. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 19.77, memur emeklilerinin yüzde 17.55 çıkan zam oranı ek iyileştirmeyle yüzde 25'e yükseltildi.
YENİ TABAN MAAŞ
Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir.
Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelmiş olur. İyileştirme için yasa gerekecek.
Meclis de Ekim ayında açılıyor. Bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis'e taşınacak.
SSK'LIYA YÜZDE 32,MEMURA YÜZDE 43
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına önümüzdeki Ocak ayında bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen TÜFE oranında zam, memur emeklilerine de memurlarla birlikte yüzde 15 artış ve enflasyon farkı yansıtılacak. Merkez Bankası'nın yüzde 58 olan 2023 yılı enflasyon tahminine göre, zam oranı SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde yüzde 31.92'yi, memur emeklilerinde yüzde 43.12'yi bulacak.
EMEKLİLERE 5 BİN TL İKRAMİYE...
Başkan Erdoğan'ın talimatıyla emekliler için başlatılan iyileştirme çalışmaları sürerken, 5 bin lira Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verilmesi de gündeme geldi...
Yaklaşık 17 milyon emekli Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği iyileştirme çalışmasını heyecanla beklerken, tüm emeklilere 'ikramiye' verilmesi de gündeme geldi.
5 bin lira tutarında olacağı belirtilen bu ödemenin 'Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi' adı altında bir seferlik verilmesinin planlandığı öğrenildi. Ödemenin detaylarıyla ilgili henüz ilgili bakanlıklardan bir açıklama gelmedi.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelmiş olur.
Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek. Meclis de Ekim ayında açılıyor. Bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis'e taşınacak.
EMEKLİ MEMUR ZAMMI İÇİN TALEPLER
Bu arada Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılması sonrasında tüm kamu çalışanlarına 8 bin lira seyyanen artış yapılmıştı.
Memur emeklileri ise yüzde 25 zam almışlardı.
Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerine de bu seyyanen artışın yapılması talepler arasında yer almıştı.
EMEKLİ ZAMMINA İLİŞKİN SON KULİSLER
Abdulkadir Selvi: Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte iki konuda çalışma yapılacak. Birisi 3600 ek gösterge ile ilgili olan çalışma.
Aylık maaşlarında 4 bin - 4 bin 500 lira arasında bir ek katkı yapması bekleniyor. Emekliliklerinde de 150 bin TL bir ek katkı sağlayacak.
İkincisi de Bağ-Kur ve SSK emeklileri ile ilgili olarak yapılan yüzde 25'lik zam yetersiz bulunuştu. Sayın Cumhurbaşkanı da toplumun duyarlılıklarını dikkate alan birisi. Bir çalışma yapılması için talimat verdiğini ifade etti. Şimdi bu toplu sözleşme görüşmeleri bittikten sonra artık bakanlık uzmanları ağırlıklı olarak bu konu üzerinde çalışacaklar.
Bunlar peyderpey Meclis'e sunulacak.
1 Ocak 2024'ten itibaren mi emeklilerin maaşlarına yansıyacak yoksa 1 ocak beklenmeden ekim ayında kasım ayında mı düzenleme olacak. Bu konuda henüz sağlıklı bir bilgi alabilmiş değiliz.
Bu paket Meclis'e sunulduğunda daha da netleşecek.
KRİTİK BAKANLAR KURULU
Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'na hem OVP konuşulacak kamuoyuna açıklanacak ekonomi çevreleri açısından bu çok önemli merakla bekleniyor. İkincisi de emeklilerle ilgili yöntemlerle ilgili bir tercih yapılacak.
3 FARKLI YÖNTEM
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman: 3 farklı emekli maaşını değiştirebilecek yöntem var. 1 taban aylığı yükseltmek. Yani 7.500 TL en düşük aylıktan aşağı olamaz deyip bunu 10 bin TL'ye 12 bin TL'ye ya da Meclis'ten çıkacak yasanın niteliğine göre herkes en düşük aylık seviyesinde olanların maaşları oraya yükselecek.
İkincisi enflasyon. 6 aylık enflasyon farkı geldi.
Üçüncüsü de seyyanen zam.
EMEKLİ ZAMMI: 6 AYLIK TAHMİN NE KADAR?
%9.49 çıkan 1 aylık enflasyon verisi ve %31.92 olan 6 aylık enflasyon tahmini emekli maaşlarına şöyle yansıyacak;
Mevcut maaş: 7.500,00 TL
%9.49 zamlı: 8.211,75 TL
%31,92 zamlı: 9.894,00 TL
Mevcut maaş: 9.500,00 TL
%9.49 zamlı: 10.401,55 TL
%31,92 zamlı:12.532,40 TL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.